Engage Prague 2015 – izvještaj sa konferencije

Od 20. do 22. maja u Pragu, održana je jedna od najvećih Social Media konferencija – Engage Prague 2015, organizovana od strane preduzeća Socialbakers koje je specijalizovano za pružanje usluga praćenja statistike i izrade analiza na društvenim mrežama. Konferencija je okupila gotovo 1.000 stručnjaka iz sektora društvenih mreža koji su došli iz različitih djelova svijeta.image1

Tokom prvog i poslednjeg dana konferencije organizovane su brojne stručne radionice kojima je cilj bio da povežu učesnike koji su tokom svake radionice rješavali određeni slučaj vezan za društvene mreže, te tako razmjenjivali najbolje prakse i iskustva. Glavne teme na radionicama ticale su se razmatranja kako na što bolji način održavati dobre i partnerske odnose sa korisnicima putem društvenih mreža, kako se nositi sa određenim kriznim situacijama i komunicirati to s korisnicima, te kako se na što efikasniji način nositi sa brzom promjenom trendova na društvenim mrežama.

Glavni događaj je bio drugog dana kada je održan veliki broj zanimljivih predavanja. Uvodno predavanje održao je izvršni direktor Socialbakersa, Jan Rezab, koji je istakao da je Facebook danas 10 puta veći nego najveći TV kanal na svijetu. Nakon zanimljivih podataka vezanih za društvene mreže i kako ih različiti brendovi mogu iskoristiti, zaključio je da “Oglašivači danas koriste samo 10% potencijala koji njihovi podaci s društvenih mreža imaju.”

jan rezab

Sljedeće predavanje održala je Sabeen H. Ahmad, direktorica marketinške strategije iz Publicis Group, koja je naglasila da je za kreiranje kvalitetnog sadržaja potrebna kreativnost i saradnja između različitih timova. “Prvi korak je definisati ko je vaša publika? Kome se obraćate?”, istakla je ona. U narednim primjerima za kreiranje zanimljivog sadržaja za društvene mreže, Sabeen je istakla da na društvenim mrežama postoji već mnogo zanimljivog sadržaja koji se mogu koristiti.

“98% nas smo bili kreativni genijalci kada smo imali tri godine. Danas, samo 2% od nas je zadržalo tu kreativnost”, rekao je Lars Silberbauer Andersen, globalni direktor za društvene mreže iz poznate danske kompanije LEGO group. U svom govoru istakao je kreativne primjere koje kompanija LEGO koristi u komunikaciji sa svojim korisnicima na društvenim mrežama.

LEGO 2

Pozitivne primjere u održavanju partnerskih odnosa s korisnicima iz perspektive the Walt Disney Company pokazala je Shira Feuer. “Disney sa svojim korisnicima komunicira kroz različite platforme i gradi partnerske odnose”, naglasila je. Kako izgleda digitalni marketing iz perspektive luksuznog brenda, objasnio je Roberto Ciacci, globalni direktor za digitalni marketing u kompaniji Lamborghini.

lamborghini

Beau Avril iz Google istakao je važnost mobilnih uređaja i veliki rast upotrebe pametnih telefona putem kojih se pregledaju različiti sadržaji. “50% YouTube video klipova se pregleda putem mobilnih telefona”, rekao je naglašavajući bitnost tog segmenta.

Veliku pažnju privukao je i John Sculley, bivši CEO Apple, koji je naveo da je trenutno najbolje vrijeme za pokrenuti preduzeća koja će vrijediti milijarde dolara. Na kraju konferencije, u zanimljivom panelu u kojem je učestvovala i poznata YouTube zvijezda, Bethany Mota, naglašeno je da je potrebno dobro poznavati korisnike i trendove. Beau Avril iz Google istakao je da mlade generacije imaju neke “nove” zvijezde i idole uz koje rastu u veoma bitne potrošače, a te “nove” zvijezde dolaze s YouTube, a ne sa televizije…

Autor: Andrej Hanzir

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: