Zajednička deklaracija o jačanju ekosistema tehnološkog preduzetništva u regionima Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana

Organizacije koje predstavljaju startapove iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, koje su članice Evropske unije, i zemalja Zapadnog Balkana potpisale su, 15. novembra, Zajedničku deklaraciju o jačanju ekosistema tehnološkog preduzetništva, u kojoj su navedene konkretne obaveze u cilju jačanja potencijala za rast, kako preduzetnika, tako i kompletnog regiona. Među organizacijama potpisnicama deklaracije je i Digitalizuj.Me.

Digitalna revolucija nudi mogućnosti za rast i inovacije u ovim regionima, koji imaju ogroman potencijal koji se ogleda u velikom broju talentovanih ljudi sa jakim IT vještinama, startap zajednici koja dinamično raste, infrastrukturi i povezanosti koje rapidno napreduju, kao i blizini velikim tržištima.

U ime NVO Digitalizuj.Me, deklaraciju je potpisao Predrag Lešić, jedan od osnivača.

Startapovi imaju značajnu ulogu i mogu u mnogome pomoći transformaciju lokalnih ekonomija i društva u oba regiona, a pritom stvoriti poslove visokog kvaliteta. Međutim, startapovi se i dalje suočavaju sa izazovima koji ih spječavaju da realizuju svoj puni potencijal, kao što su fragmentacija napora u podršci koja im se pruža i nedostupnost investicija. Upravo iz ovog razloga, neophodan je zajednički napor u poboljšanju startap ekosistema u oba regiona, u cilju stvaranja sredine pogodne za razvoj inovacija i omogućavanja startapovima i drugim preduzećima da učestvuju na jedinstvenom digitalnom tržištu Evropske unije.

Deklaracija je potpisana na marginama ovogodišnjeg Evropskog startap samita (Startup Europe Summit), godišnjeg okupljanja inovatora, investitora i kreatora politika. Samit, koji je ove godine bio fokusiran na regione Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana, okupio je preko 500 predstavnika evropskog preduzetničkog ekosistema, od investitora, direktora i akceleratora, do evropskih vlasti i predstavnika medija. Ovom prilikom Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabrijel, je poručila:

“Posebno sam zadovoljna što se ovogodišnji samit odvija u Sofiji, sa fokusom na regione Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana. Samit obuhvata inspirišuće diskudije i predstavlja napredne ideje za ulančavanje potencijala, dinamike i kreativnosti startapova u ovim regionima sa inicijativama Evropske unije. Relevantan primjer je “Digitalna agenda za Zapadni Balkan” (Digital Agenda for the Western Balkans), koju smo pokrenuli u Junu u Sofiji sa liderima Zapadnog Balkana, u cilju podrške regionalnim partnerima da uspiju u digitalnoj transformaciji i omoguće benefite građanima i kompanijama.”

Stvaranje jačih veza među startap habovima u Centralnoj i Istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu

Organizacije potpisnice deklaracije će sada raditi zajedno na stvaranju jačih veza između različitih startap habova u svojim zemljama, promovisati veću saradnju i povezivati startapove iz svojih zemalja sa evropskim habovima u cilju jačanja njihovih kapaciteta i resursa.

Potpisivanjem deklaracije, organizacije su osnovale i mreže koje će olakšati buduću saradnju. Organizacije potpisnice su:

Startap organizacije Centralne i Istočne Evrope (Startup Europe Central and Eastern Europe Network):

Startap organizacije Zapadnog Balkana (Startup Europe Western Balkans Network):

Zajednička deklaracija o jačanju ekosistema tehnološkog preduzetništva u regionima Centralne i Istočne Evrope i Zapadnog Balkana

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: