Pet načina na koje možemo ohrabriti djevojčice da odaberu karijeru u ICT-u

Djevojčice, baš kao i dječaci, mogu da budu šta god požele. Doktorice i doktori, kuvarice i kuvari, astronauti i astronautkinje, sportisti i sportistkinje, inženjeri i inženjerke… Ovo je u teoriji tačno, no praksa pokazuje da djevojčice i dalje nisu dovoljno ohrabrene da postanu baš sve što požele. Iako smo već dobrano zagazili u 2021. godinu, čini se da društvo na globalnom nivou nije spremno da zauvijek odbaci podjele na „ženska“ i „muška“ zanimanja. 

Prema podacima Eurostata iz 2018. godine, više od 1,3 miliona ljudi je studiralo informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) na području Evropske unije. Među njima je bilo svega 17% djevojaka. Brojke su slične i danas, te ne možemo da se ne zapitamo kako je moguće da zastarjela razmišljanja i predrasude nisu izumrli u eri tehnološke revolucije.

Činjenica je da se sve više radi na podizanju svijesti o ulozi djevojčica, djevojaka i žena u ICT idustriji, ali je činjenica i da uvijek možemo uraditi više. Jedna od jako lijepih stvari jeste Međunarodni dan djevojčica u ICT-u, koji se održava svake godine, četvrtog četvrtka u aprilu, i koji ima za cilj da edukuje ljude o rodnoj podjeli u digitalnom i tehnološkom svijetu, ali i da podrži tehnološko obrazovanje i podstakne više djevojčica i djevojaka da započnu karijeru u STEM (nauka, tehnologija, inžinjering, matematika) oblastima.

U čast Međunarodnog dana djevojčica u ICT-u odlučili smo da i mi damo mali doprinos na način što ćemo iznijeti pet predloga koji mogu pružiti vjetar u leđa i ohrabriti mlade naučnice, matematičarke, inženjerke, ali i sve one djevojčice koje ne znaju čime žele da se bave. Jer, kao što smo već ustanovili, djevojčice zaista mogu i treba da budu sve što požele. Na nama kao društvu jeste da im to omogućimo.

Podsticaj kroz obrazovni sistem

Iako su djevojčice veoma često mnogo bolje nego dječaci u vještinama čitanja i pisanja, to je rijetko slučaj kada je riječ o nauci, tehnologiji, informatici, inženjerstvu, robotici ili matematici. I problem i rješenje ovakve „raspodjele“ nalaze se u obrazovnom sistemu.

Najpoznatiji naučnici, matematičari i inženjeri jesu bili samo muškarci, jer žene u prošlosti nisu imale pristup obrazovnom sistemu. Danas, kada svi imamo jednake šanse za obrazovanje treba da, kao društvo, učinimo sve što je u našoj moći da pokažemo djevojčicama da mogu biti itekako uspješne u najrazličitijim oblastima.

“3 ways to solve technology access barriers for girls”, devex.com

Nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama igraju ogromnu ulogu. Oni su ti koji imaju potrebno znanje i moć da pripreme učenike i učenice za buduće karijere. Oni su ti koji mogu da, kroz svakodnevni rad, ohrabruju djevojčice da se u potpunosti posvete predmetima i oblastima koje ih interesuju. Kroz primjere uspješnih žena u ICT-u ili STEM-u, predavači mogu da zainteresuju djevojčice i prikažu im značaj i uticaj žena u ovim oblastima. Podsticaj kroz praksu, kada god je to moguće, je takođe odličan način da djevojčice usvoje dodatna znanja kroz rješavanje stvarnih problema, učenje o efikasnoj komunikaciji i uspješnom timskom radu. I, naravno, riječi ohrabrenja i podrške koje dolaze od strane nastavnika i profesora, upućene sa razlogom i svrhom da edukuju, ali i motivišu i inspirišu djevojčice tokom čitavog školovanja.

