Regionalno istraživanje blogosfere #Blogometar15

Svaki treći web sajt na svijetu je blog. Tri od četiri internet korisnika redovno čitaju blogove. Svakog dana objavi se blizu 3.000.000 blog postova. Pet od šest internet “influensera” su blogeri, a na njih najveći uticaj vrše opet drugi blogeri. Od 2012. do danas podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke – na svijetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova.

baner2_cg

Do momenta kad završite čitanje ovog teksta biće objavljeno preko 20.000 novih blog postova! “Blogosfera bivše Jugoslavije se do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vrijeme je brojala do čak 1.000.000 blogova. Ali o blogovima u regionu danas znamo manje nego ikada. Blogeri, ne znamo kako ste, a to je važno.” – izjavila je Dragana Đermanović, autorka ovog projekta.

Ne znamo šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osjećaju sigurno da objave šta god žele, da li dobijaju podršku prijatelja i od koga trpe pritiske (ukoliko ih trpe); ne znamo koliko ima blogova, na kojim su platformama, da li su blogeri i blogerke upoznati sa svojim pravima, koliko često su ta njihova prava ugrožena… O blogovima pouzdano znamo manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju. A dok nešto ne izmjerimo, ne možemo ga ni razvijati. Dok ne saznamo kako smo, teško je blogosferu unaprijediti do nivoa najznačajnijeg društvenog medija interneta, što bi naša blogosfera sigurno mogla da bude!

Blogeri evo šta možete uraditi u samo 15 minuta za desetine hiljada blogera:

  1. Popunite istraživanje klikom na LINK.
  2. Napišite blog post podrške (cijeli tekst koji možete kopirati i objaviti na svom blogu, baner, kao i ilustracije, možete preuzeti OVDJE).
  3. Podijelite link do #Blogometar15 na mrežama klikom na ovaj LINK.

Detaljni rezultati u različitim formatima biće podijeljeni sa svima vama, uz zadržavanje anonimnosti svakog ispitanika. Za sva pitanja pišite na [email protected]. Hvala na solidarnosti!

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: