Riders.me – Work hard, ride harder!

Sve popularniji outdoor sportovi (freeride skijanje, snowboard, snowkite), promovisanje aktivnog odmora, kao i promocija Crne Gore kao odlične destinacije za aktivnu relaksaciju, jesu najvažnije ideje koje stoje iza popularne organizacije Riders.me. Zvanično, NVO Meraklije.me je osnovala nekoliko freeride entuzijasta, istomišljenika i zaljubljenika u sniježne sportove, prirodu ali i ljetnje aktivnosti, poput planinarskog biciklizma, kitebordinga, kitesurfinga, planinarenja, kajaka i drugih sportova. Riders.me zajednica na Facebooku sada broji preko 3.000 pratilaca, a broj zainteresovanih stalno raste. Slogan organizacije je Work hard, ride harder!, mada postoje i razne varijacije na tu temu… 🙂 Ekipa Digitalizuj.me je pričala o njihovoj organizaciji sa jednim od osnivača, Ilijom Perićem, pa pogledajte djelove razgovora! 🙂

  • Kako se rodila ideja o nastanku organizacije Riders.me?

Organizacija Riders.me nastala je nakon što smo nas par prijatelja (Blažo, Janko, Ilija) “upali” na snimanje ski filma “One for the road”. TGR (Teton Gravity Research) ekipa iz Wayominga je bila u Crnoj Gori u februaru 2011. godine, i mi smo, igrom slučaja, pred kraj njihovog boravka saznali gdje se nalaze. Pošli smo kod njih, upoznali se, družili par dana, i dobili vjetar u jedra. Ideja o formalnom udruživanju i pokretanju produkcije sazrijevala je neko vrijeme, a onda smo, tokom zimske sezone 2012. godine, kreirali prve sadržaje. Svjesni da, da bi opstali, moramo istrajati sa produkcijom, nastavili smo, i trudili se da svakih par mjeseci imamo barem jedan spot, akciju ili događaj. Mislim da smo uspjeli.

  •  Koji su bili vaši ciljevi na samom početku rada organizacije?

Naši osnovni ciljevi su bili (i ostali) popularizacija freeride skijanja/snowboardinga, promocija Crne Gore kao izuzetne destinacije, ne samo za skijanje, već i za ostale outdoor aktivnosti. Takođe, jedan od ciljeva je  i uspostavljanje saradnje sa sličnim organizacijama u okruženju. Već sada slobodno možemo reći da smo dio naših ciljeva ispunili i da se pred nama otvaraju novi izazovi. Naravno, osim skijanja, bavimo se i drugim aktivnostima, poput kitesurfinga, biciklizma, planinarenja…

  • Šta je to što vas pokreće na akciju posle tri godine?

Na nove akcije nas pokreće velika ljubav prema prirodi i zdravom stilu života, kao i duboko vjerovanje da smo na pravom putu. Pokreće nas i reakcija publike! Izuzetno mi je zadovoljstvo kada primijetim da smo uspjeli i da naši materijali motivišu i pokreću ljude na akciju.

  •  Da li se sadašnji ciljevi Riders.me organizacije razlikuju od ciljeva postavljenih na početku?

Naši ciljevi su vremenom rasli, to je prirodno. Želimo da unaprijedimo naše vještine i poboljšamo produkcijske kapacitete. Želimo da nastavimo ovu avanturu. Želimo da putujemo i, kroz nova iskustva, poznanstva i povezivanje, proširimo naš uticaj. Želimo da savladamo nove discipline i otvorimo još puno mikro-destinacija.

  • Na koji uspjeh organizacije ste do sada najviše ponosni? Smatrate li da vam nešto nedostaje, neka vrsta podrške?

Ponosni smo na sveukupni uspjeh naše produkcije, na to da smo istrajali uprkos svim poteškoćama. Uskoro slavimo treći rođendan, ulazimo u četvrtu zimsku sezonu i nadamo se da nas ove godine snijeg neće izdati.

Šta nam nedostaje? Ne puno toga. Nedostaje nam SNIJEGA! Nedostaju nam “povoljniji” vremenski uslovi. U proteklih godinu dana smo dosta radili na povezivanju, sad samo da padne dovoljno snijega, i krećemo u akciju!

  • Da li sarađujete sa sličnim organizacijama iz okruženja?

Da, naravno, sarađujemo sa raznim organizacijama iz regiona. Imamo podršku nacionalnih institucija, kao i pomoć prijatelja iz privatnog sektora. Ove godine smo dobili značajnu podršku kompanije Luštica Development. Oni su prepoznali naš potencijal i žele da nam pomognu da se dalje razvijamo. Naša vizija Crne Gore kao destinacije za aktivni odmor u potpunosti je kompatibilna sa vizijom Luštica bay projekta.

unnamed

  • Šta je posljednje na čemu ste radili?

Skoro, prije nekoliko sedmica smo istraživali kanjon Cijevne za neke buduće akcije kajacima. U posljednje vrijeme puno razmišljamo o nekim mikro-destinacijama u okolini Podgorice. Ove jeseni smo snimili lijep spot na Zeti, na njenom mirnom dijelu toka od Spuža do Pričelja. Nakon toga smo sa drugarima iz agencije Montenegro+ snimili spot Lovćen – Luštica, koji je kombinacija planinskog biciklizma i primorskih čarolija. Plava špilja je izuzetna mikro-destinacija, kojoj ćemo se, takođe, sigurno ponovo vraćati.

  • Kakvi su planovi za blisku budućnost Riders.me?

Planovi za blisku budućnost su, prije svega, permanentno usavršavanje vještina, podizanje kvaliteta produkcije… Zatim, Freeride kamp, snowkite promo-događaj na Žabljaku, kao i nekoliko studijskih putovanja.  Želim da kažem da smo veoma zahvalni svima koji, materijalno, logistički i moralno, podržavaju naše napore da, prvenstveno domaćoj publici, a zatim i strancima, prikažemo bogatstvo, raznolikost i ljepote, koje nas očekuju, nerijetko, na samo par kilometara od uobičajenih urbanih lokacija…

Zahvaljujemo se ekipi Riders.me na interesantnom intervjuu, i želimo im svu sreću u daljem radu! 🙂

p.s. Takođe, koristimo ovu priliku da pozovemo sve zainteresovane da dođu na proslavu trećeg rođendana Riders.me, koja će biti održana u petak, 26. decembra, u kafiću Soul2Soul! Osim žurke, na ovom događaju će biti premijerno prikazan TGR film “Almost Ablaze”. Vidimo se! 🙂

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: