Global UGRAD – Da li ste za semestar na američkom koledžu?

Godina provedena u sweet home Alabami, u Hantsvilu, još uvijek je jedno od mojih najdražih i najživopisnijih iskustava. Od posvećenosti osoblja iz kancelarije za međunarodne studente, preko “down to Earth” stava odličnih profesora i njihovih savremenih, sadržajnih kurseva, sve do mojih najdražih prijatelja iz cijelog svijeta sa kojima ponovni susret željno iščekujem, program me je nagradio u profesionalnom, kulturnom i društvenom smislu.

“Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko studentsko doba.” Branko Radičević 2.0

A ko i ne bi volio da piše zanimljiv, objektno-orijentisani kod u jeziku koji se zapravo koristi (OK, mogu da zamislim par ljudi koji ne bi baš maštali o tome 🙂 ), da posjeti Jack Daniels destileriju, umoči prste u Misisipi, da ga isprepadaju u lavirintu od kukuruza za Noć vještica, da slavi dva Božića, da ima hranu u menzi od koje polazi voda na usta, da besplatno koristi fenomenalni univerzitetski fitnes centar ako sluša bar četiri predmeta, da dočeka Novu godinu na Tajms skveru, da rođendanske svjećice ugasi sa ljudima još 20 različitih nacionalnosti, da traži zvijezdu Orlanda Bluma na Holivudskom bulevaru poznatih (pa par godina kasnije vidi na TV-u da je on tek dobija), da bude svjedok fešte u Francuskoj četvrti u Nju Orleansu, da stoji na mjestu odakle se vidi šest saveznih država, da otkrije da će mu se neki od najdražih trenutaka desiti na mjestima za koja nije ni čuo da postoje, da bude kulturni ambasador svoje zemlje i ponada se da će osvojiti milion dolara u Vegasu? Bilo je zaista jako lijepo te godine, a posluži i kad se kasnije prijavljujete za posao, da znate. 🙂

UGRAD4

Kako otići u Ameriku pune glave i praznih džepova?

Oni koji vole avanture, promjene, izazove, istraživanja i nova prijateljstva oduševiće se prilikom koju Global Under Graduate Exchange Program (Global UGRAD) nudi studentima. Global UGRAD program obezbjeđuje stipendije za talentovane studente, a sponzorisan je od strane Biroa za obrazovanje i kulturu Državnog sekretarijata SAD. Ovaj program međunarodne razmjene pruža studentima mogućnost da iskuse američki sistem edukacije, upoznaju američku kulturu, dok se istovremeno od njih očekuje da budu predstavnici svoje.

Preporučujem svim radoznalcima i avanturistima da se prijave!

Stipendija pokriva sve putne troškove, školarinu, domarinu, zdravstveno osiguranje u slučaju nezgode, mali (sasvim dovoljan, budući da su svi ostali troškovi pokriveni) mjesečni džeparac i troškove za knjige. Vaše je da učite i uživate u iskustvu. Semestar koji predstoji bolji je od scenarija koje ste gledali na filmovima. Život na američkom koledžu pruža toliko raznovrsnih mogućnosti da je nemoguće ne pronaći one u kojima ćete uživati. Kao Global UGRAD stipendista 2011/12 godine (nazad u vrijeme kad je program trajao dva semestra), preporučujem svim radoznalcima i avanturistima da se prijave!

UGRAD3

Nije kasno da se prijavite!

Ako je sve što čekate baš ovakav vjetar u leđa, poslušajte par savjeta koje će vam ex-UGRAD dati, prije nego što predate aplikaciju. Imate vremena do 1. januara 2016. godine.

  • Prijavljivanje za ovaj program ne počinje popunjavanjem aplikacije. Ono uključuje godine iskustva koje su iza vas. Ovo je program koji vrednuje sve vaše vannastavne aktivnosti, hobije i planove.
  • Znanje engleskog jezika jeste plus, ali nije ključno. Dovoljno je da se engleskim služite solidno.
  • Od velikog je značaja da li ste aktivni u zajednici. Prednost svakako imaju kandidati koji to jesu. Jedan od ciljeva ovog programa je dijeljenje iskustva i znanja stečenog kroz UGRAD sa zajednicom kojoj se vraćate. Na taj način se program ne završava na kraju godine, već se njegov uticaj, preko stipendista, nastavlja i prenosi.
  • Aplikaciona forma je opširna i biće vam potrebno vremena da je kvalitetno popunite, a ostalo je još samo mjesec dana za ovogodišnje prijave. Dakle, počnite odmah!

Neka vaša aplikacija bude među odabranim

Aplikacija obuhvata pet cjelina:

Opšte informacije i kopija pasoša

Ne možete pogriješiti, odgovore na ove pitanja već znate. Informacije uključuju ime i prezime, datum i mjesto rođenja, adresa stanovanja, državljanstvo, studijski program koji pohađate, interesovanja, hobiji, osvojene nagrade i slično.

Dvije preporuke

Akademski uspjeh je veoma vrijedna preporuka, ali je veoma je bitna da imate nekog relevantnog ko će vas nepristrasno pohvaliti kao osobu i istaći vaše karakterne kvalitete

Nađite dobre preporuke i trudite se da ne budu obije od profesora. Akademski uspjeh je veoma vrijedna profesionalna preporuka, ali veoma je bitno da imate nekog relevantnog ko će vas nepristrasno pohvaliti kao osobu i istaći vaše karakterne kvalitete. Druga preporuka bi mogla da bude od poslodavca, bivšeg koordinatora programa razmjene u kom ste učestvovali, host roditelja, trenera ili bilo kog autoriteta upoznatog sa vašim vannastavnim aktivnostima. Izbjegavajte da vam preporuke pišu porodica ili prijatelji.

Ukoliko osobe koje pišu preporuke nemaju puno iskustva u tome, uputite ih na sajtove koji daju uputstva o tome kako napisati dobro pismo preporuke – kao naprimjer ovaj ili ovaj tekst.

Zvaničan trankript ocjena

Potrebno je priložiti transkript dosadašnjih ocjena. Ukoliko ste student prve godine fakulteta i još uvijek nemate položene ispite, spremite ih dobro, a u međuvremenu kontaktirajte mejl: exchangeprograms [at] worldlearning.org. Štaviše, ukoliko budete imali poteškoća oko bilo čega, kontaktirajte ih, ali imajte na umu da će im trebati možda par dana da odgovore.

Pomaže ako ste dobar student, ali presudan je opšti utisak.

Eseji

Klonite se kopiranja
kopiranje

Na Internetu ćete naći primjere motivacionih pisama: klonite se kopiranja! Izbjegavajte klišee, budite iskreni i jedinstveni. Fond riječi je takođe 400-600, pa ih nemojte trošiti na ponavljanje informacija koje ste već negdje u aplikaciji naveli.

Aplikacija uključuje dva esejska pitanja. Prvi esej pišete kao odgovor na jedan od tri ponuđena pitanja koristeći 400-600 riječi. Trudite se da esej bude pravilo napisan, koristite spell-check i jasno strukturirane rečenice. Akcenat stavite na sadržaj. Cilj eseja nije provjera vaših literarnih sposobnosti i vokabulara. Esej treba da iskoristite da što bolje predstavite svoj način razmišljanja, snalaženje i prevazilaženje problema, zalaganje za druge u svom okruženju, svoje liderske sposobnosti, pronicanje u suštinu i pružanje konkretnih, sadržajnih odgovora na odabrano pitanje. Dozvoljen fond riječi uopšte nije velik, stoga dobro razmislite koje pitanje vam je blisko i na njega dajte odgovor koji će vas najbolje predstaviti.

Drugo pitanje je klasično motivaciono pismo: Zašto biste vi bili odličan učesnik Global UGRAD programa? Iskoristite ga da što bolje opišete svoja interesovanja, navike, karakter i dostignuća. Nemojte biti lažno skromni, ali nemojte ni pretjerivati. Ostavite što bolji utisak. Napišite zbog čega ne biste željeli da propustite ovu sjajnu priliku i ubijedite ih da vam to znači dovoljno da vas odaberu.

Pokrijte svojim odgovorom sledeća pitanja:

  • Koji su vaši akademski ciljevi za studiranje u SAD?
  • Koje prošlo iskustvo vas je pripremilo za samostalan život u SAD na pola godine?
  • Na koji način možete da doprinesete programu i studentskom životu u SAD?

Nije loše da kroz esej pokažete i svoje opšte znanje, koristite razumljive, sofisticirane aluzije i interesantna poređenja.

Portfolio

Ukoliko ste u toku dosadašnjeg studiranja napravili portfolio, priložite ga. Ovaj dio nije obavezan i ne morate ga popuniti ukoliko ne želite, mada može biti koristan studentima umjetnosti ili arhitekture koji bi na taj način mogli da predstave svoje dosadašnje radove.

  • Napravite par iteracija kroz formu, neće škoditi. SUBMIT je ipak konačan.

Vjerujte mi na riječ, teško je pronaći bivšeg ili sadašnjeg nezadovoljnog UGRAD stipendistu. Aplikacija je besplatna, što je samo dodatan motiv da se što prije prijavite. Ne gubite ništa, a samo popunjavanje aplikacije je vrijedno iskustvo samo po sebi, zato dajte sebi šansu da provedete sjajan semestar u Americi! 🙂

Možete pogledati ovaj (amaterski) video o mom iskustvu. Srećno!

Autor: Ivana Ćorović

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: