Hrvatsko-britanski startap Homible: digitalna simulacija kompletnog upravljanja nekretninama

Hrvatsko-britanski startap Homible dobio je seed investiciju od South Central Venturesa i „biznis anđela“. Ulaganje je pomoglo hrvatsko-britanskom startapu u rastu broja korisnika u njihovoj bazi u UK i uvođenju upravljanja nekretninama u digitalnu eru. Tržište nekretnina je često viđeno kao posljednja granica koju treba probijati. Zaista je čudno što se još nije pojavila globalna prop-tech tvrtka dosega sličnoga Googleu, Facebooku ili Amazonu. Većina postojećih startapova trudi se da riješi samo jedan aspekt problema i zanemaruje cjelinu.

Homibleov tim našao je rješenje i ono počinje u našim domovima. Naši bi domovi trebali – a sada napokon i mogu biti – centralna tačka online upravljanja svim aspektima nekretnine. Homible sarađuje s inovativnim prop-tech kompanijama, s kojima radi na izgradnji holističkog pristupa u kojem korisnici upravljaju svim nekretninama pod jednim krovom. Riječ je o jednostavnoj simulaciji naših stvarnih domova u kojima u isto vrijeme upravljamo brojnim različitim uslugama. Simulirajući svoje domove u online okruženju stvaramo početni potencijal za kreiranje digitalne verzije kompletnog upravljanja nekretninama. Time se smanjuju problemi kako bi kreirali transparentnu zajednicu orijentisanu na korisnika. Homible će pomoći vlasnicima nekretnina u smanjenju vremena koje provode u upravljanju i brizi o administrativnim poslovima vezanima za domaćinstvo. Koristeći se Homibleovom platformom moguće je plaćati i upravljati raznim uslugama poput električne energije, grijanja, osiguranja, broadband interneta, troškova vezanih za mobilne telefone, vozila, kućne ljubimce itd. Sve je to dio mnogo većeg master plana za stvaranje nove ere upravljanja nekretninama. Homible je već aktivan na britanskom tržištu, s velikom i rastućom korisničkom bazom i zajednicom nekretnina.

 

Homibleova priča počela je prije više od godinu dana u Splitu, kada su Stephen Geran (CEO), Josip Medić (CTO) i Josip Bojčić osnovali kompaniju sa jasnim ciljem pomaganja vlasnicima, u boljem upravljanju nekretninama. Integrisanjem već postojećih i brojnih inovativnih rješenja, kreirali su  jedinstveno iskustvo (poput Facebooka za nekretnine) i pustili ga u rad početkom 2018. Stephen Geran prije osnivanja Homiblea prvo je služio kao inženjer u Britanskoj kraljevskoj ratnoj mornarici, a potom vodio uspješnu e-commerce firmu. Stephen je, upravljajući porodičnom firmom i nekretninama, na sopstvenoj koži osjetio probleme tržišta nekretnina pa je odlučio da nešto preduzme u vezi s njima. Josip Medić (CTO) je radio na uspješnom startapu WHERE, prije nego što je PayPal sproveo akviziciju. Nakon toga, a prije osnivanja Homiblea, radio je za PayPal, Reversing Labs, Fotoln i Oradian. Josip Bojčić je prije osnivanja Homiblea radio na visokim pozicijama u Extension Engineu i HR Cloudu. Takođe je i aktivan freelancer u Toptalu. Homible trenutno radi na zapošljavanju vrhunskih stručnjaka iz Hrvatske koji će im pomoći u ostvarenju vizije.


„Sjajno je što smo u ovako ranoj fazi razvoja dobili potporu South Central Venturesa, koja će nam pomoći u postavljanju temelja naše velike vizije za tržište nekretnina. Kratkoročno, ulaganje ćemo iskoristiti za izgradnju svojeg tima i marketinške aktivnosti s ciljem privlačenja ranih korisnika‟ – izjavio je Stephen Geran, CEO i suosnivač Homiblea. Cilj ulaganja South Central Venturesa i „biznis anđela‟ u iznosu od 145 hiljada eura jeste pomoći Homibleu u izgradnji tima u Hrvatskoj i pozicioniranju njihovog rješenja kao „go to‟ servisa za upravljanje nekretninama u Velikoj Britaniji. „Izuzetno smo uzbuđeni jer podržavamo ovaj predan tim iskusnih preduzetnika na njihovom novom poduhvatu. Ne namjeravaju ponovno otkriti točak, već razviti uslugu koja će olakšati svakodnevni život. Jedva čekam da počnem da koristim Homible i siguran sam da će i drugi uživati.‟ – izjavio je Jure Mikuž, Managing Partner u South Central Venturesu.

O South Central Ventures

Sa kancelarijama u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, South Central Ventures (SCV), kroz Entreprise Innovation Fund (ENIF), je fokusiran na tehnološka preduzeća na zapadnom Balkanu.
Fond od preko 40 milijuna eura je primarno posvećen investicijama u rane faze preduzeća te investicijama za rast preduzeća. Unutar dijela fonda za investicije u „seed“ fazi, 1,5 miliona eura je namijenjeno za ulaganje do 100.000 eura po preduzeću. Većina fonda je namijenjena investicijama u rane faze preduzeća te u investicije za rast, do 3 miliona eura po preduzeću. Ova ulaganja imaju cilj pokrenuti međunarodno širenje poslovanja i rast najznačajnijih tehnoloških startupa koji mogu pokazati rezultate te dokazati svoj potencijal „da postanu veliki“. SCV ima za cilj podržava startap sastav u regiji i pomoći osnivačima koji se usude da povedu svoje poslovanje prema globalnim tržištima. Prethodna ulaganja među ostalima uključuju Agrivi, Bulb, Sentinel, LittleDot, Cognism, Inplayer, Alchemy, Hunch Insights, TradeCore, Virtus Vita, City Expert, Work Puls i Cube Team.

Za dalje informacije možete kontaktirati:
Homible South Central Ventures
Stephen Geran, CEO Krunoslava Peulja, Chief Culture Officer
[email protected] [email protected]
https://www.homible.com/ www.sc-ventures.com

 

Author: Milena Akovic

Student na Ekonomskom fakultetu. Ljubitelj putovanja i aktivizma. U slobodno vrijeme najviše voli da čita knjige, od teorija zavjere pa do savremenih tehnologija i digitalnog marketinga.

Share This Post On

Vaše mišljenje: