Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru

U okviru projekta “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru” biće organizovano predstavljanje takmičenja čiji je cilj da prikupi najbolja i najkreativnija rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština. Projekat sprovodi Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u saradnji sa Vladom Crne Gore – Ministarstvom vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, NVO Digitalizuj.me i opštinama Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Zvanično otvaranje projekta biće u srijedu, 11. februara, sa početkom u 11 časova u Eko zgradi Ujedinjenih nacija. U uvodnim izlaganjima će govoriti:

  • Igor Lukšić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija,
  • Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma i
  • Norimasa Šimomura, v.d. stalnog predstavnika UNDP u Crnoj Gori.

Pravila o učešću na takmičenju “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru” predstaviće Nikola Vulić iz Digitalizuj.me.otvorene ideje za crnu goru

Opštine obuhvaćene projektom kandidovale su ukupno pet lokacija na kojima treba osmisliti novu namjenu, uzimajući u obzir tip lokacije, postojeću infrastrukturu i kapacitete, kao i potrebe same sredine. Projekat će se fokusirati na efikasnije korišćenje prostornih i drugih resursa i pokretanje dijaloga na nivou lokalnih zajednica. Osnovni cilj projekta je povezivanje svih resursa crnogorskog društva, uz pomoć inovacija, kako bi se prepoznale potrebe građana, i u partnerstvu postigli prioritetni razvojni ciljevi na lokalnom i nacionalnom nivou.

Rješenja koja građani budu predlagali u okviru takmičenja treba da doprinesu rješavanju jednog ili više od navedenih ciljeva:

  • Smanjenje nezaposlenosti među mladima
  • Smanjenje stope siromaštva
  • Društvena inkluzija ranjivih grupa
  • Valorizacija kulturnog i istorijskog nasljeđa Crne Gore

Ovakvim učešćem građana u kreiranju budućnosti u svojim zajednicama, projekat će doprinijeti razbijanju psihologije “subjekta”, te kreiranju aktivnog građanskog društva i javne uprave zasnovane na međusobnom povjerenju.

 

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

2 Comments

  1. Ništa niste rekli o takmičenju. Mene interesuje, koju lokaciju je predložila Opština Rožaje i kad i ko može slati ideje?

    Post a Reply

Vaše mišljenje: