NBA statistika je “kao bikini” – Treneri sa najviše pobjeda

Nakon što sam u prethodnim blog postovima predstavio lidere u pet najznačajnijih kategorija (poslednji je bio priča o najboljim strijelcima), u ovom blog postu vam predstavljam 10 trenera sa najvećim brojem pobjeda u istoriji lige. Po mom mišljenju, treneri u vrhunskom sportu moraju biti i odlični psiholozi, pored toga što su i vrhunski stručnjaci. Ništa drugačije nije ni trenerima u NBA ligi. Iako kraj sebe imaju brojne pomoćnike i kordinatore koji su zaduženi za odbranu ili napad, ipak su treneri ti koji donose važne odluke i koji su pod najvećim pritiskom. Pored toga, treneri su primorani da se bore sa sujetama zvijezda koje treniraju, a to je možda i veći problem od skautiranja protivničkih timova, jer nigdje taj kult zvijezde nije tako izražen kao u NBA ligi. Koliko je ova pojava koju sam pomenuo, ustvari, izražena, govori i izjava italijanskog trenera Ettorea Messine, koji se u momentu dok je radio u stručnom štabu Los Angeles Lakersa, zapitao: “Šta ja da kažem igraču koji na trening dolazi helikopterom?” (pričajući u najvećoj zvijezdi Lakersa, Kobe Bryantu).

Na vrhu liste trenera sa najvećim brojem pobjeda u istoriji NBA lige se nalazi legendarni Don Nelson, čovjek koji je vodio svoje timove do 1.335 pobjeda (u regularnim sezonama). Nelson je svoju čitavu trenersku karijeru bazirao na napadu, i bio je jedan od utemeljivača run-and-gun košarke. Kao trener je vodio pet ekipa, tri puta je dobio priznanje za trenera godine, ali nikada nije uzeo titulu, šta više, nikad nije igrao ni veliko finale NBA lige. To je još jedna potvrda izreke “napad donosi pobjede, a odbrana titule”. Nelson je predvodio drugi “Dream Team” na prvenstvu svijeta u Kanadi 1994. godine. To prvenstvo trebalo je da bude održano u Jugoslaviji, ali je, zbog dobro poznatih okolnosti, na kraju ipak Kanada dobila domaćinstvo.

Don Nelson

Don Nelson

Iza Nelsona se na listi nalazi Lenny Wilkens, i to sa samo tri pobjede manje. Wilkens se, nakon uspješne igračke karijere, oprobao i kao trener. Čak devet puta je biran za All–Star meč (kao igrač), a jednom je bio i MVP (najkorisniji igrač). Ono što je interesantno je to da je čak četiri sezone nastupao kao trener – igrač (tri za Seattle i jednu za Portland). Ono što ga odvaja od Nelsona je, definitivno, šampionski prsten. Do tog dostignuća je došao u svom drugom mandatu u Seattleu. Wilkens je 32 sezone proveo kao glavni trener nekog NBA tima, i po tom je parametru rekorder lige!

Lenny Wilkens

Lenny Wilkens

Na trećem mjestu je Jerry Sloan, još jedan u nizu trenera koji su svoju trenersku karijeru počeli u klubu u kom su završili igračku karijeru. Sloan je počeo kao asistent u Bullsima, a vrlo brzo je dobio i posao glavnog trenera. Nakon par sezona, Sloan dobija posao u Jazzu, kao asistent, a 1988. godine preuzima tim. Čak 21 sezonu je vodio ekipu, i po tome je rekorder u istoriji lige (broj uzastopnih sezona provedenih kao glavni trener jednog kluba). On je još jedna od legendi koja nije mogla do titule preko Jordana i Bullsa. Koliko je bio značajan za tim Utah, govori i to da je dres sa brojem 1223 povučen pod svodove dvorane. Ovaj broj predstavlja ukupan broj pobjeda koje je ostvario sa Utah Jazzom (regularna sezona + doigravanje).

Jerry Sloan

Jerry Sloan

Pat Riley zauzima četvrto mjesto na vječnoj listi sa 1.210 pobjeda. Prvi trenerski posao je dobio u Los Angeles Lakersima. Od prvih osam sezona, čak sedam puta je igrao finale, i četiri puta je došao do titule. Nakon manje uspješne epizode u New York Knickima, Sloan preuzima Heat, sa kojim dolazi do svoje poslednje titule, 2006. godine. Zanimljivo je da je tri puta biran za trenera godine, ali nikad u sezonama kada je dolazio do titule. Trenutno obavlja funkciju generalnog menadžera Miami Heata.

Pat Riley

Rileyev veliki košarkaški protivnik se nalazi na petom mjestu. U pitanju je čuveni Phil Jackson, koji je, do sada, kao trener, ostvario 1.155 pobjeda. Legendarni “Zen Master” je trener sa najvećim brojem titula u istoriji. Čak 11 puta je vodio svoje timove do NBA prstena. U karijeri je vodio samo Jordanove Bullse i Lakerse. Jackson je ovaj nadimak opravdao mnogo puta, uspijevajući da uklopi odlične igrače u još bolju cjelinu. I u Bullsima, kao i u Lakersima, imao je težak zadatak da uklopi različite temperamente i da u svlačionici zavede red između zvijezda. Mišljenja sam da će ovaj njegov rezultat vrlo teško biti dostignut. Jackson je trener sa najboljim procentom uspješnosti u istoriji. Do broja od 1.155 pobjeda došao je u samo 1.640 mečeva, što znači da je njegov procenat uspješnosti nestvarnih 70,4%.

Phil Jackson

Phil Jackson

George Karl je čovjek koji je na našim prostorima poznat kao selektor američke reprezentacije koja je učestvovala na Svetskom prvenstvu u košarci u Indianapolisu, kada je SAD u četvrtfinalu ispala od Jugoslavije. Nakon ne baš uspješne igračke karijere, Karl odlučio se za trenerski poziv, a taj ga je potez poveo čak i do Evrope, to jest, do klupe Real Madrida. Na samom kraju karijere, 2013. godine, George Karl dobija nagradu za trenera godine, kao trener Denver Nugetsa. On se zaustavio na brojci od 1.131 pobjeda.

George Karl

George Carl

Sledeći na listi je Larry Brown. Ono što njega odvaja od ostalih na listi je zlatna medalja sa Olimpijskih igara u Tokiju 1964. godine. U karijeri je vodio čak devet ekipa iz najjače lige. Vrhunac trenerske karijere je dostigao 2004. godine, kada je sa Pistonsima osvojio titlulu u duelu protiv moćnih Lakersa. Upravo je ta ekipa Pistonsa bila poslednja ekipa bez pravog superstara koja je došla do titule. U karijeri je Brown ostvario 1.098 pobjeda, a poslednjih par sezona je trener koledž ekipe iz Teksasa.

Larry brown

Larry Brown

Rick Adelman, trener koji je vodio Kingse kada smo se svi budili u tri ujutro da bismo gledali njihove mečeve, nalazi se na 7. mjestu vječne liste trenera koju su odnijeli najviše pobjeda u NBA ligi. Rick je još jedan u nizu trenera koji nije bio baš vrhunski košarkaš, ali je postao vrhunski trener! Najveći uspjeh je ostvario na samom početku, kada je Portland doveo do finala lige. Poslednji angažman mu je bio u Minesoti, ali je dobio otkaz nakon što ekipu nije uspio da u tri sezone zaredom dovede do doigravanja. On sa 1.042 pobjede zaokružuje listu trenera koji su stigli do minimum 1.000 pobjeda u karijeri.

Rick Adelman

Rick Adelman

Gregg Popovich se nalazi na devetom mjestu vječne liste. Šta reći za “Ludog Srbina”? On je, definitivno, čovjek koji se razlikuje od većine trenera u ligi – kako po načinu na koji vodi svoju ekipu, tako i po tome kako se ophodi prema svojim igračima. Popovich je čovjek koji od otpisanih igrača redovno pravi šampionski tim. Gregg je sve to postigao zahvaljujući svom SISTEMU! Od svih trenera sa liste, on je neko ko najviše podsjeća na evropske trenere i njihov sistem rada. Dosadašnju karijeru je proveo u Spursima, i došao je do 982 pobjede. Greg Popovich je San Antonio Spursima donio svih pet dosadašnjih titula, a sve su prilike da se na tom broju neće zaustaviti.

Gregg Popovich

Gregg Popovich

Bill Fitch zatvara listu od 10 trenera sa najvećim brojem pobjeda u NBA ligi. U karijeri je stigao do brojke od 944 pobjede. Fitch se odvaja od većine trenera jer je prije trenerske karijere bio američki marinac! 🙂 Bill se, takođe, može pohvaliti šampionskim prstenom iz 1981. godine, kada je sa svojim Bostonom došao do titule.

Bill Fitch

Bill Fitch

Evropski igrači su postali učestala pojava na terenima NBA, ali trenera nema ni na vidiku. Ni jedan rođeni Evropljanin nikada nije bio glavni trener jedne ekipe iz NBA lige. Messina je prije nedelju dana postao prvi Evropljanin koji je ostvario jednu pobjedu u ligi kao glavni trener nekog NBA tima, i to zbog toga što je glavni trener Spursa, Gregg Popovich, bio bolestan, pa je “dirigentsku palicu” prepustio Messini. Evropski treneri su uglavnom “pomoćno osoblje” u stručnim štabovima u NBA. Od ljudi sa naših prostora treba pomenuti Aleksandra Džikića, koji je bio pomoćnik u Minnesoti, kao i Igora Kokoškova.

Za, kraj, kako biste imali bolji pregled statistike vezane za današnju temu, izdvojio sam tabelu 10 trenera sa najviše pobjeda u istoriji NBA lige:

tabela

Novi blog post, kao po običaju, očekujte u sledeći petak… 🙂

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: