Top 10 preporuka za filmove iz 2014.

U nastavku Top 10 serijala na kraju 2014. godine, moja uloga će, kao po običaju, biti vezana za Digitalizuj.me “filmsku rubriku”. Ovaj post neće biti o NAJBOLJIM filmovima u protekloj godini, jer je o tome jako nezahvalno pričati, već će biti o mojim preporukama za to kojih 10 filmova iz 2014. biste obavezno trebali da pogledate, ukoliko već niste. Filmove nisam rasporedio po tome koliko su, po mom mišljenju kvalitetni, i koliku umjetničku vrijednost imaju, već po kombinaciji raznih faktora koji bi vas mogli najviše interesovati. Da skratim priču:

10. Fury (oktobar)

fury

Film “Fury” je ime dobio po američkom ratnom tenku iz Drugog svjetskog rata (model je M4A3E8, ali ga u filmu zovu “Fury”), kao i po emociji koja se proteže kroz čitavi ovaj film – po bijesu. Radnja filma se odvija u Njemačkoj 1945. godine, kada savezničke strane kreću ka srcu nacizma, Berlinu, i na putu do tamo se suočavaju sa nevjerovatnim otporom, tada već poražene, Hitlerove vojske. Film prati jedan tenk, Fury, čija posada, na čelu sa Brad Pittom, na nadčovječanski način uspijeva da preživi horore Drugog svjetskog rata. Mnogi kažu da Fury spada u listu 10 najboljih ratnih filmova ikad napravljenih, i ja se, definitivno, slažem sa njihovim mišljenjem. S tim što imam da dodam još jedan komentar – u filmu “Fury” je, vizuelno, rat prikazan na najbolji i najrealniji način ikad do sad. Takođe, jedan od glavnih faktora zašto je Fury ovako dobar film je gluma. Podrazumijeva se da je Brad Pitt odradio odličan posao, ali ja bih naglasio i glumu mladog Shia LaBeoufa, kojem je uloga u filmu “Fury” sigurno uloga karijere!

Zanimljivosti: Veliki dio kostima u filmu su, u stvari, prava odjeća iz Drugog svjetskog rata, koja je pozajmljena iz raznih istorijskih muzeja širom svijeta. Vjerovali ili ne, čak je i tenk “Fury” pozajmljen iz muzeja! Naime, ovo je prvi put u istoriji kinematografije da je jedan pravi tenk iz Drugog svjetskog rata korišten u snimanju nekog filma. U ovom slučaju se radi o tenku “Tiger 131” koji je pozajmljen iz “Bovington muzeja tenkova” koji se nalazi u Velikoj Britaniji…

Shia LaBeouf se u toku cijelog snimanja nijednom nije istuširao, kako bi u potpunosti mogao da se uživi u ulogu koju igra.

Film “Fury” priča priču o Drugoj američkoj oklopnoj diviziji, za koju istoričari imaju i drugi naziv – “pakao na točkovima”.

Ocjena na IMDB: 7.9

Ocjena na RottenTomatoes: 78%

9. I, origins (januar)

i origins

U, naizgled, čudnom nazivu filma “I, Origins”, ovo “I” ima dvostruko značenje. Prvo se odnosi na “Eye” (izgovara se isto kao “I”), jer film govori o naučniku kome je primarni fokus na ljudskom oku. Drugo značenje se odnosi na “I” kao čovjeka – u smislu čovjekovog porijekla, čovjekovih religioznih ubjeđenja, postojanju duše i sličnim, prilično filozofskim, temama. “I, origins” je izuzetno interesantan film, koji se bavi radom ultra-inteligentnog naučnika kojeg igra odlični Michael Pitt. On želi da svijetu dokaže da bog ne postoji i da ljudsko oko nije, kako vjernici tvrde, “dizajn inteligentnog tvorca” (boga), već da je oko, kao i svi drugi djelovi tijela, kroz revoluciju nastalo prirodnim putem. On u tome i uspijeva, ali mu splet raznih životnih okolnosti (duhovnim putem) ukazuje da možda i nije u pravu. Koliko god vam se “I, origins” svidio ili ne svidio, u jedno nema sumnje – dovešćete u pitanje svoja religiozna uvjerenja, bilo da ste vjernik ili ateista.

Ocjena na IMDB: 7.3

Ocjena na RottenTomatoes: 52%

8. Grand Hotel Budapest (februar)

grand hotel budapest

Film “Grand Hotel Budapest” je priča o avanturama Gustava H, legendarnog menadžera Grand Budapest hotela (kojeg igra sjajni Ralph Fiennes) i Zero Mustafe, nosača kofera i asistenta u hotelu, koji postaje Gustavov veliki prijatelj. Radnja je smještena u fiktivnoj državi Zubravka, u periodu između Prvog i Drugog svjetskog rata, i govori o borbi gorepomenute gospode za nasledstvo koje su trebali da dobiju od jedne stalne gošće hotela nakon njene smrti. “Grand Hotel Budapest” je film koji je negdje između komedije i drame. Scenario ovog filma nije genijalan, ali sam ga na ovu listu stavio isključivo zbog jedne kategorije (za koju sam siguran da će osvojiti Oskara) – fotografije. Boje, kadrovi i scenografija u filmu su, malo je reći, savršeni!

Zanimljivosti: Zubrovka, ime fiktivne države u kojoj je smještena radnja, je, u stvari, ime jedne poznate poljske votke.

Režiser Wes Anderson je u jednom od intervjua rekao da bi Zubravka, da postoji u realnosti, bila smještena negdje na tromeđi između Njemačke, Poljske i Češke.

Ocjena na IMDB: 8.2

Ocjena na RottenTomatoes: 92%

7. Guardians of the Galaxy (jul)

guardians of the galaxy

Radnja filma “Guardians of the galaxy” je, za one koji nisu pratili, vrlo komplikovana za objasniti, tako da ću to uraditi u par riječi, kao što je i opisano na IMDB-u: grupa kriminalaca (vrrrlooo čudnog izgleda 🙂 ) iz raznih ćoškova univerzuma se, igrom slučaja, spaja kako bi zaustavila jednog fanatičnog ratnika u namjeri da pokori univerzum. Vizuelni efekti su odlični, ima puno duhovitih opaski, likovi su odlično razrađeni i ovaj film vam pruža upravo ono što jedan dobar film (a pogotovo Marvelov film), u suštini, i treba da vam pruži – sjajnu zabavu!

Zanimljivosti: Ko je gledao film, biće mu vrlo poznata rečenica “I am Groot”, koju izgovara Vin Diesel (u filmu igra Groota, drvo koje je živo 😀 ). Vin Diesel tvrdi da je preko 1000 puta izgovorio ovu rečenicu prije snimanja filma kako bi je što bolje uvježbao. Takođe, on je “I am Groot” snimio na nekoliko svjetskih jezika, uključujući ruski, mandarinski, španski, njemački, portugalski i francuski, kako bi se koristio originalni zvuk u sinhronizovanim verzijama filma.

Ocjena na IMDB: 8.3

Ocjena na RottenTomatoes: 90%

6. Tusk (septembar)

tusk

Film “Tusk” je vrlo atipičan pripadnik ove liste. Vjerovatno bi ga rijetko ko uvrstio u neku Top 10 listu, ali, zašto da ne? 😀 Ovaj film spada u vrstu filmova koje ja najviše volim – to su bizarni filmovi, tako da ga nemojte gledati ako niste spremni za jedno prilično čudno iskustvo. 🙂 Radnja je sledeća: jedan američki podkaster, koga igra Justin Long, iz SAD odlazi na par dana u Kanadu u potragu za dobrom pričom za svoj podkast. Igrom slučaja, dolazi do vrlo čudnog starca u invalidskim kolicima, koji je opčinjen morževima i stalno priča o njima. Tog starca igra sjajni Michael Parks, koji se toliko uživio u svoju ulogu mentalnog bolesnika, da to, bukvalno, nije normalno! 🙂 Uglavnom, Michael Parks svom gostu u hranu sipa sedativ, uspava ga, i tada počinje totalna, na filmu do sad neviđena, tortura. Poenta svega je da je Michael Perks opčinjen morževima i da ovog podkastera, nizom plastičnih operacija, želi da, u bukvalnom smislu, pretvori u morža! 😀 [Upozorenje za gadljive] On mu prvo otkine obije noge, prišije mu ruke za trup, otkine mu jezik i izvadi mu sve zube, i, na kraju mu zašarafi dvije morževe kljove u vilicu. Iako vam možda zvuči kao neka katastrofa od filma, fenomenalna gluma Parksa, Longa, ali i Johnny Deppa (koji ima prilično važnu ulogu u filmu) film “Tusk” čini zaista skroz gledljivim i zanimljivim! Onima koji se nisu skroz zgrozili onim kratkim opisom, toplo preporučujem da pogledaju film! 🙂

p.s. Za zainteresovane, evo i kako je “morž” ispao na kraju!

Zanimljivosti: Cijela ideja za film “Tusk” je potekla sa jednog od podkasta koji su vodili režiser filma Kevin Smith i njegov prijatelj Scott Mosier. Oni su se, po njihovom priznanju, “naduvali” i krenuli sa diskusijom o čovjeku koji je opčinjen morževima i o tome kako bi ta priča mogla da teče. Na kraju im se toliko svidjelo kako su razradili ideju, da su po njoj snimili film. 🙂

Ocjena na IMDB: 5.7

Ocjena na RottenTomatoes: 40%

5. Nightcrawler (septembar)

nightcrawler-movie

U filmu “Nightcrawler”, Lou Bloom (kojeg igra Jake Gyllenhaal) je nezaposleni čovjek bolesnih ambicija, koji bi uradio sve za bilo kakav uspjeh na poslovnom planu. On, posle nekoliko bezuspješnih pokušaja sa raznim poslovima, kupuje policijski radio i amatersku kameru, sa ciljem da prati policijske pozive i da stiže na lice mjesta zločina kao prvi, i da ekskluzivni video-materijal, potom, prodaje televizijskim kućama za velike količine novca. Očigledno vrlo talentovan za to, nalazi partnera, rastu mu ambicije, i u jednom trenutku, on prelazi granicu između običnog posmatrača (snimatelja) zločina i učesnika u samom zločinu. Film je jako brz, zanimljiv, a gluma Jake Gyllenhaala je, zaista, za svaku pohvalu!

Zanimljivosti: Jake Gyllenhaal je smršao oko 10 kilograma za ovu ulogu, i to po sopstvenoj ideji, jer, kako kaže, nakon što je pročitao scenario – on je vidio svog lika kao nekog gladnog kojota. Drugi članovi glumačke ekipe kažu da Gyllenhaal u toku snimanja bukvalno nije prestajao sa vježbanjem – provodio je po osam sati dnevno u teretani, a osim toga je neprestano trčao i vozio biciklo.

Ocjena na IMDB: 8.1

Ocjena na RottenTomatoes: 95%

4. Edge of tomorrow (maj)

edge of tomorrow

Radnja sci-fi filma “Edge of tomorrow” je smještena u budućnosti, kada planetu Zemlju napada horda vanzemaljaca koji imaju sposobost da predvide poteze svojih neprijatelja (ljudi) i da, praktično, resetuju dan, to jest, da ga pokrenu ispočetka, i to beskonačno puta. Američki oficir, koga igra Tom Cruise, igrom slučaja, pri bliskom susretu sa jednim od vanzemaljaca, dobija istu tu moć i, uz mnogo muke se, zajedno sa svojim malim specijalnim odredom, bori da spasi svijet. Ovaj film ima mnogo komplikovan scenario i na hiljade sitnih detalja, koji zajedno sačinjavaju jedan od boljih filmova u 2014. godini! Obavezno ga pogledajte, pruža neke potpuno nove filmske momente…

Zanimljivosti: Dante Harper, čovjek koji je napisao prvobitni scenario za film (a uopšte nije pomenut u odjavnoj špici) je 2010. godine Warner Brosu prodao rukopis za milion dolara!

Ocjena na IMDB: 8

Ocjena na RottenTomatoes: 90%

3. Gone Girl (oktobar)

gone girl

“Gone Girl” je film režisera Davida Finchera, i ta ga činjenica automatski svrstava na sve moje filmske liste! 🙂 Iako je bio jedan od najviše “mainstream” filmova ove godine, usudiću se da ga uvrstim u listu “old-school” trilera. Radi se o, naizgled, klasičnom mladom bračnom paru (Ben Affleck i prelijepa Rosamund Pike) koji se preselio iz New Yorka da živi u jednom gradiću u Missouriju, međutim, žena, na dan njihove pete godišnjice braka misteriozno nestaje. Čitav grad, pa čak i zemlja, se diže na noge u potrazi za njom, ali od nje nema ni traga ni glasa, pa javnost počinje da sumnja na muža, koga igra Ben Affleck. Situacija počinje da bude vrlo komplikovana, a kraj koji niko nije očekivao zaista daje filmu neki novi kvalitet i svrstava ga među najbolje filmove u protekloj godini!

Ocjena na IMDB: 8.4

Ocjena na RottenTomatoes: 88%

2. Snowpiercer (januar)

snow-piercer12

“Snowpiercer” je još jedan u nizu odličnih sci-fi filmova koji su izašli 2014. godine. Radnja je smještena u budućnosti, nakon što je propali klimatski eksperiment uništio gotovo sav živi svijet na planeti Zemlji, osim par stotina srećnika, koji su uspjeli da se ukrcaju na Snowpiercer, voz koji mora da se neprestano kreće kako se ne bi zaledio, i kako svi njegovi putnici, kao i ostatak čovječanstva, ne bi otišao u zaborav. Kako to obično biva, voz je podijeljen na dvije klase – na bogate koji u prvom dijelu voza žive kao bogovi, i na siromašne, koji jedva preživljavaju i koji se koriste kao radna snaga za pokretanje voza. Jedan od članova druge klase pokreće revoluciju, i zajedno sa svojim “narodom” dolazi do nekih nevjerovatnih saznanja. Obavezno pogledati!

Zanimljivosti: Film je zasnovan na francuskom stripu po imenu “Le Transperceneige”.

Ocjena na IMDB: 7

Ocjena na RottenTomatoes: 95%

1. Interstellar

interstellar-3840x2160

Uprkos tome što je u 2014. godini objavljeno zaista dosta kvalitetnih filmova, jedan se, po mom mišljenju, ubjedljivo izdvaja na prvom mjestu! To je film “Interstellar”, remek-djelo fenomenalnog režisera Christophera Nolana! Slično kao u “Snowpierceru”, čovječanstvu se bliži kraj zbog katastrofalnih klimatskih promjena, i jedini spas za ljudsku rasu je da se presele na neku novu planetu. Tu stupa na scenu tim astronauta i naučnika koji odlaze u svemir, na putovanje u jednom smjeru, sa ciljem da pronađu novi dom za ljudsku rasu. Tim koji prevodi sjajni Matthew McConaughey i Anne Hathaway na svom putešestviju prolazi kroz na desetine raznih vremenskih dimenzija, kroz crvotočine, crnu rupu… Njihovi sati u svemiru su godine na planeti Zemlji, tako da njihova djeca, dok su im roditelji u svemiru, postaju starija od njih… Film je ispunjen nevjerovatnim emocijama. On otvara ogroman broj pitanja… Od pitanja o bogu, preko pitanja o porijeklu i nastanku ljudske rase, o prolaznosti ljudi, dolazimo do zaključka koliko smo svi, uu stvari, mali i nebitni. Ovo je jedan od onih filmova koji se ne može opisati riječima… Ukoliko ste ga već gledali, a niste ga osjetili na pravi način – poslušajte me i pogledajte ga opet, zaista je čaroban! Takođe, nešto što se ne smije zaboraviti je odnos između Coopera (McConaughey) i njegove kćerke Murphey, koji je prikazan na jedan zaista fenomenalan način, u potpunosti ispunjen emocijama… “Interstellar” je, uprkos nekolicini mana i rupa u scenariju, koje se ne mogu osporiti, definitivno jedan od najboljih filmova koje sam ikad gledao.

Ocjena na IMDB: 8.9

Ocjena na RottenTomatoes: 73%

[Dodatak] Popularni filmovi za koje nisam našao dobar snimak ili, jednostavno, nisam stigao da ih pogledam, pa se iz toga razloga ne nalaze na ovoj listi su:

Boyhood, Birdman, The Imitation Game, American Sniper, Inherent Vice, Whiplash, The Theory of Everything, Leviatan, Ida, Mommy

 

Author: Luka Radunović

Osim marketinga (pogotovo digitalnog, kojim se i bavim), jako volim i interesuju me svi mogući filmovi i serije, a pratim i globalne političke trendove i fudbal (pogotovo Juventus). Osim na Digitalizuj.me, moje "umotvorine" o filmovima možete pronaći i na Kokice.me. :)

Share This Post On

5 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Top 10 preporuka za filmove iz 2014. | Kokice.me - […] POST JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU DIGITALIZUJ.ME (ISTI […]
  2. Top 10 preporuka za filmove iz 2014. - Kokice.me - […] POST JE PRVOBITNO OBJAVLJEN NA SAJTU DIGITALIZUJ.ME (ISTI […]

Vaše mišljenje: