Post2015 World?

Ujedinjene nacije. Sastanak šefova vlada ili predsjednika država, na najvišem nivou. Ovalni sto. Lideri svjetskih zemalja sjede, vijećaju i odlučuju o djelovanju u krizama, o monetarnim i fiskalnim politikama, građanskim ratovima, mirovnim misijama… riječju – odlučuju o budućnosti planete. Glasanje, usvajanje, donošenje rezolucija, veto na odluke, sprovođenje akcija… Sve to naizgled svjetlosnim je godinama daleko je od onoga o kome se zapravo odlučuje, od samog građanina Svijeta, na kojem god meridijanu se nalazio.

Ako uz sve to dodate još i činjenicu da živite u zemlji koja je, po mnogo čemu, ipak samo miš u globalnim igrama svjetskih tigrova, „budućnost zemlje“ nesumnjivo izgleda kao potpuno apstraktna tema, vrijedna kratkog promišljanja tek dokonih ljudi, koja neće donijeti ništa do nadasve jalove razmjene mišljenja, sa jednako dokonim sagovornicima… Laički pristup temi  je, kao po definiciji, jednostavan, primamljiv, i najočigledniji, ali, u mnogo slučajeva se pokazalo, ipak – pogrešan.

Kako sve zapravo izgleda, kako su čuveni “Milenijumski ciljevi razvoja” Ujedinjenih nacija, prihvaćeni na Milenijumskom samitu u Njujorku od strana svih, tadašnjih, 193 zemalja članica, promijenili svijet i u kojem pravcu lako je pronaći na internetu. Vrijeme ispunjenja zadate misije – 2015.godina. Deadline se bliži, pa je došlo vrijeme da se razmišlja i o post-milenijumskim ciljevima. Post2015 World?

 

Ujedinjene nacije su ovog puta odlučile da se u procesu definisanja post-milenijumskih ciljeva čuje što više glasova. Pedeset država je izabrano, i njihovi građani će biti u prilici da kažu kakav to svijet oni žele i šta bi trebalo da budu prioriteti daljeg razvoja. Jedna od tih zemalja je i Crna Gora. Cjelokupan projekat vezan za našu ulogu predstavljen je na Fakultetu političkih nauka, Univerziteta Crne Gore, 27.12.2012, na specijalnom izdanju Digitalizuj.Me događaja. Značaj teme i projekta, ali i način njegove realizacije predstavili su, na panel diskusiji, sa Fakulteta političkih nauka Olivera Komar i Mehmed Đečević, i u ime kancelarije UNDP u Crnoj Gori, Tomica Paović.

Od mr Mehmeda Đećevića smo imali prilike da čujemo koliko je planeta stigla u ostvarivanju, ranije zacrtanih, milenijumskih ciljeva, kakvi su trendovi rasta, koja područja su problematična, i po kojim pitanjima. Sve ono što bismo morali imati na umu dok razmišljamo o budućnosti.

Gospodin Tomica Paović je naglasio značaj postavljanja ovakvih, dugoročnijih, ciljeva, s posebnim osvrtom na važnost rodne ravnopravnosti. Razvojni ciljevi definišu politiku UN, a preko te organizacije i politiku na nacionalnom nivou.

Doc. dr Olivera Komar, detaljnije nas je informisala o načinu realizacije projekta, o anketi koja je pripremljena, i značaju društvenih mreža. Tu stupa na scenu Digitalizuj.Me zajedno sa kojim će online priča biti potpunija. Pokrenuta je online anketa, ali i Twitter diskusija, koju su svi prisutni na panelu imali prilike da prete putem video-bima, a naravno, biće aktivna i u danima anketiranja. Uz hastag  #post2015me  postajete dio ankete koja će takodje ući u izvještaj koji Crna Gora priprema za Generalnu skupštinu Ujedinjenih Nacija.

Zaključak je da se ovog puta i mi pitamo. Koliko god nam globalne teme i globalni problemi izgledali daleki, nedostižni..ovog puta su na svega klik od nas, a naše mišljenje će imati ko da pročita i čuje, sve do sjedišta UN. Da smo sada zaista mi, kao građani na potezu, svjedoči i podatak do kojeg je došlo stručno osoblje Fakulteta političkih nauka, koje radi na ovom projektu – glas svakog građanina u ovoj anketi biće oko 500 puta glasniji nego što bi inače bio s obzirom na to da na zemlji živi 7 milijardi ljudi. Izgleda da onaj miš sa početka priče dobija mišiće!

“I am big! It’s the pictures that got small.”

www.odrzivabuducnost.me

Autor: Slaven Živković, portal Tragom

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: