Danijelini utisci sa Generation Unlimited Youth Challenge takmičenja

Generation Unlimited Youth Challenge je globalno takmičenje za mlade koji se sprovodi u 16 zemalja. Takmičenje, koje organizuje Laboratorija inovacija za mlade “Kreaktivator”, nudi prilku mladima da riješe društvene izazove i implementiraju najbolja rješenja i upravo je završeno u Crnoj Gori, pa uzeh ovo odmah da napišem, puna utisaka.

Ideja mog tima je bila da napravimo platformu koja bi povezivala sve srednje škole u Crnoj Gori i na kojoj bi svi učenici i profesori mogli da pišu, iskažu svoje talente i mišljenja, a oni najbolji bi bili prepoznati u drugom dijelu sajta. Takođe, tu bi se nalazilo i sve što jednom srednjoškolcu može da zatreba – od materijala za časove, preko stipendija i razmjena, do konferencija i edukativnih događaja kojima mogu da prisustvuju. Ideja nam je bila da pokrenemo liderstvo, aktiviramo mlade i da ih, između ostalog, povežemo sa volonterskim klubovima i nevladinim organizacijama. 

Jedna od ključnih stvari u okviru Generation Unlimited Youth Challenge takmičenja je prolazak kroz proces razrade ideje do projekta kroz design thinking metode. Smisao istog jeste da tokom brainstorming sesija koje su prožete kroz čitav projekat definišemo problem na pravi način, ispitamo da li je naše rješenje problema dobro i da ga pri tome sagledamo iz svakog ugla. Tokom ova tri dana radili smo puno, a uz smjernice mentora prošli smo sve korake neophodne za razradu bilo kakve ideje. Bilo je tu mnogo muke, diskusije, hvatanja za glavu i ushićenja kada dođemo do nečega što se konačno čini dovoljno dobrim.

Ono što smo konkretno mi naučili jeste kako “prodati” ideju. Prezentacije nisu tu samo da vi predstavite zamisao. One su prodaja, moraju biti dobro razrađene i zamišljene, jasno i zanimljivo predstavljene. Mi smo otišli preširoko sa našim rješenjem i htjeli smo da obuhvatimo i ponudimo sve, a to ne bi trebalo da bude cilj jednog pilot projekta. Mnogo je bolje biti siguran da se zamišljeno može ostvariti, pa će se kasnije na dobrim temeljima lako graditi kuća.

Tokom sva tri dana se osjećao takmičarski duh, što je bitno, jer smo bili svjesni da smo okruženi ambicioznim mladim ljudima i to nam je dodatno povećavalo motivaciju. I pored toga, ni druženja nije falilo. Bili smo okruženi mladim ljudima koji mogu mnogo toga da postignu.

Nismo osvojili nagradu, ali smatram da smo prolazeći kroz ovaj proces naučili mnogo. Mislili smo da to što smo dio organizacije i što radimo na projektima zajedno već neko vrijeme znači da znamo kako da radimo ovakve stvari. Pa ipak, uvijek ima mnogo toga što se može unaprijediti i naučiti.

Nešto što smo pomenuli i u našoj prezentaciji, a bilo bi dobro i ovdje navesti, jeste da su ovo projekti koji su tu za nas, korisni su i veoma je bitno da mladi znaju da iskoriste prilike kao što su Generation Unlimited, UPSHIFT, hakaton i slično. Često je kočnica to što mislite da niste dovoljno kompetentni ili da nemate dovoljno dobru ideju, ali moj savjet je – pokušajte! Samo ako ste dio ovakvih projekata možete da shvatite koliko vam mogu doprinijeti i koliko vas mogu unaprijediti. Naučićete mnogo korisnih stvari koje kasnije možete primijeniti u poslu/fakultetu/volonterskim klubovima, razvićete se kao ličnost i biti još motivisaniji da radite na sebi i svijetu oko sebe. Aktiviraćete se, a zatim i povući ljude u svojoj okolini da rade nešto korisno. To je jedini način za kreiranje promjena. I nije to nešto što se dešava negdje daleko ili za šta nemate vremena. Iskoristite mogućnosti, ne tražite izgovore!

Autorka: Danijela Žižić, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta i učesnica Generation Unlimited Youth Challenge takmičenja

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: