Nešto više o 4G tehnologiji

Prethodnih nedjelja imali ste priliku da čitate o uvođenju 4G mreže u gradovima širom Crne Gore. Poslednji put smo vam prenijeli utiske iz Pljevalja, desetog grada koji je dobio 4G pokrivenost. Uz to, željeli smo da znamo šta mi konkretno dobijamo od ove tehnologije, kome je namijenjena i koliko držimo korak sa svjetskim tokovima. Sve ovo nam je detaljno objasnio Veljko Rakčević, tehnički direktor Telenora.

 •  Šta 4G tehnologija zapravo predstavlja?

Slovo G je skraćenica riječi generacija te se sa 4G opisuju tehnološka rješenja četvrte, najnovije generacije mobilne tehnologije. 4G tehnologija je trenutno u fokusu, kako kroz praktičnu upotrebu u pojedinim mobilnim mrežama (LTE- Long Term Evolution ili dugoročna evolucija/ razvoj ) tako i kroz dalji naučni rad i razvoj koji bi trebalo da dodatno poboljša karakteristike 4G mreža. 4G predstavlja logičan razvojni korak, ali i jedinstvenu vezu sa postojećim mobilnim mrežama druge i treće generacije (2G, 3G). Pomenute 2G i 3G mreže su skromnijih mogućnosti, ali su još uvijek dominatno u upotrebi.

Jedinstvo operatorskih mreža je neraskidivo povezano i sa mogućnostima korisničkih uređaja, tako da danas imamo sve više uređaja koji podržavaju i najnoviju 4G tehnologiju (pametni telefoni, modemi, tableti). Upareni, mreža i uređaji najnovije 4G generacije, daju nemjerljivo kvalitetnije servise krajnjim korisnicima. LTE dakle predstavlja najefikasniju i najbržu 4G i uopšte bežičnu mobilnu vezu koja je danas komercijalno u upotrebi. Svi primljeni i predati podaci se prenose kao IP paketi nezavisno od tipa servisa (e-mail, filmovi, muzika, telefonski govor). Kroz praksu češće se koristi izraz 4G nego LTE, iako to u potpunosti nisu isti pojmovi.

4G

 •  Koje prednosti će korisnici konkretno imati od 4G mreže?

Prednosti 4G tehnologije imaće kako pojedinačni pretplatnici, tako i sva preduzeća u Crnoj Gori, odnosno cijela zajednica. Prema raznim istraživanjima, kvalitet života jedne zemlje u velikoj mjeri zavisi od stepena razvijenosti Interneta – brzine, kvaliteta prenosa podataka i broja konekcija. Prenos podataka i intenet mijenja poslovno okruženje i način rada. Ubrzani razvoj ostvaruju naročito države sa najmanjim ograničenjima u upotrebi interneta (bilo kroz infrastrukturu i razvoj telokomunikacionih operatora bilo kroz regulatorne okvire) i digitalne ekonomije u takvim zemljama mogu imati značajne prednosti u rastu bruto društvenog proizvoda (BDP). Na primjer, mala i srednja preduzeća koja su aktivni WEB korisnici imaju dva puta veće šanse za rast i prodaju svojih proizvoda, a produktivnost je prosječno veća za 10% zahvaljujući internet vezama, kako se navodi u McKinsey Global Institute izvještaju.

Trend je da količina prenosa podataka biva sve veća. Prema ovogodišnjem CISCO izvještaju projekcija je da će 15% veza i 51% ukupnog saobraćaja u prenosu podataka ići će preko 4G tehnologije u 2018. godini. Ericsson istraživanja pokazuju da je online video najjači učesnik u količini mobilnog saobraćaja čineći 25% ukupnog udjela kod pametnih telefona i 40% kod tableta. Ovo otvara nove izazove kod mobilnih operatora da se omogući dobar kvalitet mreže bilo gdje i bilo kada. Mobilni video će generisati oko 70% od ukupnog prenosa podataka u 2018. godini (CISCO izvještaj). Kako se korisnički uređaji sve više pomjeraju sa osnovnih modela (basic-feature phones) tako i potreba za jačim i boljim data konekcijama raste, jer novi modeli i tipovi konekcija podržavaju sadržaje i servise/aplikacije koji nisu bili podržani osnovnim telefonskim modelima.

Sve ovo ukazuje na potrebu jake podrške 4G mrežama u zadovoljenju pretplatničkih potreba (u kapacitetu i kvalitetu) i uočenih trendova razvoja mobilnih telekomunikacija. U 4G mrežama , surfovanje internetom je moguće sa značajno manjim kašnjenjem, a servisi koji uključuju video (kao live streaming, online igrice) su značajno boljeg kvaliteta zahvaljujući većim brzinama. Sa stanovišta operatora, važno je istaći da se uvođenjem 4G tehnologije dobija značajno veći kapacitet mreže, što znači da se broj korisnika koji mogu pristupiti brzom internetu značajno povećava. Telenor je uvođenjem 4G mreže omogućio najbrži mobilni prenos podataka, te time značajno podigao kvalitet korisničkih servisa, olakšao poslovanje unutar društva, podržao promjene u načinu pružanja usluga javnih službi i poboljšao kvalitet života građana u Crnoj Gori.

unnamed

Veljko Rakčević, tehnički direktor Telenora

 • Koji uređaji podržavaju korišćenje 4G mreže?

Telenor u svojoj ponudi pored standardnih 3G uređaja ima i 4G uređaje kao što su 4G modem, MiFi uređaj, pametni telefoni. Pametni telefoni za 4G mreže trebaju imati i opremu – hardver koji podržava 4G tehnologiju ali i odgovarajuću softversku verziju. Trenutno Telenor nudi “Samsung Galaxy S5”,“HTC One” i “Sony Experia Z1” koji su u potpunosti (i hardverski i softverski) spremni za 4G korišćenje. Takođe, Telenor trenutno radi zajedno sa proizvođačima pojedinih telefona, koji imaju hardversku podršku za 4G (npr. Samsung, LG), kako bi proizvođači 4G telefona pripremili odgovarajući softverski upgrade, nakon čega će i korisnici ovih uređaja biti u mogućnosti da koriste 4G u Telenoru.

 • Kada je i gdje 4G prvi put puštena u Crnoj Gori?

Telenor je još 2012. godine komercijalno pustio u rad 4G mrežu u 4 grada nakon uspješne pilot faze na Cetinju. Od 2012. godine, građani Podgorice, Nikšića, Cetinja i Bara bili su prvi koji su mogli koristiti Internet velikih brzina, a uporedo smo radili na širenju pokrivenosti i kroz druge gradove. Pljevlja su deseti grad u Crnoj Gori koji ima 4G pokrivenost, a za sada 4G pokrivenost imamo u 10 gradova: Podgorica, Nikšić, Cetinje, Bar, Budva, Tivat, Herceg Novi, Kotor, Berane, Pljevlja.

 •  Koliko po pitanju mreže i tehnologije pratimo svjetske trendove?

Telenor Crna Gora ima praktično sve vrste mobilnih tehnologija kao i najveći svjetski mobilni operatori. U pojedinim segmentima imamo i više. Smatramo se ne samo crnogorskim, nego i regionalnim liderima tim prije što u okruženju postoje zemlje koje još nijesu uvele 4G mreže. Kao što je već pomenuto, 4G mreže tek sa odgovarajućim uređajima daju pravi kvalitet servisa, te razvoj jednog segmenta (tipa više 4G baznih stanica) mora biti praćen i drugim (više 4G korisničkih uređaja).

 • Kakvi su dalji planovi u širenju pokrivenosti i razvoju mreže?

Mi znamo da “Razlika je u mreži” nije samo Telenorov slogan i da iza toga stoji značajan dio urađenog ali i onoga što će se uraditi. U najskorije vrijeme ćemo imati 4G pokrivenost i za sljedeće gradove: Rožaje, Ulcinj, Danilovgrad, Bijelo Polje. Naš plan za 2014. godinu se ne završava sa pomenutim lokacijama jer Telenor će uraditi i značajno više, kako 2014. tako i u predstojećim godinama, nastavljajući da rastom svoje mreže podržava i rast cjelokupnog društva. Pored rasta 4G mreže u pokrivenosti i kapacitetu, Telenor će nastaviti da prati i podržava razvoj servisa i uopšte 4G tehnologije.

Author: Jelena Lakicevic

:)

Share This Post On

4 Comments

 1. Na kojim frekvencijama radi 4g mreza u Crnoj Gori ?

  Post a Reply
  • Za 900 MHz znam da je u ruralnim krajevim…

   Post a Reply
 2. Sto brzi internet, veci i brzi prenos podataka poboljsace kvalitet poslovanja i komunikaciju.

  Post a Reply
 3. Mene više zanima koliko je štetna 4G mreža i koji da li se njeno održavanje naplaćuje dodatno?

  Post a Reply

Vaše mišljenje: