Sarajevo Unlimited – Potencijal bez granica

Drugi po redu forum inovacija, Sarajevo Unlimited, održao se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine početkom novembra. Forum je okupio brojne startapove, inovatore, investitore, kao i veliki broj onih koji doprinose trenutnoj biznis transformaciji kako u gradu, tako i u regionu. Aktivnosti Foruma dešavale su se na pet lokacija, a sjajni govornici, radionice i druženja učinili su ga nezaboravnim. Program Foruma bio je upotpunjen brojnim mogućnostima za privatno i profesionalno usavršavanje i stvaranje brojnih poznanstava.

Ovom prilikom Matt Lambert, jedan od zvaničnih blogera Foruma, prenosi četiri ključne poruke iz Sarajeva koje su pomjerile granice potencijala svih učesnika:

1. “Kada ti se ukažu prilike, zgrabi ih!” Potencijal je važniji od zvaničnih priznanja i diploma. Mnogi ne uspijevaju da iskažu svoj potencijal jer propuštaju prilike. Julia Krysztofiak-Szopa, direktorica startapa iz Poljske, otvorila je Forum i govorila je o ključnom faktoru uspjeha – nepropuštanju prilika. Ona je primjer koliko je važno osloboditi se konvencionalnog načina razmišljanja koje sputava u pronalasku puteva koji će nam pomoći da ostvarimo svoje snove i ciljeve.

2. “Pokušavaj sve dok ne uspiješ.” U trenutku kada nam se ukaže prilika, čak iako nemamo neophodna znanja ili vještine, ne smijemo je propustiti. Dakle, uz mogućnost prevazilaženja granica zasigurno dobijamo iskustvo koje će nam biti korisno u nekom od predstojećih poduhvata (ovo važi samo za one koji zaista žele da uče i postignu nešto). Za sve one koji nisu spremni na rad, blefiranje može biti destruktivno kako za kompaniju, tako i za ličnu reputaciju. Međutim, ne smijemo dozvoliti da nas nedostatak znanja odvrati od iskorišćenja potencijala.

3. “Postojeći brendovi bi trebalo da prepoznaju potencijal i ostvare saradnju sa inovatorima!” U toku jedne panel diskusije govorilo se o bankama, fintech, i neophodnosti njihove saradnje posebno ako banke žele da ostvare rast. Ovo je samo jedan od primjera kako postojeći brendovi moraju da prigrle nove tehnologije i inovacije kako bi ostali prepoznatljivi. Brendovi moraju da se razvijaju i ulažu u sebe. Ukoliko to ne rade, umiru. Posmatrajući svijet startapova, nove ideje i tehnologije bi trebalo da podstaknu brendove na saradnju. Partneri pomažu jedni drugima kako bi postigli što brži i veći rast, osvojili nova tržista, i učinili nove tehnologije pristupačnijim.

4. “Postoji razlika između tržišta trendova i tržišta tehnologije.” Razlikovanje ova dva pojma pruža bolji fokus i kreira formulu uspjeha. “Šta je suština problema koji želimo da riješimo?”, “Da li želimo da koristimo postojeće tehnologije za osvajanje aktuelnog tržišta?”, “Da li želimo da kreiramo nove tehnologije i osvojimo nova tržišta?” samo su neka od pitanja na koja je potrebno odgovoriti prije odabira startap strategije.

Svi imaju potencijal da postanu izvrsni, međutim samo oni koji su spremni da rizikuju, da uče i da rastu, će to zaista i postati. Na Sarajevo Unlimited forumu naučili smo kako da se razvijamo i riješili smo neke dileme vezane za preduzetništvo i startape. Napuštajući Sarajevo, Matt je poručio kako je shvatio da su potencijal i mogućnosti neograničene.

Author: Milena Akovic

Student na Ekonomskom fakultetu. Ljubitelj putovanja i aktivizma. U slobodno vrijeme najviše voli da čita knjige, od teorija zavjere pa do savremenih tehnologija i digitalnog marketinga.

Share This Post On

Vaše mišljenje: