Pecha Kucha Night #7 – Kotor APSS

Kotor APSS Forum je počeo 14. jula, a otvoren je specijalnim izdanjem Pecha Kucha koje je održano sa početkom u 20:20h, u caffe Havani u Starom Gradu Kotoru. Pecha Kucha Nights je, inače, globalni fenomen kratkog prezentovanja u formi 20×20 – 20 slajdova po 20 sekundi.
11219655_928843953821514_3712045860645213663_n

Prvi je na Pecha Kucha Night KotorAPSS prezentovao Miroslav Boljević, član prvog crnogorskog startupa – TourVia.me, koji nam je govorio o svom učešću u globalnom projektu “Inside Out”, i o tome na kakve su poteškoće naišli u toku istog.

IMG_2375

Sledeći na redu bio je jedan od osnivača organizacije Gradio – Ivan Rajković. Gradio je blog, podcast i radio emisija koja obrađuje teme kao što su arhitektura, urbanizam i ekologija. Ivan nam je govorio o tome kako je ekipa od devet ljudi došla na ideju da pokrene Gradio, na kakve su sve prepreke naišli, kakve su uspjehe postigli, kako su uspjeli da dođu do saradnje sa međunarodno priznatim organizacijama, kao i kakav im je plan za budućnost…press-1

Blažo Milić, motorista i tehnički direktor nezavisnog dnevnika Vijesti, otkrio nam je zašto je kupio svoj prvi motor i kako je naučio da ga vozi, kao i kako to izgleda putovati svijetom na motoru. Od njega smo saznali puno zanimljivih stvari, među kojima je, na primjer, i to kakav je osećaj kada moraš da provedeš noć na mongolsko-ruskoj granici jer su carinici imali slobodan vikend. Takođe, Blažo organizuje okupljanje motorista pod nazivom “Horizont unlimited”, koji se održava u Eko-katunu Vrnjak u Kolašinu, pa smo čuli i o njegovim iskustvima sa organizacijom tog događaja.
IMG_2416

Polaznik Digitalizuj.me blog radionice i advokat, Marija Živkovič Milić, nam je pričala kako i zašto je pohađala našu radionicu, kao i o tome kako, u stvari, izgleda pokrenuti svoj blog. Sa nama je podijelila svoja iskustva iz Irske i Škotske  i otkrila nam kojeg poznatog restorana u toj zemlji da se klonimo jer je isključivo mamac za turiste. Ona je sa publikom PKN takođe podijelila svoje mišljenje o tome zašto nikad ne treba pisati blog o svojoj profesiji…press-7  Milo Radonjić, urednik i prezenter na RTV Atlasu, objasnio nam je razliku između teatra i televizije, i kako ta dva medija mogu interagovati. Ako ste se ikada pitali kako se za televiziju snimaju predstave i zašto se iste ne emituju, onda je Milo imao odgovor za vas.IMG_2424

Daniela Starović, freelance grafički dizajner, nam je ispričala kako izgleda živeti u zatvoru i sarađivati sa zatvorenicima na izradi novog suvenira za grad Veneciju. Saznali smo kako i zašto je jedan Italijan došao na ideju da zatvorenici prave suvenire, i zašto kod nas sličan projekat nije mogao da zaživi.press-16

Matija Vuković, član Kotor APSS tima, nam je ispričao dvije inspirativne priče. Jednu o tome kako je zahvaljujući Kotor APSSu počeo da radi u jednom od najboljih svetskih arhitektonskih studija (HHF) i o tome kako izgleda njegov život u Bazelu, a drugu o svom drugu, čuvenom Krgi, koji je, zahvaljujući svojoj jakoj volji, uspio da promijeni svoj život iz korijena, i koji sada putuje svijetom na svom biciklu u potrazi za novim avanturama.
IMG_2432

Janko Šćepanović nam je otkrio da iznad Kotora postoji kanjon za koji čak ni stari Kotorani ne znaju. Imali smo priliku da upoznamo još uvijek netaknute prirodne ljepote kanjona Škurde, da saznamo koliko vremena je potrebno za spust i ko je jedina osoba koja živi na uzvišenju iznad Kotora i uvijek veselo dočekuje goste.

IMG_2440

Sve u svemu, bilo je jako interesantno pratiti Pecha Kuchu u jednom ovakvom ambijentu, posebno sa vrlo raznovrsnim i zanimljivim govornicima kakve smo imali prilike da slušamo u Kotoru!

Drugog dana KotorAPSS Foruma imaćete priliku da prisustvujete otvaranju izložbe ruskog fotografa Yurija Palmina, u okviru čega će biti održano i njegovo predavanje. Izložba je rezultat partnerstva KotorAPSSa sa Dukley Art Centrom. Izložba pod nazivom “Cryptomnesia” će biti otvorena u Dukley Art Centru – zgradi Jugooceanije u Kotoru 15. jula sa početkom u 19h, a predavanje ruskog fotografa počeće u 19:30h istog dana. Prisustvo na ovogodišnjem KotorAPSSu je besplatno, ali je potrebno poslati prijavu na e-mail adresu apply [at] kotorapss.me.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: