E3 2016 – budućnost video-igara (i ključ za reklamiranje novoj generaciji)

PC gaming, Nintendo, Bethesda, EA, Ubisoft

Glavni dio Nintendove dvodnevne prezentacije bio je detaljni prikaz novog nastavka serijala “The Legend of Zelda”, pod nazivom “Breath of the Wild”, koji mnogi opisuju kao “Zeldu na putu ka Skyrimu”. Tu su bile i nove “Pokemon Sun” i “Pokemon Moon” igre i “Pokemon Go Plus”, Paper Mario: Color Splash, Yo-Kai watch 2, Monster Hunter: Generations, japanski RPG naslovi za prenosnu 3DS konzolu “Ever Oasis” i “Dragon Quest 7”, kao i novi Mario Party i nekoliko nezavisnih igara.

Frostbite engine

andromeda

Grafička mašina koja je isprva bila namijenjena da pogoni Battlefield igre, danas pokreće veliku većinu blokbastera koje potpisuje EA – od Battlefielda i Mirror’s Edge-a preko Mass Effecta i Dragon Age-a, pa sve do Need For Speeda i novog FIFA naslova.

Konferencija koju je održao EA bila je drugačija od ostalih, i najviše je ličila na konferencije na kakve možemo naići van E3-ja. Osim najave novog Battlefielda, Titanfalla i sportskih igara, bilo je mnogo više priče, a mnogo manje prikazanih igara. Govorilo se o daljim planovima za igre u Star Wars univerzumu, novom Mass Effect naslovu, opredijeljenosti EA da pomogne nezavisnim proizvođačima, a kroz čitavu konferenciju provejavala je poruka da se čitav spektar EA igara polako koncentriše oko Frostbite grafičkog pokretača, koji se pretvara u ozbiljni interni alat za proizvodnju igara u najrazličitijim žanrovima. Najnoviji dodatak Frostbite postavi biće nova FIFA17.

Kod publike je ovako struktuirana konferencija izazvala vrlo mlaku reakciju. Sadržaj iz naslova za koje se odavno znalo da su u izradi, u kombinaciji sa manjkom sadržaja iz novih najava nije naišao na entuzijazam. Činjenica da na Star Wars igrama trenutno rade četiri legendarna studija koji stoje iza serijala Mass Effect, Battlefield, Call of Duty i Dead Space saopštena je tek kroz prikaze markica sa njihovim logotipima i gotovo da nije naišla na aplauz. EA je odlučan da na E3 nastavi da prezentuje svoje daleke planove, što često uključuje igre u ranim fazama iz kojih malo šta ima da se pokaže. Pred njima je izazov da ovakve prezentacije za naredne godine prepakuju u format koji je zanimljiviji ciljnoj publici.

“PC Gaming Show” je imao strukturu talk show programa, u kome je voditelj intervjuisao autore velikih PC naslova u izradi. Struktura konferencije nije nešto čime bi se iko pohvalio, ali su šou izvukli kvalitetni naslovi koji su prezentovani i velika količina vremena koja im je posvećena. Predstavljen je treći nastavak strateškog serijala “Warhammer: Dawn of War“, MOBA strategija “Dropzone“, logički FPS “The Turing Test“, multiplayer simulacija srednjevjekovnog ratovanja “Mount&Blade 2” i akcioni RPG sa borbom robota “The Surge“.

Voren Spektor

vorenspektor

Genijalni tvorac prvog Deus Ex-a i System Shocka je u završnoj riječi PC konferencije nazvao PC udarnom pesnicom igračkih inovacija i pravom platformom za sve koji od igara traže nove ideje i mehanike.

Linija između nezavisnih PC igara i onih koje dolaze iz velikih studija polako se briše i nezavisne igre na ovoj konferenciji to pokazuju. Dual Universe je Sci-Fi MMO u kome igrači gotovo sve u svijetu mogu napraviti i izmijeniti kroz interfejs poput onog u Minecraftu. “Mirage: Arcane Warfare” je “Call of Duty” u svijetu mača i magije. Predstavljen je detaljni pogled na novu igra Klifa Blezinskog (Unreal serijal) po imenu “Lawbreakers“, koju je autor opisao kao “Mortal Kombat u žanru u kome je Overwatch Street Fighter”, a po prvi put je prikazan i gameplay novog Obsidianovog hardcore RPG ostvarenja “Tyranny“.

Nezaobilazno, pokazani su i VR naslovi “Giant Cop“, “Superhot VR“, “Serious Sam VR” hrvatskog studija Croteam i misteriozni high-tech horor “Observer“. Predstavljen je mnogo detaljniji prikaz na “Halo Wars” u odnosu na ono što je viđeno na Microsoftovoj konferenciji, pozamašan segment dobio je i novi “Deus Ex“, a svoj dio prezentacije zauzela je i prezentacija novih AMD grafičkih karti i Razer periferija.

Ubisoft je nastavio svojim putem i pomiješao humor na račun igračke zajednice sa detaljnim prikazom svojih igara u konferenciju koja se lako gleda. Ono što je prethodnih godina izbijalo na površinu kad su oni u pitanju, danas je još više simptomatično – ogromna većina njihovih igara počinje da liči jedna na drugu i da se utapa u šablon Assassin’s Creed/Far Cry power-tripa u otvorenom svijetu. Očigledno je da publika obožava ovu vrstu igara, ali potreba da se sve više naslova gura u isti kalup postaje zabrinjavajuća.

Just Cause? Ne - Ghost Recon.
GRW_SCREENSHOT_E3_2015_1_211736

Najveća francuska igračka kompanija očigledno je kroz Assassins’ Creed i Far Cry serijale pronašla način da proizvodi igre koje će se dobro prodati, i u njega pokušava da uklopi mnoge naslove u svom vlasništvu. Nova žrtva tog pristupa je i serijal taktičkih pucačina “Ghost Recon”.

Pored predstavljenog “Watch Dogs 2“, nova žrtva ovog trenda je “Tom Clancy’s Ghost Recon: Wildlands“, koja više liči na Far Cry od nekih igara u Far Cry serijalu. Francuski izdavač je na ovom E3-ju predstavio i “Steep” – svoj drugi pokušaj da napravi i simulaciju ekstremnih sportova u otvorenom svijetu, pokretanu tehnologijom koja pokreće Assassin’s Creed. Radosnu vijest da je ovo prvi E3 na kome Ubi nije predstavio svoje namjere da iz svake kalendarske godine izmuze bar jednu igru o Asasinima mogli smo proslaviti uz trejler za film o njima i predstavljanje gameplay trejlera za “For Honor” – još jednu istorijsku fikciju koja djeluje kao krvavija mješavina “Ryse-a” i, pogađajte, Assassins Creeda.

Na sreću, poslovično originalni izdavač nije odustao od inovacija – šou je izvadila nova South Park igra (“Fractured But Whole”) i VR simulacija u kojoj četiri igrača uzimaju mjesta posade u kontrolnoj sobi Enterprajza i zajedno koordinišu kompleksne akcije u Star Trek svijetu (zakleti “Trekiji” o ovome su sanjali decenijama).

Bethesda je objavila da radi na novom Quakeu, predstavila novu kartašku igru u Elder Scrolls svijetu i grafičku nadogradnju za Skyrim, koji će u novom ruhu biti izdat za PS4 i Xbox One. Prikazana je i misija iz akcione igre iz prvog lica “Dishonored2“, Arcane Studiosa. Ovaj studio, dokazan u proizvodnji nelinearnih FPS igara, objavio je i da radi na ponovnom pokretanju serijala Prey, prikazavši intrigantni trejler koji se može opisati kao distopijski sci-fi Dan mrmota.

Kao i na ostalim konferencijama, VR je bio zastupljen i na Bethesdinoj konferenciji, a kompanija se obavezala da će objaviti Fallout i Doom “iskustva” za Vive (nije bilo riječi o Oculus Riftu, vjerovatno zbog sudskog spora između Bethesde i Facebooka oko dijela tehnologije koji pogoni najpopularniji VR uređaj).

Na sledećoj strani – utisci i pouke

Author: Milutin Pavićević

Milutin je programer i grafički dizajner. U slobodno vrijeme bavi se stripom, animacijom i video igrama. Totalni antitalenat za istoriju, geografiju i sport.

Share This Post On

Vaše mišljenje: