Globalno takmičenje “Generation Unlimited Youth Challenge”

Laboratorija inovacija za mlade Kreaktivator
je inicijativa nastala pod okriljem Unicef Montenegro finansirana od strane ING-a i podržana od Ministarstvo prosvjete Crne Gore, a implementirana od strane NVO Digitalizuj.Me.

Laboratorija inovacija za mlade „Kreaktivator“ ponosno objavljuje da će Crna Gora učestvovati u globalnom Izazovu za mlade (Youth Challenge) koji se organizuje kao dio inicijative Generation Unlimited od 14. do 16. decembra 2018. godine. Ovo globalno takmičenje se sprovodi u 15 zemalja širom svijeta, a pobjednici imaju priliku da osvoje 20 hiljada dolara, kao i mogućnost da se njihova rješenja implementiraju širom svijeta.

Kreaktivator vam nudi priliku da riješite društvene izazove i unaprijedite zajednicu u kojoj živite, naučite kako da razvijete ideje i implementirate ih i dobijete finansijsku i mentorsku pomoć. Takođe imate priliku da postanete dio Global Challengea i dobijete dodatna sredstva i mentorstvo kako biste razvili svoju ideju na globalnom nivou.

Ko može da se prijavi i kako?

Svi mladi, iz svih crnogorskih opština, koji imaju između 14 i 24 godine se mogu prijaviti. Prijavljuju se timovi od troje do petoro mladih koji žele da riješe izazov u jednoj od navedenih oblasti:

  • Unapređenje srednješkolskog obrazovanja – cilj je unaprijeđenje onog što srednja škola nudi mladima;
  • Razvijanje vještina i znanja koja su potrebna za buduće zaposlenje – cilj je da mladi stiču obrazovanje i vještine koji su relevantni za budućnost koja ih očekuje;
  • Osnaživanje mladih – cilj je jačanje glasa i uticaja mladih u društvu, kao i omogućavanje boljih uslova za odrastanje i razvoj.

Sve što je potrebno da uradite da bi ste se prijavili je da popunite jednostavnu online prijavu, a za više informacija posjetite sajt Kreaktivatora. Rok za prijavljivanje je 5. decembar!

Nakon isteka roka za prijave, žiri će pregledati svaku od prijava i odabrati do 20 timova sa kojima će se obaviti intervjui. Deset odabranih timova biće pozvano na trodnevnu radionicu. Generation Unlimited Youth Challenge održaće se od 14. do 16. decembra u Hotelu Mediteran, u Bečićima. Odabrani timovi će tokom tri dana, uz pomoć sjajnih mentora, prolaziti kroz niz modula kako bi od problema došli do njegovog rješenja i osmislili projekat. Istovremeno, mladi će dobiti priliku da steknu niz novih vještina i znanja koje će ih bolje pripremiti za budućnost. Naravno, biće vremena i za nova poznanstva i zabavu. Na kraju vikenda timovi će dobiti priliku da, pred žirijem, predstave svoja rješenja i potencijalno dobiju 1.000 dolara za realizaciju.

Troškovi puta, smještaja i hrane pokriveni su od strane organizatora.

Pratite aktivnosti Laboratorije inovacija za mlade “Kreaktivator” putem sajta, kao i Facebook i Twitter stranice programa.

O Generation Unlimited-u:

Generation Unlimited je globalno partnerstvo koje želi da omogući da svaka mlada osoba bude u školi, da ima mogućnost da uči i bude dio nekog treninga ili da bude zaposlena do 2030. godine.

Do 2030. godine biće 2 milijarde mladih koji traže priliku za bolju budućnost širom svijeta. Uz pomoć stečenog obrazovanja i vještina ovi mladi ljudi će transformisati ekonomije i nacije, ali globalna ekonomija koja se brzo mijenja zahtijeva usku specijalizaciju znanja i vještina u vremenu kada se većina edukativnih sistema bori za opstanak.

Generation Unlimited je partnerstvo izmedju privatnog sektora, vlada, internacionalnih i lokalnih organizacija, sa jedne, i mladih ljudi, sa druge strane, kako bi identifikovali najbolja rješenja za tri velika izazova.

Author: Miodrag Račić

Miodrag Račić je student Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici i zaljubljenik u sve što ima veze sa tehnologijom i inovacijama.

Share This Post On

Vaše mišljenje: