Kodiranje za devojčice – I deo

Broj zaposlenih u IT industriji konstantno raste. Sve više mladih upisuje fakultete koji će im omogućiti zapošljavanje u IT struci. Istovremeno, svedoci smo sve većeg broja startup projekata na globalnom nivou, a najbrojniji i najbrže rastući su upravo oni koji se bave nekom vrstom programiranja. Međutim, iako se ovaj oblik preduzetništva širi velikom brzinom, broj žena zaposlenih u njima je tek 14%. Generalno, broj žena u IT industriji je zabrinjavajuće mali. Zašto je situacija takva?

kodiranje za djevojciceMogla bih sada u nastavcima da pišem o tome kako muškarci žene u IT sektoru ne shvataju ozbiljno, kako je svet pun predrasuda o ovim ženama, kako nas roditelji od malih nogu uče šta su “ženski” a šta “muški” poslovi, i gomilu drugih razloga sa kojima ste, verujem, već dobro upoznati. Međutim, kako svaka priča ima minimum dve strane, hajde da sagledamo i ovu drugu, manje poznatu.

Statistički gledano, ženama je lakše da promovišu svoje biznise, jer će se svi mediji utrkivati da pišu o “ženama koje su uspele”. Koliko ste samo ovakvih i sličnih naslova uočili na portalima? A jeste li primetili kako je trendi davati intervjue o broju zaposlenih žena u kompaniji? Investitori se utrkuju ko će uložti više kapitala u “ženske” startupove, samo da bi imali alibi ukoliko se pokrene priča o diskriminaciji. Iako su ovo sve pogrešni razlozi, ipak su to nepobitne činjenice, koje možemo da iskoristimo. Možda nam se vrata ne otvaraju na način na koji bismo volele, ali nećemo ih zbog toga zatvarati.

Svet je pun predrasuda o ženama. Hoćemo li plakati zbog toga? Možda je vreme da razbijemo predrasude da su žene predodređene za društvene nauke.

Kako podstaći devojčice, devojke, žene, da se upuste u avanturu programerskog života?

kodiranje za djevojcice

Decembar mesec je za Podgoricu bio bogat programerskim dešavanjima. Pored Hakatona organizovanog pod dirigentskom palicom Digitalizuj.me i Logate, 21. decembra prethodne godine, u prostorijama American Corner Podgorica, organizovana je i radionica “Kodiranje za devojčice”.

Na radionicu su bile pozvane devojčice iz 7. i 8. razreda osnovne škole. One su se, uz pomoć mentora Jelene Konatar, Vere Kovačević, Ivane Ćorović i glavnog organizatora Bojana Ćinćura, prvo upoznale sa motivacionom pričom o tehnologiji i kodiranju. Kroz jednostavne vežbe, korištenjem Googleovog projekta Made with code, polaznice su naučile osnove HTMLa i CSSa, a sve to kroz zabavne i kreativne zadatke.

Potrebno je bilo samo malo volje i organizacije, i – voilà! Imamo prvu grupu devojčica koje kodiraju. 🙂

madewithcode

Bio je ovo prvi korak u nizu, koji će se u 2015. nastaviti uz pomoć Digitalizuj.me. Mi smo spremni na konkretne poteze, i uskoro ćemo vam otkriti naše paklene planove. 😉

Do tada, pozivam sve žene, ili one koji se tako osećaju, da nam šalju svoje predloge na koji način bi podstakli nežniji pol da uči kodiranje…

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: