Početak Digitalizuj.me škole za upravljanje internet zajednicom

U ponedeljak, 24. marta, je održan prvi čas na Digitalizuj.me Školi za upravljanje internet zajednicom za srednjoškolce i studente, koja je organizovana uz podršku Fonda za aktivno građanstvo (fAKT). Još jednom hvala fAKT, jer su omogućili da škola bude potpuno besplatna za sve polaznike.

974576_10152324419021940_567306970_n

Škola je bila predviđena za 15 polaznika, ali smo zbog velikog interesovanja (preko 50 prijava), odlučili da primimo 20 kandidata. Odabrali smo kandidate za koje smo smatrali da će im stečeno znanje o društvenim medijima najviše pomoći da naprave pozitivne promjene u nevladinim, neprofitnim i humanitarnim organizacijama kojih su članovi. Želja nam je bila da struktura učesnika bude raznovrsna, pa se možemo pohvaliti činjenicom da školu pohađaju gimnazijalci, đaci Srednje elektro-tehničke škole, kao i studenti Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Studija menadžmenta.

Uvodno predavanje na Školi je održao Vladimir “Vanja” Vulić. Kao što je odmah naznačio, niko ga ne zove “Vladimir”, pa nemojte ni vi. 🙂 On je polaznike škole odmah upoznao sa navikama i običajima Digitalizuj.Me ekipe, kao i njihovim ulogama, i, naravno, činjenicom da je istu vrlo lako podmititi u slučaju da zatreba. Najbolje čokoladom, jer toga nikad dosta. 🙂 Kako meni, tako i ostatku ekipe.

I dok je jedan deo Digitalizuj.Me ekipe radio u Singapuru, drugi pokušavao da ozdravi, treći se oporavljao od nespavanja već četvrti dan, i dok su pojedini eskivirali uvodno okupljanje zbog košarkaške utakmice, Vanja je pričao o tome zašto smo odlučili da pokrenemo Školu i kako će ona izgledati.

Dok su Digitalizuj.Me girls pokušavale da osmisle način da svima obezbede slatkiše i sokove (koji su na početku bili ignorisani poput ružnih pačića), Vanja nas je učio o medijskim revolucijama – od Gutenberga do interneta. O razlici u širenju i prenošenju znanja između nekad i sad dovoljno govori podatak da na kartama jednog od najboljih evropskih kartografa, Grega Rajha, ni 11 godina nakon otkrića Amerike, američki kontinent nije bio ucrtan. Uporedite to sa današnjim stanjem, kada je činjenica da na CNN možemo uživo da pratimo prenos videa sa Marsa potpuno normalna stvar.

10149284_10152324419091940_2063526238_n

Saznali smo koje sve vrste društvenih medija postoje, a Vanja je citirao rečenicu iz legendarne knjige “The Cluetrain Manifesto” – “Tržišta su razgovori”. Naglasio je da bi trebalo da zaboravimo jednosmernu komunikaciju iz doba Dona Drapera iz popularne serije Mad Men i da okrenumo megafon na drugu stranu, tj. da počnemo da osluškujemo šta potrošači imaju da nam kažu.

U međuvremenu su DigitalizujMe girls vodile računa da se svi tanjiri lepo omažu i počiste 🙂 , isto kao što je Nike počistio tradicionalne medije iz svoje marketinške strategije i okrenuo se neposrednoj komunikaciji sa kupcima. “Naš posao nije da održavamo marketinške agencije i medijske kuće u životu, već da se povežemo sa našim kupcima”, rekao je Trevor Edwards, potpredsjednik Nikea, kada su 2007. godine smanjili advertajzing budžet za 57%, zahvaljujući oglašavanju na društvenim medijima. Pričali smo o tome koliko društvene mreže, i zabrana istih, utiču na produktivnost, kao i da li je vreme provedeno na društvenim mrežama izgubljeno. Jeste, ali samo ako vi planirate da ga izgubite.

Pogledajte slajdove koje je Vanja koristio na uvodnom predavanju. 🙂

Ukratko, tako je protekao prvi dan naše škole. Ono što sledi su praktične radionice. Tako će vam Nataša pokazati kako da formulišete strategiju nastupa na društvenim medijima; Digitalizuj.Me predsednica Maša će vas naučiti sve o Facebooku; Itana, naš majstor za Twitter, će vam pokazati kako da iskoristite pun potencijal ove mreže, a Peđa će govoriti o tome kako da pratite uspjeh vašeg online nastupa, zahvaljujući naprednim statističkim i analitičkim alatima.

Stoga, za sledeći čas pripremite lap topove, smart telefone ili tablete, ali i vaše stomake, jer DigitalizujMe girls polu-prazan tanjir ne praštaju… 😉

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: