Operacija globalno zamračenje ili teorija zavjere

Malo sam “kopala” po internetu u očekivanju “Operacije globalno zamračenje” (Operation Global Blackout) koju je najavila haktivistička grupa Anonymous za danas, 31. mart. Pitala sam se zašto se tako malo javnih servisa izjasnilo na ovu temu. Ima li napada uopšte, ko je javio da će biti, je li u pitanju strah da će onaj koji objavljuje informaciju postati meta napada, ili se po nekoj naredbi pokušava smanjiti nivo panike, ili niko ne želi javno da priča o nečemu što će možda da se desi, jer je Anonymous u stvari svako i niko pojedinačno, i teško je odrediti šta može stvarno da se desi. Niko u stvari ne zna ko se o čemu izjašnjava i paranoična priča iz vojnih filmova počinje da kruži internetom.

Da podsjetim, meta napada je DNS (Domain Name System) koji predstavlja sistem servera koji kontrolišu rutiranje ili usmjeravanje na internetu. To je hijerarhijski sistem imenovanja za kompjutere, servere i u suštini sve što je na Internetu. Služi da poveže imena domena sa serverima na kojima se nalazi sami veb sajt. DNS predstavlja kičmu Weba jer omogućava korisnicima interneta da dođu do veb sajta koji su tražili. Znači, narodski rečeno, ako ukucate u browser facebook.com, upit se šalje na domain name server, koji onda usmjerava saobraćaj na određenu IP adresu (fizičku adresu računara na kojem je veb sajt). Cilj DDoS napada je da zaguši server (u ovom slučaju DNS) ogromnim brojem zahtjeva zbog kojih server ne može da da traženu informaciju i prikazuje stranicu sa greškom. Kada se ovi serveri na ovaj način izbace iz upotrebe pristup sajtu je nemoguć jer nema ko da vas usmjeri na pravo mjesto.

Izgleda da je ova anarhistička grupa uzela na zub najviše SAD, i da vjerovatno Globalnog napada neće ni biti, nego se samo očekuje napad na američki sistem. Možda. Ne da nas to neće pogoditi, jer to je ipak sistem kojeg smo dio, ali ipak… U jedno sam sigurna – u SAD su svi u stanju pripravnosti. Paranoja se širi kao u doba hladnog rata. General Keith B. Alexander, koji se nalazi na čelu Sajber komande SAD (United States Cyber Command), očekuje napad na infrastrukturu, trgovinu i transport. Težina hardvera koji opslužuje ove industrije se izražava u tonama (bukvalno). I on smatra da će DDoS napad oštetiti ovu opremu u hardverskom smislu. I izazvati nestanak struje, i uticati na distributivne sisteme za hranu, gorivo i uopšte trgovinu. (Tu se pominju i hemijske fabrike koje eksplodiraju, otrovni oblaci, avioni koji padaju… nego da ne širim paniku ;)) “Ako Anonymous može da napadne DNS tako da sruše Veb, čak i na jedan dan, otkriće se koliko je u stvari naš stil života lomljiv i nestabilan.” Stručnjaci za terorizam u SAD pretpostavljaju da se kompletne Sjedinjene Američke Države mogu “srušiti” ovakvim koordinisanim zahvatom za samo 15 minuta (900 sekundi). Richard A. Clark kaže da zbog toga što naši životi toliko zavise od interneta, neprijatelju SAD, bilo domaćem ili stranom ne treba nuklearna bomba.

A sada, TEORIJA ZAVJERE!!!???

Anonymous Twitter nalog (ako je to uopšte pravi, ko zna koliko ih ima i koji je pravi?) kaže da je sve ovo laž i da im ovoj haktivističkoj grupi ne pada na pamet da to rade… Ako su njihove tvrdnje tačne, to je svakako dobar način da se običan narod digne protiv Anonymousa (što zvuči apsurdno ako se malo zamislite, jer Anonymous bi trebao da bude svaki obični čovjek na internetu, po originalnoj ideji Anonymousa) i da se nađe način da narod podrži kontrolu interneta jer će nas jedino to spasiti od terorizma.

Ako Anonymous nije planirao Operaciju globalno zamračenje, što je onda u pitanju? Ko je digao ovoliku frku? Raznorazni sajber generali, podsticanjem paranoje slične dobu Hladnog rata? Pobornici SOPA, PIPA i ACTA?

Ako jeste, da li će svi gore pomenuti koji trenutno stražare ispred vrata DNS uspjeti da “nas” odbrane od ovog zla? Što mislite? I ako ne uspiju hoće li doći do nuklearnog rata?! 😉 Možda je 2012. i proročanstvo Maja ipak istinito!? Možda nam je svima samo trebao novi neprijatelj za nove ratne filmove.

Svakako ćemo brzo znati. 😉

Author: Natasa Djukanovic

Nataša Đukanović je svojom energijom i marketing filozofijom doprinijela razvoju kompanija u tri različite oblasti poslovanja – avioindustriji, bankarstvu i internet biznisu. Aktivno učestvuje na međunarodnim konferencijama koje se bave promocijom, internet start-upovima i upotrebom društvenih medija u poslovne svrhe. Nataša je direktor marketinga u kompaniji DoMEn. Twitter:@natasad

Share This Post On

1 Comment

  1. Napasti samo “američki” DNS? Hm… Što bi rekao B. Brković, “tako neodoljivo crnogorski” – pričamo o nečemu, iako zapravo niko baš i ne zna što je to tačno.

    Ne treba brinuti da će nam neko “isključiti Internet”, u smislu koji podrazumijeva gorepomenuta operacija. U najgorem slučaju mogli bi da otežaju i uspore njegovo funkcionosanje. Ali da će neko pokušati da “ubije” Internet tako što će promijeniti njegovu suštinsku prirodu i funkciju – toga se treba plašiti, budno motriti i u korijenu sasijecati sve što makar i miriše na takav pokušaj.

    Post a Reply

Vaše mišljenje: