Startap takmičenje “Sigurnost u saobraćaju” – 4. dio

Da ponovimo štivo iz prethodnog blog posta: “Najčešći uzroci nesreća su ljudski faktoruslovi na putevima i tehničko stanje vozila. Kako možemo djelovati preventivno? Utičući na ljudski faktor, djelujući na svijest učesnika u saobraćaju i upozoravajući ih na to šta se dešava na putevima, odnosno sa vozilima, bilo onima u kojima se nalaze ili onima koja se nalaze u neposrednoj blizini.

Osim ova tri glavna uzročnika, neke studije pokazuju da je ljudski faktor odgovoran za 75% nesreća, pri čemu je prebrza vožnja uzročnik u 50-80% slučajeva. Ovo nas dovodi do zaključka da ukoliko budemo djelovali pravovremeno na ljudsku svijest o neprilagođenoj brzini, možemo spasiti značajan broj ljudskih života, odnosno spriječiti da se dogodi veliki broj nezgoda.”

U prošlom postu pisali smo o kontroli brzine u gradovima, a sada ćemo razmotriti vožnju na otvorenom putu. Uzrok velikog broja nesreća je kombinacija ljudskog faktora i uslova na putevima ili su izazvane kombinacijom sva tri faktora. Vjerovatno je većina vas vidjela inovaciju koju je Samsung relativno nedavno lansirao u Argentini.

Obratite pažnju sada na dvije stvari: na koji faktor se utiče i koja tehnologija se koristi. Faktor na koji utiču je ljudski faktor, i to ne represivno, već preventivno, dajući vozačima koji se nalaze iza kamiona uvid u sitaciju ispred kamiona. A tehnologiju koju koriste je jedna kamera, 4 LED ekrana i malo elektronike .

Ja iskreno mislim da jesmo u mogućnosti da smislimo tehnološko rješenje slično ovome za druge probleme u saobraćaju koji dovode do prometnih nesreća i jesam ubjeđen u to da će pobjednik takmičenja imati kapaciteta da napravi prototip rješenja. Naš zadatak, kao organizatora takmičenja, jeste da vam pomognemo da kompletirate tim koji vam je potreban i da vam nabavimo sredstva za izradu prototipa. Ako dokažete da rješenje radi, prilično sam siguran da ćete naći i partnera za razvoj i implementaciju u Crnoj Gori.

Pridružite nam se na radionicama

Nadam se da ste zaintrigirani temom i da smo uspjeli da vas motivišemo da razmisljate na ovu temu. Ukoliko jesmo, pridruzite nam se na radionicama koje organizujemo sa našim partnerima u Baru i Pljevljima, ali i u Podgorici, bez obzira na to da li imate ili nemate ideju danas. Dolazimo sa ljudima koji poznaju problematiku i ljudima koji se razumiju u tehnologiju, pa možemo zajedno da popričamo o svemu.

Plan je da se družimo od 10 do 18 sati, uz pauzu za ručak. Cilj je da pronađemo kreativnost i dođemo do ideja koje utiču na ljudsku svijest o saobraćaju i opasnostima koje vrebaju, bilo da se radi o gradskoj vožnji ili vožnji na otvorenom putu.

Prijavite se za radioce popunjavanjem forme:

 

Author: Sanja Gardašević

Sanja Gardašević vodi Alicorn, full service digitalnu agenciju, i sanja o tome da kao tim jednog dana posjete Bali. Metodični je analitičar, tihi organizator i empata, sa master diplomom LSE-a iz oblasti ekonomske psihologije. Već godinama je emcee i dio organizacionog tima Spark.me konferencije. Iako u vječitoj trci sa samom sobom, uvijek nalazi vrijeme za čitanje, igranje Persivala u Avalonu i putovanja.

Share This Post On

Vaše mišljenje: