11 činjenica o brendu Nike koje (vjerovatno) niste znali!

Brend Nike je ove godine proslavio 50 godina postojanja povodom čega je teretana iz Ujedinjenog Kraljevstva, “My Fitness Boutique”, napravila infografik sa zanimljivim činjenicama o ovom američkom proizvođaču odeće i obuće. Odabrali smo neke od najzanimljivijih činjenica iz infografika, te ih dopunili sa nekoliko detalja s interneta, za koje, verujemo, većina vas nije znala.

1. Nike je osnovan 1964. godine kao “Blue Ribbon Sports”, i prvo je poslovao kao distributer japanske marke “Onitsuka Tiger” (poznatije kao “Asics”). Službeno su postali akciono društvo (Nike Inc.) 1971. godine.

blue-ribbon-sports

2.Preduzeće je osnovano sa samo 1.200$ na računu, a osnivači su bili Bill Bowerman (trener atletike), te Phil Knight (trkač), koji je pohađao Univerzitet u Oregonu.

Phil Knight

Phil Knight, jedan od osnivača brenda Nike

3. Knightova prva ideja je bila da nazove preduzeće “Dimension 6”. Naziv “Nike” dolazi od imena grčke boginje Nike, te se izgovara kao “Najki” (ny’-kee), a osmislio ga je prvi Nikeov zaposlenik, Jeff Johnson.

Nike boginja

Skulptura grčke boginje Nike

4.Prve Nikeove cipele napravljene su zahvaljujući aparatu za izradu vafli (waffle iron), kada su Bowerman i njegova žena pravili vafle za doručak. Bowermanu je sinula ideja o uzorku s izbočinama na đonu patika, čiji je cilj bio da pomognu atletičarima prilikom trčanja, u vidu boljeg prianjanja. To je navelo patentiranje “Nike Waffle Trainer” patika 1974. godine, koje su imale uzorak identičan onome aparatu za vafle. Kompanije Nike to podrobnije objašnjava na svojoj stranici.

nike-bill-bowerman

Bill Bowerman, jedan od osnivača brenda Nike

5. Nikeov čuveni logo dizajniran je od strane Carolyn Davidson, studentkinje državnog univerziteta u Portlandu, za nevjerovatnih $35 ($200 u današnjoj vrednosti). Više o ovoj priči možete saznati i u jednom od naših tekstova na temu logoa poznatih brendova.

nike-swoosh

6. Slogan “Just Do It” nastao je zahvaljujući serijskom ubici Gary Gilmoreu, koji je, trenutak pre nego je odred za streljanje izvršio presudu za njegova dela, rekao “Let’s do it”. Ta informacija je otkrivena 2009. godine u dokumentarcu o oglašavanju “Art & Copy“.

224px-gary_gilmore_mugshot-ed

7. Prva “Just Do It” kampanja lansirana je 1988. godine, a u njoj se pojavljuje Walt Stack, tada 80-godišnja ikona trčanja, koja u reklami trčkara preko Golden Gate mosta.

8. Uprkos činjenici da je prestao sa igranjem košarke 2003. godine, Michael Jordan, prema Forbesu, godišnje zarađuje 60 miliona američkih dolara od Nikeovih naknada za korištenje brenda. Taj iznos ga postavlja na ubedljivo prvo mesto po zaradama sportista koji imaju ugovor s Nikeom.

michael-jordan-31

9. Rumunski teniser Ilie Nastase, takozvani “Bukureštanski lakrdijaš”, prvi je sportista koji je potpisao ugovor o saradnji s Nikeom, 1972. godine. Nastase je bio talentovan teniser, ali ga je u toku karijere, zbog njegovog temperamenta, pratio negativan publicitet, što pokazuju i brojne kazne, suspenzije i diskvalifikacije.

ilie-nastase

10. U Nikeovoj reklami za Air Max patike iz 1987. godine, pojavljuje se pesma Beatlesa “Revolution”. To je bio prvi put da je jedna pesma Beatlesa korištena u TV reklamama.

11. Najveća Nikeova prodavnica se, iznenađujuće, ne nalazi u SAD, već u londonskom “Oxford Streetu”. Njegova izgradnja koštala je 10 i po miliona funti, a prostire se na tri sprata, te zauzima površinu od preko 3.900 kvadratnih metara. Konstruisan je po uzoru na neki omanji grad.

niketown-london

Izvor: Forbes

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: