Mladi genijalci sa prvog Lego takmičenja Crne Gore! :)

Jedna od prvih asocijacija na detinjstvo su kockice… Svi smo kao mali gradili zamkove, mostove i zgrade od kockica… A glavna asocijacija na kockice je Lego. Kada smo bili mali, svako od nas je sa nestrpljenjem iščekivao odlazak nekog rođaka u inostranstvo, isključivo zbog povratka i poklona u vidu Lego kockica. Sva sreća pa današnji klinci ne znaju kako je to. Dovoljno je da uhvate mamu ili tatu za rukav, pa pravac u Deltu, i Lego kockice su njihove… Od ove godine, oni su sretniji i zbog još nečega. U subotu, 8.2.2014. godine, u Osnovnoj školi  “Pavle Rovinski”, prvi put je održana First Lego League u Crnoj Gori, odnosno takmičenje za robote od Lego kockica.

1908127_10151828608540947_2097713075_n

First Lego League je takmičenje koje se održava na globalnom nivou, sa preko 200.000 dece širom sveta, uzrasta od 9-16 godina (postoji više nivoa takmičenja), iz preko 70 zemalja, koji pokušavaju da uz pomoć specijalizovanog Lego seta (robota kojeg je moguće isprogramirati, Lego kockica za modeliranje robota i specijalnog stola na kojem roboti mogu da pokažu svoje umeće), pokušavaju da reše zadati problem. Ove godine problem je bio Nature’s Fury ili Bes prirode.

Na crnogorskom nacionalnom takmičenju učestvovalo je 9 osnovnih škola iz Podgorice, Cetinja, Kotora, Bara, Nikšića i Danilovgrada. Mladi pronalazači su nam pokazali svoju inovativnost u rešavanju problema izazvanih poplavama, zemljotresima, cunamijima, a neki su čak pokazali kako se kućni ljubimci mogu spasiti od poplave, i naučili sudije da labradori mogu da plivaju, i da ne treba da se drže u kavezu u dnevnoj sobi. 🙂

image[1]

Sudije su mlade naučnike ocenjivali u više kategorija. Naša omiljena kategorija je definitivno bila Core values, odnosno timski rad, a sudije su u ovoj kategoriji pokušali da ocene timski duh ekipe, inspiraciju i profesionalizam (koliko su timovi u mogućnosti da uoče šta im se sviđa kod drugih ekipa, i da iskažu to, kao i da poštuju druge ekipe kao da su deo njihovog tima)… Kroz razne maštovite odgovore na postavljene zadatke, kao i uspešno izbegavanje raznih zamki koje su im sudije postavljale, deca su pokazala ogroman nivo zajedništva i brigu za članove tima. Ovim putem pozdravljamo drugaricu koja se razbolela i nadamo se da joj je stigla medalja… tvoj tim je jako brinuo. 🙂

image[26]

Sledeća kategorija u kojoj su učesnici pokazali ogromno znanje iz programiranja, dizajna i strategije, ocenjivala se kroz kategoriju Robot Design. Naučili smo koliko motora pokreće kojeg Lego robota, za šta služi prednji, a za šta zadnji motor, kao i zašto su senzori poželjni iako troše previše baterije. Uz malo nerviranja i dosta praznih baterija, shvatili smo da je omiljeni poligonski zadatak bio cunami, kao i zašto niko nije pokušao da okrene krug na ivici stola…  Inovativna rešenja tipa “klepi palmu pašće samo” su donosila veliku količinu bodova. Bravo, genijalci, i hvala na odličnim časovima.

image[4]

Kroz Projekt su nas naučili da u Cetinju ne postoji adekvatan plan zaštite i evakuacije od zemljotresa, iako su izuzetno česti. Naučili su nas da poplave i požari mogu da se koriste za sprečavanje ovog drugog, kao i da je Spasoje napokon naučio kako se diže kućica. I da profesori nisu uvek u pravu. 🙂

Glavna kategorija za koju su se Lego masteri najviše pripremali i zbog koje smo svi čupali kose i izgubili glas bodreći svoj tim je bila poligon na kome je robot uz pomoć raznih dodataka, uz koordinaciju svojih tvoraca, izvršavao razne zadatke i spašavao živote Lego čovečuljaka, pasa i mački. Naučili smo koji se zadaci izvršavaju, koji preskaču, koji nose najviše bodova, i da se uvek bolje prolazi na test stolu nego ispred sudija. Sudije su bile maksimalno popustljive i voljne za svaki vid saradnje i objašnjavanje grešaka zbog čega im se ovim putem zahvaljujemo u ime svih učesnika.

Niki u akciji

Dok su se sudije većale iza zatvorenih vrata, mi smo se svi lepo igrali po holu škole, na poligonima, nervirali smo cistačice Lego autićima( za šta se još jednom izvinjavamo), i prosipali sokove uz pomoć Lego ruke. Takođe, ovim putem molimo da se sledeće godine zabrani ulaz gumenim zmijama. 🙂

A onda su napokon stigli i dugo očekivani rezultati za koje nas odjednom nije ni bilo toliko briga jer smo svi dobili medalje, po neki pehar od Lego kockica (sastavite ih kući ako ih niste dobili), a glavni pobednik i put u Španiju gde će nas predstavljati na Evropskom takmičenju.

image[9]

Nama je bilo divno, upoznali smo puno divnih drugara, dobili po koji poklon, pobegli od gumenih zmija, i imali priliku da se igramo s genijalnim Lego kockicama… Jedva čekamo sledeću godinu, i za kraj, blago vama koji imate ovu mogućnost… Svi vam zavidimo!

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: