Mreža mi je došla glave

Digitalizacija je termin koji se danas često upotrebljava, a uglavnom znači osavremenjavanje prenosa podataka. Kad god čujete da se nešto digitalizuje, to je znak da prelazimo na nešto novo. I to nije loše. Nove stvari uvijek donose promjene. A promjene su same po sebi dobre, uglavnom. 🙂

Danas se tako srećemo sa digitalnom televizijom (ovdje mislim i na TV aparate i na TV program), telefonima, foto aparatima, pa čak i šporetima, veš mašinama. Bez digitalizacije i danas bi prali veš i suđe koristeći 3 programa, ovako ih imamo 33. 😉 A sada i umjesto programatora od 3 kila imamo šaku elektronike. Ovo je jedna od lijepih strana digitalizacije, minijaturizacija.

Šalu na stranu, uvođenjem elektronike mnoge stvari u današnjem svijetu bolje funkcionišu i naši životi su generalno postali lakši, jednostavniji, bolji. Ako ništa a ono, dolazimo do informacija mnogo brže i lakše.

Razmišljajući šta da napišem u svom prvom članku za ovaj blog, pade mi na pamet da se zapitam u kom sam ja to trenutku po prvi put postao zaljubljenik u računare, ali onaj pravi zaljubljenik. I shvatih da je to bio trenutak kada sam spojio prvi BNC konektor, na prvoj računarskoj mreži koju sam postavljao. Računar kao računar je bio OK, kad sam ukapirao kako radi i šta mogu s njim. Ali kad sam ukapirao šta mogu da uradim kada ga povežem na mrežu, e tu je palo jedno UAU (WOW što bi englezi rekli). I od tog trenutka mogu reći da mi je “žica” (mreža) došla glave.

Naravno, na to se nadovezao moj rad u Internetu Crna Gora, kao i primjena znanja u Montenegro Airlinesu gdje su nas iz mnogo većih kompanija gledali, pa mogu slobodno reći, žuto-zeleno kada smo krenuli sa povezivanjem preko Interneta i primjenom VOIP tehnologije.

Danas za sebe mogu da kažem da sam uvijek bio i da sam još uvijek u prvim redovima digitalizacije, i da mi je život poprilično digitalizovan (ovdje bih da citiram koleginicu Natašu: “teleportiram se nekoliko puta dnevno u različite djelove svijeta”) i nadam se da ću kroz ovaj pokret uspjeti makar dio svog iskustva da vam prenesem. Da ću da vas zagrijem za digitalizaciju i da ću vam pokazati kako sve (skoro sve) možete da digitalizujete. Ciljeve ne želim da postavljam, niti rezultate da mjerim, samo se nadam da će ovo što radimo, Vanja, Nataša i ja, nekom koristiti. Da će neko stvoriti svoj biznis, a neko ga unaprijediti sa razmjenom znanja na kojoj planiramo da radimo.

Photo credit: Wikipedia

Autor: Predrag

Author: Predrag Lesic

još uvijek se pronalazim :D

Share This Post On