Liderstvo kroz usvajanje vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema

Vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema postaju neophodne za sve poslove u 21. vijeku. One sadrže dodatne intelektualne vrijednosti koje će i djevojčicama i dječacima biti nužne na putu izgradnje uspješne poslovne budućnosti. 

Kako bismo orhabrili djevojčice da odaberu karijeru u ICT-u, moramo im pružiti mogućnost da nauče da posmatraju i analiziraju razne vrste problema iz više uglova, da prepoznaju i razumiju dubinu i širinu problema. Potrebno je da ih, od najnižih razreda, učimo kako da kreiraju inovativne ideje i koriste logiku. Podizanje svijesti o malom broju žena u ICT-u i razlozima za to mora biti praćen detaljnim pojašnjenjima ove oblasti i poslova u njoj, ali i analizom seta vještina koje je neophodno usvojiti da bi se izgradila uspješna karijera. 

“Boosting women in the ICT sector”, itweb.co.za

Cilj usvajanja vještina kritičkog mišljenja i rješavanja problema nije samo karijerno, već i životno orijentisan. Na ovaj način doprinosimo kreiranju šire slike o svijetu i mogućnostima, ali i pomažemo djevojčicama da steknu neophodna praktična i teorijska znanja. Učimo ih šta znači biti samostalan i nezavistan, zašto svi problemi ne podrazumijevaju iste korake u rješavanju, kako da se lakše prilagode promjenama. 

Iako je teorija jednako bitna, ključ je u tome da djevojčice treba zaista da razumiju znanja i vještine koje im se prenose i stavljaju na raspolaganje. Ukoliko im omogućimo da raspolažu svim informacijama, naoružamo ih skupom nepohodnih vještina i ohrabrimo znanjem i motivacijom, na dobrom smo putu da stvorimo armiju budućih liderki koja će vladati informaciono-komunikacionim tehnologijama, ali i svijetom.

Podsticaj kroz projekte i programe

Mnoge kompanije iz svijeta digitalnog marketinga, informatike i komunikacija, kroz društveno odgovorne kampanje nude besplatne seminare, obuke i radionice iz tih oblasti. To su uvijek lijepe priče, kojima ne manjka kvaliteta niti posvećenosti, te su samim tim odličan način za ohrabrenje djevojčica da zakorače u ICT svijet.

Da bismo kreirali promjenu, nekad je neophodno da promijenimo fokus. Želimo više djevojčica koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama? Uputimo im poziv za obuke i radionice. Kreirajmo kampanju oko njih i stavimo im do znanja posjeduju sve što je potrebno da usvoje vještine iz oblasti koja je interesantna, inspirativna, zahtjevna ali i nagrađujuća. Prenesimo im poruku da imaju moć da mijenjaju svijet, ako nauče kako da je na pravi način iskoriste. 

“‘Girls in ICT Day’ highlights need to promote technology careers for women – UN”, news.un.org

Učenje kroz različite obuke, seminare i radionice ima ogroman efekat zato što pomaže u usvajanju praktičnih znanja, ali i zato što pruža motivaciju. Ovakvi programi jesu besplatni, ali gotovo uvijek postoji proces selekcije. Djevojčice koje ga prođu biće dodatno ohrabrene da uče, ali i da se bez premišljanja prijave na svaku narednu obuku ili radionicu iz oblasti koja ih interesuje. 

Učenje kroz primjere uspješnih žena

Kada čujemo priče o nečijem putu do poslovnog uspijeha, ili ih negdje pročitamo, često dugo budemo pod jakim utiskom i danima o tome razmišljamo. Te priče su često dodatni vjetar u leđa, jer nas iznova tjeraju da zapamtimo da to što je put do našeg cilja težak, nikako ne znači da je nedostižan.

Djevojčice treba da uče na primjerima iz prakse, kako bi proširile vidike i shvatile da na svijetu postoji ogroman broj uspješnih žena, sa najrazličitijim životnim i poslovnim pričama, koje su se izborile za svoje mjesto pod suncem. Nastavnici i profesori, ali i roditelji, mogu lako da pronađu načine da inspirišu djevojčice, kroz navođenje primjera ostvarenih žena u ICT-u ili u STEM oblastima. Zahvaljujući rasprostranjenosti interneta i tehnologije, vrlo je lako pronaći video snimke inspirativnih govora, zanimljive i poučne članke, pa čak i knjige.

“Decoding UN Resolution 1325: Promoting Safety at Home though Greater Leadership”, womenissuescentre.com

Elena Favili i Frančeska Kavalo autorke su dvije fenomenalne knjige, „Priče za laku noć za male buntovnice“ i „Priče za laku noć za male buntovnice 2“. Ilustrovane, obje knjige sadrže sto kratkih priča o uspješnim i inspirativnim ženama širom svijeta, iz najrazličitijih oblasti. Od Kleopatre, Fride Kalo, preko Koko Šanel i Marije Kalas, do Rut Bader Ginsburg i Mej K. Džemison. Svaka od priča poručuje djevojčicama da, na kom god kutku planete se nalazile, mogu da naprave velike stvari. Ovakva vrsta literature, koja istovremeno inspiriše i edukuje, odličan je način da djevojčicama od malih nogu ubrizgamo veliku dozu samopouzdanja. 

Neformalna edukacija

Neformalna edukacija je veliki katalizator opšteg i praktičnog znanja. Istraživanje izvora dodatne edukacije, sadržaja na našem i engleskom (ili nekom drugom stranom) jeziku, prijave za onlajn kurseve, radionice, projekte, istraživanja i slično samo su neki vidovi neformalne edukacije koje treba na vrijeme ponuditi djevojčicama.

U ovome svakako veliku ulogu imaju roditelji, koji su u prilici da podstaknu interesovanja djeteta, da ih prošire i da ponude paletu različitih alata pomoću kojih će usvojiti nova korisna znanja. Jako je bitno na pravi način njegovati interesovanja djevojčica, posebno kada su u pitanju oblasti kao što je ICT. Umjesto da se pitamo šta će im to, treba da im pružimo podršku i pronađemo načine na koje ih možemo dodatno ohrabriti. Internet nam je omogućio praktično sve, tako da, u zavisnosti od godina djeteta, možemo lako odabrati vrstu neformalne edukacije. Da li će to biti škola programiranja, dodatni časovi matematike, onlajn kurs na nekoj platformi kao što je Coursera, besplatan seminar, dopunski udžbenik ili knjiga iz određene oblasti, zavisiće od interesovanja i mogućnosti, ali izbora ima dovoljno.

“Women in Digital World and the hurdles they cross”, institutes hub.com

Potrebno je da roditelji ohrabruju djevojčice da pronalaze vanškolske aktivnosti, da se prijavljuju za besplatne radionice iz oblasti koje ih zanimaju, da pospješuju njihova interesovanja i motivišu ih da istražuju o onome što ih zanima. A da bi se svemu tome dodalo i malo zabave – priče o inženjerstvu su uvijek mnogo zanimljivije začinjene LEGO kockama, a programiranje djeluje mnogo manje teško uz dobru video igru! 

Svi nabrojani savjeti imaju jedan identičan, ali ključni sastojak – omogućimo djevojčicama da budu ono što jesu! Bez straha, nametanja granica i sumnji u uspijeh. To je, na kraju, jedini način da ih zaista ohrabrimo i da, i kao pojedinici i kao društvo, damo svoj doprinos i izborimo se za više žena u ICT-u, ali i za njihov lakši karijerni put. Zbog toga je bitno da se o ovoj temi govori svakog dana i da svaki dan bude dan djevojčica u ICT-u, koji ćemo rado obijležavati svakog četvrtog četvrtka u aprilu.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta „International Girls in ICT Day 2021“, koji realizuje Digitalizuj.Me u saradnji sa Telenorom, a uz podršku Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Author: Anja Drobnjak

Anja Drobnjak je Content and Campaign Manager u Alicornu i ponosni član Spark.me i Digitalizuj.Me timova.

Share This Post On

Vaše mišljenje: