Pisma iz Varšave: Kako se kalio startap ekosistem

Baš u vrijeme kada smo počeli tražiti investitore i ekosisteme kroz koje bismo mogli razviti naš startap, Svjetska banka je objavila izvještaj u kojem je poljski startap ekosistem rangiran kao treći u svijetu po potencijalu za razvoj startapa. Prema ovom izvještaju, gradovi obuhvaćeni istraživanjem, Varšava, Krakov i Šćećin, bolji su izbor za razvoj startapa čak i od Londona. A svi znamo da su glavni centri startap scene Evrope upravo London i Berlin. Tako se Poljska za nas i nametnula kao jedan od najboljih izbora za sljedeću fazu razvoja, pa smo vrlo rado prihvatili poziv varšavskog akceleratora, Huge Thing, u maju 2017. godine, i već u junu preselili u ovaj čarobni zeleni grad.

Kako je Poljska postala treći po stepenu razvoja startap ekosistem na svijetu

U posljednjih 20 godina poljska ekonomija se potpuno transformisala, do neprepoznatljivosti. Najveći doprinos takvoj promjeni bio je svakako ulazak u Evropsku Uniju. Osnova transformacije postavljena je u predpristupnom periodu. A od samog ulaska Poljske u EU, ekonomija države u tranziciji dobila je „transfuziju“ koja ju je praktično digla iz pepela. Baš kao što je i njen glavni grad, Varšava, iznikao bukvalno iz pepela nakon Drugog svjetskog rata. Zapravo, kada pogledate čitavu istoriju Poljske kroz vjekove, vidite da je to zemlja koja je iznova i iznova propadala i dizala se još snažnija. Baš kao što većina uspješnih startapa čini. Elem, 150 milijardi investicija slilo se u Poljsku ekonomiju u periodu od 15 godina. Mnoga od ovih sredstava iskorišćena su za stvaranje inovacionih habova (centara) i infrastrukture koja podržava inovacije.

Jedan od glavnih faktora neophodnih za uspješnu izgradnju startap ekosistema jeste ljudski faktor. Kako to izgleda na primjeru Poljske? Poljski vodeći tehnički akademski instituti odavno su priznati za svoja dostignuća po broju inženjera i doktora koji su, u masovnoj razmjeri, uspjeli širom Evrope. Takođe, biznis sektor Poljske zapošljava više od 200 hiljada profesionalaca, podržavajući mnoge vodeće globalne kompanije. Te iste multinacionalne kompanije omogućavaju Poljskoj potencijal da postane još jedno inovaciono središte za njihove evropske operacije. Kako se ove operacije šire, vidimo i više Poljaka na izvršnim pozicijama.

Sa druge strane, veličina poljskog tržišta, iako prilično velika, ipak gura Poljake da izađu iz svoje zone komfora, i ohrabre se u osvajanju svjetskog tržišta. Ovo je možda jedna od glavnih prednosti života u manjoj zemlji poput Crne Gore koja mi se nameće kroz razgovor sa kolegama iz Poljske. Nakon što čuju da dolazimo iz Crne Gore, i prokomentarišu kako smo srećni jer živimo na Mediteranu, slijedi rečenica: “Lako je vama. Vi nemate izbora, morate odmah da ciljate inostrano tržište.” 🙂 No, kao što rekoh, startaperi Poljske su prilično svjesni činjenice da nije dovoljno ostati “u svom dvorištu” i nakon što iskoriste svoje tržište za testiranje i fino podešavanje, bacaju se na osvajanje svijeta.

Gdje sve možeš da se predstaviš u Varšavi kad si startap

U Varšavi u svakom trenutku možete očekivati da sretnete interesantne preduzetnike, investitore, a ukoliko se pojavljujete na pravim mjestima možete pronaći mentore iz svih sfera poslovanja. Varšava je puna takvih mjesta. Osim što me Varšava oduševila svojom kulturom (a šta drugo očekivati kad se najveća zgrada zove Palata kulture i nauke) i arhitekturom koja na pravi način povezuje staro i novo, i o čemu bi trebalo ipak pisati u nekom zasebnom blog-postu, moje oduševljenje je jednako veliko i u vezi svih startap mjesta i dešavanja koja ovaj grad od dva miliona stanovnika može da vam ponudi. Slijedi izbor Top 3:

Open Reaktor – Mjesto gdje se dešavaju najbolji meetupovi. Ustaljena dešavanja su jednom mjesečno, kada se organizuje glavni meetup po sljedećoj šemi – tri predavanja po 20 minuta sa sesijom za pitanja i odgovore. Nakon toga slijedi vrijeme za druženje uz pivo i picu. Ako želite da upoznate ljude koji će vas povezati dalje sa relevantnim osobama, Open Reaktor je pravo mjesto gdje se morate pojaviti.

Google Campus – Jedan od tri Google kampusa u Evropi nalazi se upravo u Varšavi. Sjajno mjesto da upoznate inovativne preduzetnike, pronađete mentore i uživate radeći u njihovom sjajnom co-working prostoru.

The HeartCo-working prostor i centar gdje se svakog mjeseca scaleup startapovi povezuju sa korporacijama. Ako imate klijente koji plaćaju, naravno za inovativan proizvod, The Heart je pravo mjesto da se prikažete i pohvalite pred velikim korporacijama – Carefour, EY, MasterCard, Microsoft, samo su neke od njih.

To su moja top tri mjesta za povezivanje. Naravno, nisu jedina, pa ako želite da čujete više o mogućnostima koje možete pronaći u Poljskoj, javite se, rado ću vam uz šolju čaja prepričati sve dogodovštine iz čarobne Varšave. 😉

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: