Start 2.0 hakaton je uspješno završen

Digitalizuj.me je ranije najavio takmičenje START 2.0, kao i kako možete da se prijavite i učestvujete, a sada donosi informacije o tome kako je takmičenje završeno i koji timovi su pobedili. 🙂 Po drugi put na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, Udruženje studenata informatike “FONIS” je organizovalo takmičenje START 2.0, u formi hakatona, pod sloganom „Code first, explain later“, u saradnji sa kompanijama Microsoft Srbija, Telerik i Centrom za promociju nauke.

Zadatak ovogodišnjeg hakatona bio je razvoj Windows 8.1 aplikacije na temu ekološkog karaktera – zaštita životne sredine. Takmičilo se ukupno osam timova u sastavu od tri člana i svi su uspešno završili aplikacije koje su bile kompletne nakon 24h. Timovi koji su nagrađeni su:

I mesto: CODEWHISPERERS, ekipa sa FON u čijem sastavu su Miloš Maksimović, Milan Mihajlović i Ivan Maksimović, odneli su pobedu sa vrlo inspirativnom aplikacijom “Živadin”, za obrazovanje dece u osnovnim školama u obliku kviza, koja je pored odličnog dizajna bila spremna da se koristi kako iz ugla dece, tako i iz ugla profesora.

II mesto: SINJI GALEPI u čijem sastavu su Dušan Zdravković, Nikola Smiljković i Nikola Stojiljković sa RAF koji su prikazali svoje rešenje zadatog problema u vidu ecoShopa, ekološke prodavnice koja bi korisniku pored kupovine pružala i informacije o tome koliko bi uštedeli kupovinom takvog proizvoda, zašto je on bolji i slično.

III mesto: GONIČI MAJMUNA, ekipa sa RAF koji su činili Filip Stanisavljević, Ivan Petrović i Miloš Biljanović napravili su aplikaciju pod nazivom “Moja odgovornost” koja omogućava svima da brzo i lako utiču na to da se proširi svest o problemima vezanim za životnu sredinu. Korisnicima je kroz ovu platformu omogućeno da kače fotografije problema, kao i da pokreću inicijative preko kojih bi se grupe ljudi, uz pomoć sponzora, formirale kako bi rešavale ove probleme.

Pobednički tim

Trud ostalih timova (APSTRAKTNO KLASJE, M.A.P. , THE CODE, THE BUG AND THE GOTO, 4096 i GARI) nije prošao nezapaženo, iako se nisu plasirali u najbolja tri tima, pa su neki od njih dobili ponude za posao i praksu. Želimo im puno sreće u budućnosti! 🙂

Tokom 24h takmičarima su pružili podršku mentori MSP, Mladen Trišić, Petar Milovanović, Bojan Mišić i Ivan Veličković, kao i  Janko Radusinović i Bogdan Begović.

Odluku o pobedniku doneo je stručni žiri u sastavu: Siniša Perović iz Microsofta, Srđan Božović Microsoft MVP, kao i profesori i asistenati sa FON, Slađan Babarogić, Nina Turajlić i Marko Petrović.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Microsoftu i Teleriku koji su obezbedili nagrade za osvojena prva tri mesta. GONIČI MAJMUNA dobili su Telerikove DevCraft  Complete licence, drugo mesto SINJI GALEPI takođe su dobili licence i uz to portabilne punjače za mobilne telefone, a za prvo mesto CODEWHISPERERS su pored licenci bili obezbeđeni i Lenovo IdeaPad Flex 10 tableti. Pored toga, pobedničkoj ekipi je obezbeđen i odlazak i smeštaj na Balkan Venture Forum koji će biti održan na Jahorini 15. i 16. maja.

Ove godine sve aplikacije su bile odlične, kreativne i društveno korisne i nadamo se da će većina zaživeti  i pomoći nam u očuvanju životne sredine. Zahvaljujemo se svim medijskim partnerima i sponzorima, kao i svima koji su učestvovali i pružili dragocenu podršku i doprinos. Vidimo se i sledeće godine na START 3.0! 🙂

Autorka: Ana Dimitrijević

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: