NBA statistika je “kao bikini” – Najbolji strijelci

Sport se igra zbog navijača, makar je takva ideja bila na početku… Međutim, nisam baš siguran da li danas u sportu sve ide u onom pravcu koji je tada bio zamišljen, ali o tome ćemo pričati nekom drugom prilikom. Šta danas bolje može privući navijače da dolaze na košarku od, vrlo jednostavno, koševa? Baš ništa! 🙂 U petom nastavku serijala o NBA ligi, nakon skokova, donosim vam priču o najboljim strijelcima lige.

Na vrhu liste se nalazi Kareem Abdul-Jabbar sa gotovo nestvarnih 38.387 poena. Ovaj rezultat još dobija na značaju kada se zna da je u karijeri postigao samo jednu “trojku”. Jabbar je sa 1.550 mečeva, nakon Parisha, igrač sa najviše mečeva u NBA ligi. Karijeru je završio u 42. godini. Kareem je, takođe, igrač sa najviše pokušaja “iz igre”. On je na koš šutnuo 28.307 puta, a ima i najviše pogođenih šuteva – 15.378. Zamislite tu čast koju je doživio Vlade Divac, kada je dobio poziv da, direktno iz Partizana, upravo Abdul-Jabbara zamijeni u LA Lakersima. Drugi na listi je Karl Malone. “Mailman” je neko ko je promijenio više ličnih opisa protivničkih igrača nego klubova. O čemu se radi pogledajte u sledećem videu. 🙂

Karijeru je završio sa 36.928 poena, a rekorder je i kada su u pitanju poeni postignuti za jedan klub. Noseći dres Utah Jazza, postigao je 36.374 poena, a ostatak je postigao za LA Lakers u svojoj poslednjoj sezoni. Treće mjesto, ali ne još zadugo, drži Michael Jordan sa 32.292 poena. Šta reći za najvećeg ikad? Jedini je igrač u istoriji, uz Wilta Chamberlaina koji je čak sedam uzastopnih sezona imao prosjek poena preko 30. Najbolji prosjek je imao u svojoj trećoj sezoni, nestvarnih 37,5 poena po meču. Prava je šteta što se u dva navrata povlačio, jer bi, bez dileme, bio najbolji strijelac u istoriji. Predvodio je ligu čak 10 sezona po broju postignutih poena, a to niko, ni prije ni posle njega, nije uspio da uradi. Karijeru je završio sa prosjekom od 30,12 poena, i malo je “pokvario” prosjek nastupajući za Washington Wizardse u vremenskom intervalu od dvije sezone.

Kobe Bryant i Michael Jordan

Kobe Bryant se možda neće izjednačiti sa Jordanom po broju titula, ali će ga u narednih nekoliko mečeva prestići po broju poena. “Black Mamba” je trenutno na brojci od 32.194. Čekajući da prestigne Jordana, Kobe je postavio jedan drugi rekord. Postao je igrač sa najviše promašenih šuteva u istoriji NBA lige. Kobe je do sada u karijeri promašio 13.579 šuteva, i iza sebe je ostavio Johna Havliceka koji je promašio 13.417. Kako je stigao do svog rekorda karijere u broju postignutih poena na jednoj utakmici od 81 poena (protiv Toronta), možete pogledati na klipu ispod.

Kobe se sigurno neće zadovoljiti trećim mjestom na listi, već će, vjerovatno, “napasti” i Malonea, dok mi se za Jabbara ipak čini da je i dalje nedostižan. Na petom mjestu se nalazi Wilt Chamberlain, čovjek koji je izmijenio košarku na mnogo načina. Čak osam puta su zbog njega mijenjana pravila košarke. Wilt se zaustavio na 31.419 koševa u karijeri, a ova brojka bi bila znatno veća da je slobodna bacanja pogađao sa više preciznosti. Karijeru je završio sa 4.805 promašenih slobodnih bacanja, a šutirao ih je sa samo 51,1% uspješnosti. Wilt je vlasnik i rekorda od 100 poena na jednom meču. Nažalost, ne postoje snimci sa tog meča, već samo ova legendarna fotografija ispod. U karijeri je imao 32 meča na kojima je postizao 60 i više koševa, a svi ostali igrači zajedno samo 30. Karijeru je završio sa prosjekom od 30,07 poena, koji je znatno pokvario u poslednjih nekoliko sezona.

ap620302055

“Prvi “Dream Team” je gomila staraca, mi bismo ih lako pobijedili” – ovu “mudrost” je 1994. godine izrekao Shaquille O’Neal, šesti najbolji strijelac u istoriji NBA. O’Neal je dominirao parketima krajem devedesetih godina XX vijeka i početkom novog milenijuma. Bez dileme je bio najdominantniji igrač u tom periodu. Većina poena je došla zakucavanjem, nakon što ugura protivnika ispod samog koša. Njegova brojka bi, takođe, bila znatno veća da nije muku mučio sa slobodnim bacanjima. 🙂 Još mi je pred očima čuvena taktika Indiane Pacers – “Hack-a-Shaq”. Ko ne zna o čemu se radi – neka pročita ovdje. 🙂 Karijeru je završio sa 28.526 koševa, a najefikasniji je bio na meču protiv Clippersa, kada je postigao 61 poen.

Screen Shot 2014-12-05 at 10.23.55

Moses Malone, čovjek koji je igrao 20 sezona u najboljoj ligi na svijetu, zauzima sedmo mjesto na vječnoj listi. U karijeri je postigao 27.409 poena. Samo jedne sezone je postizao preko 30 poena u prosjeku, tačnije 31,1. Karijeru završava sa prosjekom od 20,7, što je izvanredan rezultat, ali kada ga uporedimo sa najboljim, to izgleda, ipak, popilično mršavo. Elvin Hayes, još jedan igrač koji je karijeru proveo na centarskoj poziciji, zauzima osmo mjesto. Slično kao i Malone, i Hyes do visoke pozicije dolazi zahvaljujući dugoj karijeri i sasvim solidnom prosjeku od 21,7 poena po meču. Njegova najuspješnija sezona se završila sa prosjekom od 28,8 poena po meču. Na njegovu žalost, neće se još dugo zadržati na osmom mjestu vječne liste. Prestići će ga najbolji evropski igrač svih vremena, Dirk Nowitzki. Ma koliko nama sa Balkana bilo teško da priznamo to, Dirk je najbolji igrač sa našeg kontinenta! Njegova lakoća šutiranja je nestvarna za nekoga ko ima 213 cm, i onaj karakteristični šut u padu sa jedne noge, koji je Dirk i “izmislio”, izluđuje protivničke igrače već dugi niz godina. Nowitzki je, za sada, došao do brojke od 27.138, ali je jasno da će do kraja karijere juriti brojku od 30.000. Ono što odvaja Dirka od većine sa ove liste su slobodna bacanja, to jest, procenti sa kojim ih pogađa. Dok se većina mučila sa košarkaškim “penalima”, Dirk ih pogadja sa preko 87% preciznosti. Poseban naklon za njega imam i zbog titule koju je donio Dallasu 2011. godine! On će, definitivno zasluženo, naći svoje mjesto na listi najboljih košarkaša svih vremena. Šta publika sa ovih prostora misli o Dirku Nowitzkom najviše govore ovacije prepune Kombank arene 2005. godine u Beogradu, u finalu Evropskog prvenstva protiv Grčke. Još jedan centar zaokružuje listu od deset najboljih. To je Hakeem Olajuwon, koji je postigao 26.946 poena. On i ovom brojkom još jednom potvrđuje tezu da je jedan od najboljih centara u istoriji ove igre…

NBA: Playoffs-San Antonio Spurs at Dallas Mavericks

Moram pomenuti još par vrsnih napadača koji nisu našli svoje mjesto na ovoj listi, prije svega Julius Ervinga, poznatijeg kao “Dr J”. On je u karijeri postigao preko 30.000 poena, ali je jedan dio tih koševa postigao u ABA ligi. 🙂 Još jedan igrač koji zaslužuje da se pomene je Allen Iverson. Karijeru, koja ga je vodila i do dresa Bešiktaša, završio je sa 24.735 poena, što ga svrstava na 17. mjesto vječne liste. Iverson je na svojim plećima nosio 76erse do finala, ali se preko Lakersa nije moglo. Upravo je Philadephia te sezone nanijela Lakersima jedini poraz u doigravanju. Iverson je karijeru završio sa prosjekom od 26,66 poena po meču. Fenomenalne prosjeke imali su i Jerry West i Oscar Robertson.

photo 1

Mlađani Iversonov fan 🙂

Kada su u pitanju aktivni igrači, visoko na vječnoj listi nalaze se i Kevin Garnett, Paul Pierce, Tim Duncan, i Ray Allen. Od aktivnih igrača, još samo LeBron James, Vince Carter i Carmelo Anthony imaju preko 20.000 poena u karijeri.

Mišljenja sam da je LBJ neko ko bez problema ulazi u TOP 5 do kraja karijere. U slučaju da karijeru završi sa nekih 37-38 godina, mogao bi da ugrozi čak i Jabbara. LeBron je najmlađi igrač u istoriji lige koji je došao do 5.000, 10.000 i 20.000 poena. Ko još iz mlađe garde može da ide do samog vrha? Bez ikakve dileme, samo Kevin Durant! Durantula je igrač koji je rođeni šuter, i za koga ne postoje teški šutevi. Trenutno je na brojci od 14.878, uz sjajan prosjek od 27,4 poena po meču.

Screen Shot 2014-12-05 at 10.24.10

Što se tiče prosječnog broja poena po meču, kao što sam već pomenuo, na prvom mjestu se nalazi Michael Jordan sa 30,12, a nakon njega slijedi Wilt Chamberlain sa 30,07. Njih dvojica su jedini igrači sa prosjekom preko 30 poena po meču. Nakon njih, na listi možete pronaći LeBrona sa 27,47 poena po meču i Duranta sa 27,40 poena po meču. Radi boljeg pregleda prosječnih brojeva poena po meču, izvukao sam i listu igrača koji su u Top 10 NBA lige u ovoj kategoriji:

Screen Shot 2014-12-05 at 10.24.37

Peđa Stojaković predvodi igrače sa naših prostora sa 13.647 postignutih poena, i nalazi se na 163. mjestu vječne liste. Divac je karijeru završio sa 13.389 poena, i zauzima 172. mjesto.

Novi post, kao po običaju, očekujte u sledeći petak… 🙂

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: