Kako Crna Gora izgleda u očima Majkla Malveba GM crnogorskog Telenora (Intervju)

Majkl Malvebo, je od 1.juna novi izvršni direktor Telenora u Crnoj Gori i mediji su već preplavljeni njegovim oduševljenjem Crnom Gorom i crnogorskim korisnicima. On je prije ovog radio u Švedskoj i Bangladešu. Već smo čuli prve priče kako je novi GM «čovjek od naroda» pa smo krenuli u pohod. 🙂 Uspjeli smo da ga u toku Smart Karavana, Telenorovog obilaska sjevernog i centralnog dijela Crne Gore, uhvatimo za intervju. Evo šta kaže:

S obzirom na vaše iskustvo u Švedskoj i Bangladešu, i na ogromne, dijametralno suprotne kulture sa kojima ste se susreli, kakav je vaš prvi utisak o Crnoj Gori, našoj kulturi, mentalitetu?

  • Dolazak direktno iz Dake, grada sa 17 miliona stanovnika, na crnogorsku obalu je neviđena promjena koju teško možete zamisliti. Crna Gora je apsolutno predivna zemlja, gdje su more i planine toliko blizu jedno drugom. Jedna od prvih stvari koje sam primjetio kada sam počeo da radim jeste da je Podgorica prilično mali grad i da se ljudi većinom znaju između sebe.

_DJ10658

Šta ste očekivali u poslovnom smislu od strane korisnika u Crnoj Gori?

  • Očekivao sam da će poznavanje i znanje o Internetu i drugim servisima biti veće u poređenju sa Bangladešom gdje je penetracija Interneta znatno niža, ali i da su 3G i 4G tehnologije već lansirane od strane Telenora. To i više od toga se potvrdilo tačnim već u prvoj sedmici mojih razgovora sa korisnicima.

Koristite li društvene mreže?

  • Da, naročito kako bih ostao u kontaktu sa prijateljima koje sam stekao tokom mog boravka u USA, Švedskoj i Bangladešu.

S obzirom da ste otac, da li mislite da je korisno da djeca provode svoje slobodno vrijeme na društvenim mrežama? I koliko? Što preduzimate da ih zaštitite od «opasnosti» interneta?

  • Moja djeca imaju 11 i 14 godina. Kćerka koja ima 14 koristi društvene mreže kako bi bila u kontaktu sa prijateljima u Bangladešu i Švedskoj, i to je sjajno. Ipak, kao njen otac, tu sam da je ”edukujem” i usmjerim kako bi vrijeme provodila i družila se sa prijateljima i u stvarnom životu; taj balans je neophodan. A moj sin od 11 godina je još uvijek mali za društvene mreže.

Smatrate li da Telenor kao korporacija treba da ima aktivnije učešće na društvenim mrežama?

  • Društvene mreže kao relativno nove medije koristimo kao jedan od kanala komunikacije kako bismo promovisali naše usluge ali i da budemo tu za korisnike koliko je moguće. Takođe, kao društveno odgovorna kompanija radimo na edukaciji djece i roditelja o sigurnom korišćenju Interneta pa samim tim i društvenih mreža.

_DJ10689

Kakvo je vaše iskustvo sa Telenorovim korišćenjem društvenih mreža u zemljama u kojima ste radili?

  • Kako je u Bangladešu Internet penetracija i dalje niska, društvene mreže prije svega koriste mladi. U Švedskoj, odakle ja potičem, penetracija Interneta je više nego 90 procenata, dakle mnogo sličnija situacija sa Crnom Gorom.

Imate 20 godina iskustva sa novim proizvodima, marketingom, cijenama, svakako znate razloge postavljanja komplikovanog sistema cijena i paketa raznih proizvoda kod telekomunikacionih kompanija. Da li biste promijenili to? Da li biste uveli jednostavnije pakete? Ako da, zašto to ne uradite?

  • Saglasan sam da cijene i formiranje istih u našoj industriji mogu biti komplikovane i da nam kao industriji predstoji značajan put u pojednostavljivanju istih. Upravo imajući ovo na umu, Telenor je nedavno (april ove godine) lansirao vrlo jednostavne postpaid pakete sa fiksnim mjesečnim cijenama koje uključuju i minute i Internet zavisno od mjesečne pretplate. Takođe, imamo jednostavne i lako razumljive prepaid pakete koji podrazumijevaju Internet.

U vrijeme digitalizacije i brzog rasta korišćenja Vibera, WhatsApp, Skype i drugih servisa online kominiciranja, telekomunikacione kompanije gube značajne prihode. Takođe u Evropskoj Uniji se ukida naplata roaminga. Gdje vidite budućnost telekomunikacionih kompanija? Koliko smatrate da je važna bolja pokrivenost za data transfer, u odnosu na troškove?

  • Iako se ovo lako može doživjeti kao prijetnja industriji, mi ovo vidimo kao mogućnost. Svjesni smo da su korisnici sve više ”digitalni” jer je sve više digitalnih servisa na tržištu, a sami uređaji su sve pametniji što prate i sve veće brzine Interneta. Sve ovo je jako dobro za krajnjeg korisnika a naši paketi lansirani u aprilu upravo idu u istom smjeru.

_DJ10666

Možete li nam ispričati neki interesantan dogadjaj koji ste proživjeli dok ste bili u Bangladešu?

  • Moja djeca uče internacionalnu školu koju pohađa oko 700 djece 62 nacionalnosti. Nevjerovatno je vidjeti kako se ova djeca koja dolaze iz raznih zemalja širom svijeta druže i postaju pravi prijatelji. Geografske granice su na neki način nestale i nije važno odakle dolaziš. Bangladeš je zemlja u razvoju sa brojnim izazovima koje zemlje toga tipa imaju. Danas, imamo mnogo više razumijevanja i poštovanja prema tim izazovima nego li ranije. Takođe, imao sam priliku da iskusim kako sam Telenor može pomoći ljudima na selu koji imaju osnovne potrebe kada je komunikacija u pitanju jer infrastruktura za fiksnu telefoniju i Internet tamo ne postoji.

Tu ste tek par dana (od 1 juna), da li ima nešto što Vam je zasmetalo u Crnoj Gori?

  • Za sada, utisak o Crnoj Gori je vrlo pozitivan: veoma lijepa zemlja, prijateljski nastrojeni i strastveni ljudi, kompetentni zaposleni i na kraju, iako ne najmanje važno, sjajna klima.

S obzirom da stiže ljeto koja je vaša Perfect getaway destination – gdje biste najradije pošli kada biste mogli mjesec dana da izdvojite samo za sebe (ili i za porodicu)?

  • Kako je moja prva destinacija po dolasku u Crnu Goru iz Bangladeša 1. juna bila crnogorska obala, definitivno želim da ponovo idem sa porodicom duž cijele obale, putujući kolima.

Hvala na izdvojenom vremenu, želimo Vam mnogo uspjeha u daljem radu i ugodan boravak u Crnoj Gori! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: