Prijavite se za besplatnu školu programiranja za osnovce i srednjoškolce

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore u saradnji sa kompanijom doMEn d.o.o. organizuje besplatnu školu programiranja za učenike osnovnih i srednjih škola. Cilj škole je da razvija algoritamsko razmišljanje kod učenika uzrasta od 11 do 18 godina.

Za učenike VII, VIII i IX razreda osnovne škole nastava počinje u subotu, 22. septembra, u 9:00 sati, u Podgorici, na Prirodno-matematičkom fakultetu, u sali 207 (zgrada Tehničkih fakulteta). Termini početka nastave za učenike V, VI i VII razreda i za učenike srednjih škola biće objavljeni naknadno. Ukoliko želite da pohađate školu programiranja, popunite prijavni formular na sajtu. Rok za prijavljivanje je do samog početka škole, 22. septembra.

Škola je besplatna za sve polaznike i mogu je pohađati svi učenici sa elementarnim znanjem upotrebe računara (korišćenje miša i tastature i kreiranje foldera). Nastava se izvodi u više starosnih kategorija (broj grupa u kategoriji zavisiće od broja prijavljenih učenika):

 • V, VI i VII razred osnovne škole – programski jezik Scratch;
 • VII, VIII i IX razred osnovne škole – programski jezik C++;
 • I, II, III i IV razred srednje škole – programski jezik Java.

Nastava se izvodi svake subote po dva časa za učenike osnovnih škola i svake druge subote po četiri časa za učenike srednjih škola. Kao i prethodnih godina, nastava će se odvijati u salama Prirodno-matematičkog fakulteta i prostorijama doMEna.

O Školi programiranja

Prva ljetnja škola programiranja je organizovana 2009. godine, sa ciljem da se djeca pripremaju za međunarodna takmičenja iz informatike i jasno naznačenom vizijom da je programiranje profesija budućnosti.

Od 2009. organizuje se i Škola programiranja koja traje od septembra do maja, tokom školske godine. Polaznici (srednjoškolci) su organizovani u dvije grupe: početnu i naprednu. Do 2014. godine, najbolji iz Škole programiranja i sa takmičenja išli su na Ljetnju školu u naprednu grupu, a nastavnici iz srednjih škola su predlagali učesnike za početnu grupu. Od 2014. godine samo najbolji iz Škole se kvalifikuju za Ljetnju školu.

Od septembra 2014. godine počela je sa radom i Škola programiranja za učenike osnovnih škola. U prvoj generaciji, školske 2014/15, bilo je 32 polaznika, na kraju ih je ostalo smo 8. Prošle školske godine (2017/18), ukupno je počelo 225 osnovaca, a završilo 45. Srednjoškolaca je bilo prijavljeno 146, a završilo je 22.

Od februara do maja 2018. godine održana je i prva Škola programiranja za učenike V I VI razreda osnovne škole, primjenom jezika Scratch.

Ukupan broj djece koji je učestvovao u radu Ljetnje škole je 188 – u prosjeku oko 20 učenika po sezoni, a neki su učestvovali više puta.

Svi osvajači nagrada na Državnom takmičenju iz programiranja i Olimpijadi znanja od 2009. do 2018. godine bili su polaznici Škole programiranja.

Osvojene su četiri bronzane medalje na Balkanskim informatičkim olimpijadama: Luka Bulatović (dvije medalje), Dejan Todorović i Velibor Došljak. Sva trojica učestvuju kao instruktori u radu Škole.

Organizovana je jedna Balkanska olimpijada iz informatike – Petrovac 2010. godine.

Od 2010. godine Crna Gora učestvuje na Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (IOI) – bez medalje u proteklih 8 godina.

Neki od polaznika Škole programiranja/Ljetnje škole

 • Alija Dervić – Suosnivač startapa BeeAnd.me;
 • Ivana Ćorović – članica Alicorn tima;
 • Kosta Pavlović – dobitnik plakete UCG za najboljeg studenta, saradnik na PMF-u;
 • Luka Bulatović – dobitnik plaketa UCG za najboljeg studenta, saradnik na PMF-u;
 • Matija Tapušković – student doktorskih studija u oblasti matematike na University of Oxford;
 • Jovan Jovančević – New York University – Polytechnic School of Engineering;
 • Ilija Radosavović – Imperial College London, radi kao Research Engineer u Facebooku;
 • Miodrag Račić – Član Digitalizuj.me tima;
 • Andrej Karadžić – završio RAF u Beogradu, radio kao stažista u Twitteru, sada radi u Twin Rock Media LLC.

Benefiti Škole programiranja

 • Povećano interesovanje za računarske nauke i posebno za PMF (u junu ove godine na jedno mjesto na akademskim studijama konkurisala su 1,4 učenika a na primijenjenim studijama čak 2 učenika za jedno mjesto);
 • Pokrenuto interesovanje za programerska takmičenja;
 • Javnost prepoznaje ulogu programiranja i informatike kao sastavnog dijela elementarne pismenosti;
 • PMF je vodeća snaga u oblasti proizvodnje softvera u Crnoj Gori.

Ukoliko želite da pohađate školu programiranja, popunite prijavni formular na sajtu. Rok za prijavljivanje je do samog početka škole, 22. septembra.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

1 Comment

 1. Odlična ideja, mislim da bismo u škole mogli i da uvedemo predmete ovog tipa, jer ipak živimo u vremenu poprilične digitalizacije, tako da bi ministarstvo prosvete ozbiljno moglo da porazmisli o ovome.

  Post a Reply

Vaše mišljenje: