Snapchat for dummies – 1. dio

Snapchat, jedna od najaktuelnijih messaging aplikacija je postala jedan od najzabavnijih načina za slanje fotografija i videa prijateljima i porodici. O ovoj aplikaciji smo pisali prethodnih sedmica, a ove sedmice ćemo vas naučiti kako da koristite Snapchat.

1. Download i Sign up

Snapchat možete besplatno preuzeti sa AppStorea i Play Storea. Nakon što ga instalirate na vaš uređaj i pokrenete aplikaciju, imaćete opciju da se prijavite sa postojećim ili da napravite novi nalog. Da biste kreirali novi nalog, potrebno je da unesete vašu e-mail adresu, datum rođenja (morate imati više od 13 godina da biste smeli da koristite Snapchat, a ukoliko nemate – aplikacija vas preusmerava na Snapkidz), i password, a zatim da kliknite na “Sign up”. Ako imate preko 13 godina, morate da verifikujete vaš nalog, tako što ćete ukucati broj mobilnog telefona (bez brige, Snapchat će vas obavestiti da vaš broj neće biti dostupan nikome, i da se samo koristi u svrhu verifikacije), zatim ćete dobiti SMS sa brojem koji ukucavate u “Verification Code” polje. Kao deo verifikacije, od vas može biti zatraženo i da odgovorite na neka pitanja (primer na slici ispod).

signupforsnapchat

verifyidentity

2. Dodavanje kontakata

Sledeće što će vam se pojaviti na ekranu je “Find Friends”, sredstvo koje vam, pomoću imenika, pomaže u pronalaženju prijatelja. Kako biste dozvolili aplikaciji da koristi vaš imenik, pritisnike “OK” kada vam iskoči notifikacija sa slike ispod. Prijatelji koji imaju vaš broj u svom telefonu će biti obavešteni da ste prisutni na Snapchatu, i moći će da vas dodaju. Pored toga, tu je opcija za dodavanje prijatelja po njihovom “nicku” na Snapchatu. “My Friends” je tab koji vam omogućava da pogledate spisak prijatelja, dodate nove ili da jednostavno pretražujete korisnike Snapchata. Do “My Friends” opcije se dolazi jednostavnim klikom na tri vodoravne linije u desnom donjem uglu ekrana, pored kamere. Kako biste dodali prijatelja, kliknite na znak “+” u gornjem uglu ekrana. Sada vidite sve ljude iz vašeg imenika koji imaju Snapchat, i možete ih dodati jednostavnim klikom na znak “+” pored njihovog imena. Ako, pak, želite da pronađete nekog po nadimku, kliknite na lupu, i ukucajte njihov nick, a nakon toga, kada pronađete nick, kliknite na “+” pored njihovog imena. Ako želite da vidite ko je vas dodao za prijatelja, kliknite na ikonicu sa čovečuljkom koji ima znak “+” iznad glave.

access-your-contacts (1)

snapchatfriends

3. Podešavanja

Pre nego počnete sa upotrebom Snapchata, trebali biste da pogledate podešavanja, i da ih prilagodite sebi. To možete uraditi tako što ćete kliknuti na crveni četvorougao u levom donjem uglu ekrana, a zatim kliknuti ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu ekrana. Tu možete podesiti ko može videti vaše snapove, ko vam može slati snapove, ili ako ne želite da vas prijatelji nađu uz pomoć broja mobilnog telefona, isključite opciju “Mobile Number”. Za dodatna podešavanja, kliknite na “Manage Additional Services”, i tu će vam biti omogućeno podešavanje dodatnih opcija kao što su filteri, prednji blic, power save mode, i specijalni fontovi za text. Vrlo je bitno napomenuti da ne zaboravite da uključite opcije kao što su filteri i “Our Story” (o ovoj opciji ćemo više pisati sledeće sedmice), ali kada uključite ove opcije, automatski dajete dozvolu Snapchatu za pristupanje vašoj lokaciji. Specijalni fontovi vam omogućavaju preklapanje teksta i  emotikona na vašim Snapovima. Kada aktivirate ovu opciju, slovo “T” će se pojaviti pored olovke u gornjem desnom uglu, i kada kliknete na “T”, dobijete opciju da kucate slova i emotikone preko vaših snapova. Napomena: slova i emotikoni će na snapu izgledati veće nego kad ih kucate.

manage (1)

Sledeće sedmice ćemo vas naučiti kako da postanete prava zvezda Snapchata, i kako da snapove pretvorite u umetnost. 🙂

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: