Održana promocija knjige “Digitalna ekonomija”: Ulaganjem u obrazovanje do najsigurnijeg rasta i razvoja

Na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, 15. oktobra, održana je promocija knjige “Digitalna ekonomija – nešto već znamo, nešto naslućujemo, a nečega još uvijek nijesmo svjesni!“ autora prof. dr Vujice Lazovića i dr Tamare Đuričković. Prema riječima autora, ali i kritike, knjiga stiže u pravo vrijeme, kada Crna Gora aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana. U knjizi su objedinjene brojne teme koje rasvjetljavaju ovaj koncept, posebno dajući prikaz šta sve novo u praktičnom i teorijskom smislu donosi digitalna ekonomija.

„Digitalna ekonomija funkcioniše po različitim principima u odnosu na tradicionalnu ekonomiju pa samim tim zahtijeva i drugačiju ekonomsku analizu“, smatraju autori koju u knjizi daju odgovore na pitanja:

  • Da li digitalna ekonomija povećava ili smanjuje razliku između bogatih i siromašnih?
  • Kako proniknuti u principe i suštinu funkcionisanja digitalne ekonomije?
  • Kako od slabo razvijene industrijske ekonomije strukturnom transformacijom doći do konkurentne digitalne ekonomije?

Autori su saglasni i u tome da je korpus znanja vezan za ovu problematiku neizostavan segment modernog ekonomskog obrazovanja u eri digitalnih transformacija i snažnih konkurentskih nastupa na tržištu. Zato prof. dr Vujica Lazović, odgovarajući na pitanje kako od slabo razvijene industrijske ekonomije transformacijom doći do digitalno konkuretne ekonomije, postavlja formulu uspjeha – „Ulaganjem u obrazovanje do najsigurnijeg rasta i razvoja!“, ističe Lazović.

Govoreći o aktuelnom pitanju digitalizacije države, na pitanje kada su zemlje e-spremne, koautorka knjige doktor ekonomoskih nauka Tamara Đuričković nudi odgovor: “Onog trenutka kada je država u mogućnosti da kreira usluge isključivo digitalnim putem a ne na tradicionalan način , možemo govoriti o njenoj e-spremnosti.”

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović istakao je da je držanje koraka sa tehnološkim dostignućima imperativ svih nas, bilo da govorimo na mikroplanu o našim zanimanjima, ili na makroplanu o budućnosti države i njenoj pripremljenosti za ono što digitalizacija nosi: “Naš zadatak je da studentima Ekonomskog fakulteta obezbijedimo obrazovanje adekvatno potrebama savremenog tržišta rada, a jedan od načina da to postignemo je da im omogućimo pristup savremenoj literaturi.”

O knjizi Digitalna ekonomija – nešto već znamo, nešto naslućujemo, a nečega još uvijek nijesmo svjesni! Na promociji su govorili i prof. dr Božo Krstajić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao i prof. dr Biljana Rondović sa Ekonomskog fakulteta UCG.

Knjiga je smatraju autori, namijenjena kako studentima tako i ljudima iz svijeta biznisa, poslovne i javne administracije, inovatorima i promoterima startup biznisa, kao i široj čitalačkoj publici.

O autorima:

Prof. dr Vujica Lazović profesor je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore na predmetima Informatička ekonomija, Ekonomska filozofija i Projektovanje informacionih sistema. Bio je dekan (2000-2006) i rukovodilac doktorskih studija na ovom fakultetu (2007-2012), potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem (2006-2016), kao i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije i ccTLD menadžer nacionalnog domena.me (2009-2016). Dobitnik je nagrada Bečkog ekonomskog foruma i Evroazijskog ekonomskog samita. Ambasador je Crne Gore u Republici Sloveniji.

Dr Tamara Đuričković doktorirala je na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2016. godine gdje je radila kao saradnik u nastavi na na informatičkoj grupi predmeta (2005-2016). Bila je savjetnik u kabinetu potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem (2007-2009), kao i rukovodilac sektora za razvoj elektronske uprave u Ministarstvu za informaciono društvo u Vladi Crne Gore (2009-2010). Autorka je većeg broja radova iz oblasti digitalne ekonomije, elektronske uprave i elektronskog poslovanja. Trenutno radi u Agenciji za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja.

Preporuke:

Digitalizacija je donijela novu ekonomiju, o kojoj na sistematičan i veoma interesantan način pišu autori ove knjige. Istovremeno, to je zanimljiva, poučna, ali i dramatična storija o tehnološkim i sociološkim izazovima današnjice. Ova knjiga poziva na ozbiljna razmišljanja. Sve što smo stvorili i što stvaramo, podložno je stalnim promjenama! Poruka koju autori šalju − jasna je: Nema spavanja i čekanja! Osuđeni smo na konstantno učenje i napredovanje. Zato − svima koji žele uspjeh − rado preporučujem ovu knjigu.”

Dr. Isak Kalderon Adižes, jedan od najvećih svjetskih gurua u oblasti menadžmenta

“Ako investirate u obrazovanje i inovacije, onda investirate u snage koje će direktno i pozitivno uticati na konkurentnost i ekonomski prosperitet vaše zemlje u budućnosti. Ova knjiga daje veoma korisna uputstva za sprovođenje takve politike. Iako je posvećena digitalnoj ekonomiji, ona u konačnom više govori o stvarima koje imaju veze sa ljudima nego sa tehnologijama. U tome je i njena dodatna vrednost. Pisana je stručno i strastveno, zato je veoma interesantna za čitanje.”

Dejan Cvetković, CTO Digital Transformation, Microsoft Corp

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: