Pokloni.me – Reciklirajmo poklanjajući!

Statistički posmatrano, rast megalomanske potrošnje kod srednjeg i višeg staleža procentualo je ekvivalentan nedostatku egzistencijalnih potrepština kod onih najranjivijih platežno sposobnih stanovnika. Tako danas imamo pojačan marketinški pritisak koji kod jedne grupacije stanovništva izaziva takozvanu potrošačku groznicu – stanje uma koje se liječi jedino nedostatkom novca. Sa druge strane, kao pandan ušminkanoj stvarnosti, na brdovitom Balkanu raste broj samohranih majki, gole i bose djece, ostavljenih staraca i nezaposlene omladine.

Postavlja se pitanje: Očekujemo li od svakog građanina da spašava svijet? Svakako da ne. Ne očekujemo ni iznenadnu pojavu utopije gdje bi svi imali jednako, i gdje bi materijalna vrijednost bila obesmišljena. Ipak, očekujem od vas da iskoristite prvi slobodan vikend i prevrnete svoje domove naglavačke!

Sigurno imate bar dva identična seta koje ste dobili kao svadbeni poklon i koji negdje sakupljaju prašinu ispod kreveta. Imate i 16 različitih lampi koje ne palite, pola ormara garderobe koju ste greškom, u stanju one gore pomenute groznice, kupili, a nikada niste obukli, preraslu dječiju odjeću koja čeka da nekom zatreba, sjecko koji ne palite jer ste kupili multipraktik, stočić koji se vrzma po stanu i nema svrhu…

Nema potrebe da ispraznite pola stana kada shvatite koliko toga je viška, dozirajte Feng Šui filozofiju. Vjerujte da ne želite naglo čišćenje “čakri” i strujanje onako raspuštenog “čija” po prostoru. 🙂 Zato imamo pravu stvar za vas!

Pokloni.me naslovna

NVO Green Home i kreativni tim kompanije ME-net su pustili u etar, pouzdano tvrdim, jedan od najkorisnijih sajtova u zemlji. Posjetite sajt Pokloni.me i jednostavnim klikom na opciju “Dodaj oglas” ubacite fotografiju stvari koju poklanjate, upišite grad u kojem se nalazite, kako bi poklonoprimac bio u stanju da preuzme vaš poklon, opišite predmet, i svrstajte ga u kategoriju u koju spada (odjeća, obuća, nakit, namještaj…). Vaš oglas će biti objavljen, a korisnički podaci sakriveni, samo ukoliko je stvar koju poklanjate očuvana i upotrebljiva. Korisnik koji je uspješno poklonio oglašenu stvar treba da izbriše oglas kako ga ne bi dalje kontaktirali po istom osnovu. Samo brisanje se vrši putem istog korisničkog naloga u potvrdnom mejlu koji automatski stiže nakon postavljanja oglasa.

Nakon instrukcija za korišćenje, red je da vam predočimo samo neke od prednosti Pokloni.me “društvenog pravca”. Prije svega, kao pojedinac činite human gest anonimno, dakle iz ubjeđenja, što stoprocentno popravlja vašu karmu. Stavićete osmjeh na lice dječici koju ne znate, majkama koje se hrabro bore kroz život, studentima koji ne žele biti teret svojoj porodici. Školarci koji budu razmjenjivali knjige možda steknu i drugare za cio život, a tinejdžerke koje svakako mjenjaju garderobu međusobno, na ovaj način imaju mogućnost da to čine češće i sa većim izborom. Hipsteri, kao kul antikonzumeristi, možda dobiju stari sto kojem će naljepnicama udahnuti novi život. Ima tu za svakoga po nešto….

Kategorija - odjeća

Sa individualnog kuraženja, red je da vas upoznam i sa globalnim efektima. Imajući u vidu veličinu naše zemlje, ne dajte se obeshrabriti mogućim uticajem, ali imajte na umu onu staru “zrno po zrno – pogača”. Ponovnom upotrebom ili popravkom oštećenih i neispravnih predmeta, štedimo prirodne resurse iz kojih se oni dobijaju, čuvamo ogromne količine energije koja je potrebna za njihovu konfekcijsku proizvodnju, smanjujemo emisiju gasova staklene bašte, i utičemo na ublažavanje klimatskih promjena, kao i na smanjenje količine otpada u opticaju. Malo li je?

Autor: Jovana Janjušević

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: