Pridružite nam se na Samitu za društveni razvoj!

Kako se tehnologija, inovacije i novi mediji koriste za društveni razvoj u vašoj zajednici? Koje su prepreke za progres? Šta treba da se desi da bi došlo do pozitivne promjene? Kako bi pokrenuli i podržali razgovor na globalnom nivou o nekim od najtežih izazova sa kojima se susrijeće ovaj svijet, UNDP organizuje Samit za društveni razvoj (Social Good Summit) po peti put u ovo doba godine – 21. i 22. septembra, u Njujorku i širom svijeta. Svjetski lideri će se u septembru sastati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a Samit za društveni razvoj će omogućiti i ostalima da se uključe, daju svoja mišljenja i ponude svoje ideje o tome kako tehnologija i novi mediji mogu pomoći da se ostvari jednakost za sve ljude do 2030. godine. UNDP svake godine ohrabruje ljude širom svijeta da naprave ili se pridruže lokalnim događajima (Social Good Summit Meetups) kako bi razgovarali o nekim od najvećih izazova sa kojima se današnje društvo suočava.

222Već treću godinu za redom, kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori organizuje lokalni događaj (Social Good Summit Meetup Montenegro) u okviru Samita za društveni razvoj 22. septembra. Tema ovogodišnjeg događaja je “Povežimo se za dobrobit. Povežimo se za sve.” (“Connecting for Good. Connecting for All.”). Događaj će okupiti predstavnike organizacija civilnog društva, studente, onlajn zajednicu, tehnološke lidere i preduzetnike. Namjera je da se razmijene i prikupe ideje o tome kako tehnologija i novi mediji mogu pomoći da se stvore rješenja za probleme sa kojima se suočavanaše društvo i na taj način stvori bolja budućnost.

Događaj u Crnoj Gori u okviru Samita za društveni razvoj će se fokusirati na dvije specifične teme:

  • “Koliko je zaista javan naš javni prostor?” – Javne površine kao što su trgovi, parkovi i slično su ranije bila mjesta na kojima je bila izražena društvena interakcija. Postavlja se pitanje u kojoj mjeri se ova društvena dinamika promijenila i da li je moguće ponovo vratiti “život” javnim površinama. Moderator ove teme je Dijana Vučinić, osnivač i programska direktorica DVARP / Kotor APSS.
  • “Da li je moguć razvoj lokalne zajednice bez omladinskog aktivizma?” – Na žalost, veliki broj zajednica širom svijeta tretira mlade kao “problem” koji treba riješiti. Cilj je pokazati da mladi posjeduju veliki potencijal i mogu pomoći u razvoju zajednice kroz konkretne primjere kada su i kako mladi svojim aktivizmom unaprijedili zajednicu. Moderator ove teme je Ajša Hadžibegović, programska direktorica u Građanskoj alijansi.SGS - Logo

Nakon ovog događaja, UNDP u Crnoj Gori će takođe organizovati konferenciju u petak, 26. septembra u 10h, koji je dio SHIFT – UNDP Nedjelja inovacija. Cilj SHIFTa je da konkretizuje i pruži podršku projektima i aktivnostima inspirisanim idejama izloženim na Samitu za društveni razvoj, kao i da se promoviše model otvorenih inovacija koji angažuje sve resurse crnogorskog društva u realizaciji razvojnih ciljeva.

Razgovor na Tviteru je već počeo, uključite se i vi! Sadržaj vezan za lokalni događaj u Crnoj Gori u okviru Samita za društveni razvoj ćete lako prepoznati na društvenim medijima po haštagu #MEinno, a pratite i nalog @cgtvituje.

Kada: Ponedjeljak, 22. septembar 2014 u 18:00h

Gdje: Eko zgrada Ujedinjenih nacija, Stanka Dragojevića bb, Podgorica

Budite dio jednog od najvećih i najjačih razgovora na globalnom nivou koje je svijet ikada vidio. Dobrodošli! 🙂

 

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: