Pet razloga da uvrstite Snapchat u vaš promotivni miks

Društvene mreže kao što su Twitter, Vine, Facebook i Instagram su okrenule svet tradicionalnih medija naglavačke, i naterale velike kompanije da i njih uvrste u deo svog promotivnog miksa. Ljudska interakcija je postala ključ svakog uspešnog brenda i glavni sastojak za stvaranje lojalnog kupca/korisnika, a ovo su platforme koje omogućavaju dvosmernu komunikaciju na najefikasniji način. Kao što nova načela marketinga nalažu, ključ za uspeh proizvoda je lojalan kupac, a ne novi kupac. U ovom postu ću probati da vas, kroz pet razloga, ubedim zašto je bitno uvrstiti Snapchat kao bitnu kariku vašeg promotivnog miksa.

1. Demografska struktura korisnika Snapchata – Od kada su bake, deke, mame i tate “naselile” Facebook i počele da prate svaki vaš korak, sliku i da daju komentare tipa “Mamino zlato” (to jest da Vas brukaju među vršnjacima 🙂 ), tinejdžeri su počeli da traže društvenu mrežu gde bi bili “zaštićeni” od ovih “napada”. Pošto je i Twitter vrlo brzo bio “prenaseljen”, tinejdžeri su našli svoje mesto na Snapchatu, u kome odrasli niti vide poentu, niti znaju kako da ga koriste, a još bitnije – ne mogu da vas prate. Dakle, tinejdžeri su se “nastanili” na novoj platformi. E sad se već sigurno pitate kakve veze njihovo “preseljenje” ima s vašim promotivnim miksom.:)  Pa nećete valjda verne korisnike stvarati među populacijom četrdesetogodišnjaka (oni su već verni kompanijama svoje mladosti), a i izračunajte koliko još godina će ove dve grupacije bivstvovati, dakle samim tim, koliko će godina vaša kompanija moći da profitira od njih.  🙂 Screenshot_22. Penetracija tržišta –  Mnogim kompanijama su trebale godine da se naviknu na Facebook i Twitter, i pre svega, da nauče da ih koriste. Međutim, onda nailazi platforma kao što je Snapchat, koja ima penetraciju tržišta od 32.9%, (treća najpopularnija mreža među korisnicima od 18 do 32 godina starosti), i ona postaje jednostavno previše primamljiva za kompanije. Ako pogledate uzrast od 18 – 24 godine, penetracija tržišta je 50%. Pretpostavlja se da Snapchat trenutno ima oko 30 miliona aktivnih korisnika. Koliko je ovo značajan broj govori i činjenica da je najgledaniju epizodu serije  “The Walking Dead” pratilo 14.8 milliona ljudi, a ako mislite da je to mnogo, pazite ovo: 26. januara 2015. godine, u toku snežne oluje u New Yorku, 24.79 milliona ljudi je u toku 24 sata pratilo “prenos” oluje putem Snapchata, uz pomoć opcije “our stories”.

Screenshot_3

3. Komunikacija i broj korisnika –  Odavno smo naučili da jednosmerna komunikacija jednostavno više nije način na koji marketing današnjice funkcioniše i da, da bismo pridobili pažnju moramo da svakom kupcu pokažemo koliko nam je bitan i koliko nam je njegovo mišljenje važno. Facebook i Twitter su imali ogroman deo tržišta u oblasti internet marketinga (posebno dok je reklamiranje bilo besplatno), ali oni su trenutno zapeli u “tradicionalnom” obliku reklamiranja, za razliku od Snapchata. Osnovni cilj današnjeg marketinga je da vaš brend približi ljudima, a gde ćete bolji način od direktne komunikacije preko Snapchata. Takođe, pažnju korisnika je sve teže zadržati a Snapchat ima rešenje u vidu slika/videa koji traju 10 sekundi (za personalnu komunikaciju), i “our stories” opcije, gde Vaša poruka može trajati 24 sata. Koliko su “ostale” društvene mreže izgubile primat govori i činjenica da je Madonna svoj novi spot upravo predstavila na Snapchatu. I ne zaboravimo jednako bitnu činjenicu – reklamiranje na Snapchatu je POTPUNO BESPLATNO.
snapchaaat

4. SnapChat još nije otkriven –  Snapchat je, u obliku kojem ga danas poznajemo, star svega tri godine, a svoju svetsku popularnost je stekao pre svega dve godine, kada je Facebook pokušao da ga kupi. Dakle, samim tim, marketing potencijali Snapchata su još uvek neiskorišteni, a zapitajte se gde su danas kompanije koje su prve počele da koriste Facebook za reklamiranje svoga brenda.
download5. Sredstvo plaćanja – Snapcash je opcija u okviru Snapchata koja vam omogučava plaćanje/slanje novca. Trenutno je moguće slati novac drugim korisnicima i plaćati putem sistema Square Cash kompanije, ali zamislite kada se kao opcija na Snapchatu uvede mogućnost kupovine. Ne zaboravimo na broj trenutnih korisnika. Options are limitless! 🙂
snapcashVelike kompanije kao što su Coca-Cola ili Taco Bell su već našle svoje mesto na Snapchatu, i već stvaraju verne korisnike na ovoj platformi, a koji je Vaš izgovor što ne koristite potencijal ove platforme?

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: