Teddy The Guardian – prva pametna igračka napravljena od medicinskih senzora (Intervju)

Mlade hrvatske preduzetnice, studentkinje međunarodnog programa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, Josipa Majić i Ana Burica su glavni “krivci” za zdravstveni startup IDerma. Koliko je startup IDerma postigla za deset mejseci govori podatak da su zapravo ove divne djevojke odabrane od strane Evropske komisije za mlade i uspješne ljude, kako bi predstavile Hrvatsku kao 28. članicu EU. Josipa i Ana su najmlađe među njima, a sami video i nešto više o tome možete pogledati OVDJE. Mi smo im postavili nekoliko pitanja, a posebno nas je zainteresovao novi projekat o Medvjediću, pa pročitajte o čemu se radi i šaljite nam pitanja ukoliko ih bude. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Startup IDerma, odnosno CRM sastav za privatne dermatološke klinike predstavlja individualno liječenje pacijenata. Recite nam kako je došlo do ideje i da li je do sada dobro prihvaćena?

S obzirom na iskustvo koje smo skupile radeći u privatnom medicinskom sektoru na projektima slične prirode te znanju o analizi i interpretaciji velikih količina podataka  stečenog na masteru studiju u Zagrebu odlučile smo kreirati takav jedan software koji za dugoročan cilj ima redefinirati odnos između pacijenata i doktora.  Vjerujemo da je individualan pristup pacijentu kao i big data koncept budućnost zdravstvenog sektora što su nam potvrdile i klinike kojima smo pristupili s navedenim rješenjem.

  • Dermatologija je posebno unosna grana u medicini gdje je čest nedostatak personalizovanog pristupa pacijentima, a poseban izazov su zapravo psihosomatske bolesti.  Dakle, šta IDerma  omogućava stručnjacima u ovoj oblasti i pacijentima?

IDerma je prvenstveno alat koji kako doktoru tako pacijentu omogućava interakciju van same klinike. Poenta jest da pacijenti kroz svoju aplikaciju sustavno prate i zabilježavaju napretke u liječenju u realnom vremenu te da doktor s druge strane ima uvid u momentalno stanje pacijentovog zdravlja kako bismo maksimalno ubrzali proces liječenja te unaprijedili kvalitetu istog.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Prema kojem prinicpu IDerma funkcioniše? Pošto pacijent mora imati aplikaciju na telefonu, a specijalista njegovu desktop aplikaciju, koliko je izražen njihov interaktivni odnos?

Ono što je zanimljivo u našem slučaju je to da je IDerma nakon deset mjeseci postojanja te osluškivanja potreba samih klijenata pivotirala u kompaniju koja se specijalizirala za zdravstveni sektor izrađujući aplikacije u roku od 48 sati te za $99 mjesečno za klinike, udruženja znanstvenika i doktora kao i medicinske institute i sveučilišta. Više na www.iderma4.me

  • Upravo je plasiran na tržištu vaš novi proizvod – Teddy The Guardian. Recite nam da li je u pitanju moderna tehnologija i od čega je zapravo sastavljen?

Teddy The Guardian je projekt koji namjerava spojiti bogatu hrvatsku tradiciju u tekstilnoj industriji sa novim tehnološkim mogućnostima koje pružaju certificirani medicinski senzori koji se upravljaju kroz sustave otvorenog koda. Razvijamo ručno rađenu igračku za djecu od organskih materijala koja u sebi ima ugrađene medicinske senzore. Kroz igru igračka u obliku medvjedića pratimo djetetovu temperaturu tijela, tlak, zasićenost krvi kisikom te ostale vitalne znakove koji se bežićnom tehnologijom šalju na mobilnu aplikaciju roditeljima. Ova kompleksan proizvod razvijamo uz pomoć vrhunskih mentora iz SAD-a, Japana i Austrije koje su studentice upoznale kroz studij u inozemstvu kao i brojna međunarodna informatička natjecanja gdje su osvojile brojne nagrade.

  • Koje su  bitne karakteristike ovog inovativnog proizvoda?

Glavne karakteristike samog proizvoda pored samih senzora  uključuju već spomenutu Big Data komponentu pri čemu mi nakon određenog perioda generiranja podataka analiziramo iste uz pomoć stručnih konzultanata te formiramo svojevrsne izvještaje iz kojih roditelji mogu iščitati trendove koji se pojavljuju pri razvoju djetetovog organizma.

  • Teddy The Guardian je prva pametna igračka napravljena od medicinskih senzora, koliko su do sada relevantni podaci na koje vam ukazuje?

Medicinski senzori koje trenuto koristimo posjeduju sve relevantne certifikate ( FDA  i CE) koji garantiraju preciznost s time da mi paralelno na Arduino platformi razvijamo vlastite senzore i aplikaciju koja podatke interpretira i pohranjuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  •  Da li je ovaj pametni medo komplikovan za korišćenje?

Teddy The Guardian se ni po čemu ne razlikuje od vašeg prvog medvjedića iz djetinjstva osim što se i on s vremenom modernizirao te prati korak najnovije tehnologije. Senzori su integrirani tako da dijete kroz igru i bez stresa pristupa samim mjerenjima čime poboljšavamo same rezultate, između ostalog.

  • Gdje ćemo moći da ih kupimo i da li ste obuhvatili i  e – trgovinu?  Koja su vaša potencijalna tržišta i možete li nam reći kolike su cijene usluga?

Način distribucije Medvjedića će ovisiti o dogovoru nas i investitora, tako da na to još nemamo definitivan odgovor kao ni na samu cijenu proizvoda. Proizvod kanimo prodavati globalno , počevši s tržištem Europe.

  • Svakako veliku ulogu u ovoj oblasti igraju mnoga klinička istraživanja, takozvana Big Data, koliko ćete uspjeti da im pomognete u tome?

Upravo nam je Big Data komponenta na umu pri razvoju svih naših dosadašnjih projekata, pa tako i Teddyja. Prikupljane velike količine takvih podataka te njihova analiza i tumačenje  omogućavaju realizaciju tzv. Data-Driven Healthcare gdje su korisnici potpuno upoznati sa vlastitim zdravstvenim stanjem u realnom vremenu van klinika te s obzirom na informacije koje posjeduju mogu uvelike unaprijediti kvalitetu života, kako svoju tako i svoje djece.

Hvala Josipa i Ana, želimo vam mnogo uspjeha u daljem radu! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: