Startap priče #2: Predrag Lešić – “Započeti i preživjeti”

NVO Digitalizuj.me, u saradnji sa crnogorskim Studentima za slobodu, organizuje druge po redu “Startap priče”. Događaj je zakazan za srijedu, 23. novembar, sa početkom u 19h, a održaće se u prostorijama kompanije doMEn (Podgorica, City kvart, Vojvode Maša Đurovića 3/1).

Startap priče su predavanja iskusnih startapera/preduzetnika, a nakon svakog predavanja će se povesti diskusija između publike i predavača. Startap priče organizujemo sa ciljem jačanja startap zajednice i podizanja svijesti i nivoa znanja na temu startapa.

Predavač na drugim Startap pričama je Predrag Lešić, direktor kompanije doMEn i jedan od osnivača Digitalizuj.me. U nastavku teksta vam Predrag piše o pokretanju startapa i poziva vas da povedemo diskusiju na Startap pričama.

predraglesic_1403467644_29-small

Pokretanje biznisa nije za svakog. Za tako nešto treba na prvom mjestu imati hrabrosti i ljude sa kojima planirate da sj….e svoj život sa samo jednim ciljem – da uspijete! Ako uspijete, to je onda prava stvar. Pokrenuti startap je jednako hrabro kao sjesti na rolerkoster iako se užasno bojite visine. Ali, ako za to ikada skupite hrabrost i sjednete, to se nikada ne zaboravlja – taj stil života vam ostaje u krvi.

Svi mi živimo na lijevoj strani oštrice, jer je na desnoj provalija koje se bojimo. Jako je malo onih koji su spremni da zakorače oštricom i odu korak dalje, ne u provaliju, već oštricom, korak dalje oštricom. Jer tamo je manje onih koji su vam konkurencija, manje je onih koji će vam se suprotstaviti svojim idejama, a mnogo više je onih koji vam gledaju u leđa i čekaju da im kažete da slobodno zakorače, jer vi znate kako treba da zakorače.

entrepreneur

Nesporna je činjenica da nisu svi sposobni da budu lideri i da samo lideri mogu da započnu svoj biznis. Ali, činjenica je da postoje i oni koje samo malo treba pogurati kako bi prepoznali svoj potencijal i kako bi se otisnuli.

Za sve vas koji se spremate da zakoračite, da vidimo šta vas to čeka kada odlučite da hodate oštricom.

Tim

Da, jako je važno da imate ljude sa kojima možete da pričate o svemu, ljude koji žive proizvod/servis koji stvarate. Veliki broj neuspjeha je vezan za ljude koji nisu na istoj talasnoj dužini.

MVP

Svi zaboravljaju da je ovo potrebno uraditi što prije, uz što je moguće niže troškove. Nema velike filozofije, MVP je obavezan za sve i to više puta.

“Butstrapovati” ili tražiti investitora/investiciju

Vječno pitanje i dilema. Nema univerzalnog odgovora, ali je jedno sigurno. Što više uradite u “butstrap” modu, lakše će vam biti da dobijete pare od investitora. Paradoksalno, ali istinito.

Kako doći do tržišta

Izvedite ideju iz svoje glave, sobe, garaže, podruma, kancelarije u svijet i pitajte ljude šta misle, treba li im to, koliko su spremni da plate, itd. Nema druge.

Pivot

Znate li koliko se originalnih ideja realizuje u krajnji proizvod? Jako, jako, jako, jako malo.

Dođite u srijedu, 23. novembra, u 19h, u prostorije kompanije doMEn (City kvart, Vojvode Maša Đurovića 3/1) da pričamo o svemu ovome. Svi zajedno. Ja ne držim prezentacije i predavanja. Moje je da započnem konverzaciju, a na vama je da izvučete iz grupe sve šta vama treba. Jeste li lider/tim koji želi da se oproba u startap svijetu?

Author: Predrag Lesic

još uvijek se pronalazim :D

Share This Post On

2 Comments

  1. Predobro! I da, pokretanje biznisa nije za sve ljude. Pored hrabrosti vam je definitivno potrebna sreca jer je prva godina presudna. Potrebno je da poznajete konkurenciju i idete u korak sa svima.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: