Webiz 2.0 – Drugi dan!

Drugi dan se nastavio istim mahom – puno kvalitetnih predavača, a žute stolice i dalje popunjene.  Malo tmurnih lica od sinoćnjeg provoda, ali ih je prvi predavač, Đorđe Grujić, izvršni direktor Progressive Media, sa temom “Kako internet može pomoći mom novčaniku”, potpuno razbudio. Smatra da se online usluge ipak moraju prodavati offline. Takođe nam savjetuje da edukujemo buduće klijente. A ono što mi je bilo posebno interesantno jeste da hakere opisuje kao ljude koji imaju velike naočare i veliku glavu.

10014501_293627910794459_2045853399_o

Onda smo slušali nešto i o štampanim medijima, prožetim digitalnim. O tome nam je pričao osnivač Njuz.net, Dejan Nikolić. Ako nijeste znali šta je “jendek”  evo objašnjena – rupa izmedju inovatora, onih koji brzo usvajaju novine i većine. E, čak je i Njuz.net, imao svoj jendek. Kaže da  98% startupova propada jer ne uspije da pređe granicu koja njihove korisnike dijeli na geekove i opštu populaciju.

Koliko je danas bitan dizajn i sam pojam simbola istakao je dizajner Mišo Živanov. Iz svog  dizajnerskog ugla nam je predočio šta koji simbol znači i koliko su ispreplijetani događajima iz prošlosti, politici, pokretima i brendu. Za nevjerovati, ali Nokia je na logou ranije imala lososa koji viri iz obruča na čijim rubovima piše „nokia“. 🙂

Sljedeći predavač, Igor Grmuša iz Degordiana, govorio je o globalnom poslovanju kroz aplikacije. Iako je tema bila široka, uspio je dosta toga da obuhvati. Kada je u pitanju Facebook, imamo složene i jednostavne aplikacije. Složene su igrice, a imamo i tab aplikaciju koja je jednostavna i ima neka svoja ograničenja.  Takođe mogu biti dugoročne (kontakt forme) i kratkoročne (kampanja).

1980412_293633724127211_710269299_o

Nakon pauze za ručak slušali smo od najpoznatijeg blogera u Srbiji, Dragana Varagića, savjete za zaradu od bloga. Jedan od načina je “native advertising” – zanimljivi sponzorisani tekstovi/sadržaji od kojih mnogi blogeri zarađuju.

Mihaela Turner i Dragana Dišić iz agencije Home Page držale su predavanje na temu „Šta kojim klijentima da nudite i kako da uz njih rastete.“  U aprilu prije dvije godine, iz četiri manje agencije nastala je jedna agencija – Home Page. Investiranje ove agencije uključuje istraživanje i razvoj za sve klijente, a takođe su istakle da najčešće kao tehniku koriste  zonu visokog rizika.

Vladimir Kovač, koji je pokretač konferencije Webiz, nam je pričao i o njegovom poslu u Creativ Media Art. Daily Mail je nedavno preuzeo tekst sa njihovog sajta. Sadržaj je ono što je bitno, a zajedno sa tim i raste posjeta koju uspijevaju da monetizuju. A onda u sred Vladinog predavanja dolaze dva tipa i govore: „E stigao je neki paket, ne znamo šta je u pitanju. Je l’ možeš da nam pomogneš?“ Pa tako odosmo i mi Vladi da pomognemo. Kad tamo… Dobismo krila i paket Red Bulla da se osvježimo. 🙂

1271607_293641190793131_1785072405_o

Pa onda još malo osvježenja  – 45 minuta sa Ivanom Ćosićem i Ivanom Minićem. Slatko smo se nasmijali njihovim životnim putevima, tj. njihovom digitalnom svijetu. Pogledajte hashtag #Webiz šta je bilo u pitanju.

Za kraj nas je čekala panel diskusija – Digitalno poslovanje u regionu, šanse i prepreke. Učesnici panel diskusije su bili: naša Itana Prljević (CG), Dragan Močević (BIH), Daniel Ackermann (HR), Darko Buldioski (MK) i Miloje Sekulić (SRB). Pričali su nam kako pronalaze pravi kadar za IT i koliko u pojedinim državama studenti imaju prilike da se uključe u digitalne projekte.

Drugi dan je bio pun kvalitetnih predavanja i lijepih događaja. Naša ekipa jedva čeka da vidi šta nas čeka treći dan! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Razmišljanje nakon Webiz 2.0 - zašto ja u stvari posjećujem konferencije - Cyber Bosanka - […] napisala 3 teksta i u njima zanimljiv pregled svih dešavanja: Webiz 2.0 conference – Prvi dan! Webiz 2.0 –…

Vaše mišljenje: