Otvorene ideje – imamo pobjednike!

U četvrtak, 28. maja, u Eko zgradi Ujedninjenih nacija održano je finale ovogodišnjeg takmičenja “Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru”. U prvoj fazi takmičenja prijavilo se čak 279 timova, koji su se takmičili u pet kandidovanih opština (Berane, Mojkovac, Rožaje, Šavnik i Žabljak), da bi na kraju došli do 15 timova koji su ušli u najuži krug (po troje finalista u svakoj opštini).  Finalisti su predstavili inovativna rješenja za korišćenje javnih prostora u pet crnogorskih opština, nakon čega je zajedničkim glasanjem žirija i glasanjem publike putem interneta, odabrano pet pobjedničkih ideja kojima su uručene novčane nagrade u iznosu od po 3.000 eura.

Uvodna izlaganja su imali ambasador Milorad Šćepanović, generalni direktor za multilateralne poslove i regionalnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Dijana Vučinić, rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Sanja Bojanić, šefica Sektora za demokratsko upravljanje i Sektora za ekonomiju i zaštitu životne sredine, UNDP u Crnoj Gori i Nikola Vulić, suosnivač NVO DigitalizujMe.

IM_71673

Stručni žiri je bio u sastavu:

  • Tamara Brajović, prva savjetnica i šefica Odsjeka za ljudska prava i socijalno-humanitarna pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija
  • Dijana Vučinić, rukovoditeljka Odjeljenja za razvojne projekte u urbanizmu i arhitekturi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma
  • Tomica Paović, savjetnik za politike razvoja u Kancelariji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)
  • Nataša Đukanović, suosnivač NVO Digitalizuj.me
  • Peti, rotirajući, član žirija je bio predstavnik/ca opštine i to: Nebojša Babović, savjetnik predsjednika Opštine Berane, Jelena Vučetić, projekt menadžerka u Opštini Mojkovac, Amela Kalender, savjetnica predsjednika Opštine Rožaje, Milijana Ašanin – rukovoditeljka službe predsjednika Opštine Šavnik i Gorica Vuković – šefica kabineta predsjednika Opštine Žabljak.

IM_71717

Nakon sabiranja glasova žirija i publike po sistemu 50/50, dobili smo i pet pobjednika za svih pet opština. U situacijama kada su timovi imali izjednačen broj poena, presuđivao je glas žirija, kako je i definisano pravilima na samom početku takmičenja. Pobjednici ovogodišnjeg takmičenja Otvorene ideje za Crnu Goru su (klikom na naziv projekta možete preuzeti navedene projekte):

IM_72156

Svim timovima koji su učestvovali u takmičenju čestitamo i nadamo se da ćemo imati prilike da se ponovo družimo. Zaista smo ponosni i na broj i na kvalitet ideja koje smo primili ove godine i nadamo se da će makar jedan broj njih naći pravu primjenu u praksi.

U prilogu možete pogledati i kako su glasali žiri i publika u polufinalu i finalu.

Preuzeto sa www.otvoreneideje.me

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: