Kakve utiske Bild Studio nosi sa Weekend Media Festivala?

Deveto izdanje rovinjskog Weekend Media Festivala završeno je u nedjelju, 25. septembra. Ženska Bild Studio delegacija zaputila se na dugačko putovanje do jednog od najljepših gradova u Hrvatskoj. Kao što je i očekivano, vratile su se oduševljene, prepune utisaka i sa zalihama Franck kafe. 🙂
bild-studio-delegacija

Ovogodišnji Weekend Media Festival ugostio je preko 4.000 posjetilaca. Na trodnevnom ugođaju za sve kreativce iz regiona i ovaj put predstavljeni su najbolji digitalni projekti iz regiona na BalCannes i SoMoBorac takmičenju. Sa ukupno 130 prijava u devet kategorija, SoMoBorac se etablirao kao jedno od vodećih regionalnih digitalnih takmičenja. I ove godine dvadeset članova žirija i predselekcijskog žirija ocjenjivalo je najbolje Facebook stranice, digitalne kampanje, web stranice, mobilne aplikacije i radove na ostalim digitalnim platformama. Direktor Bild Studija, Tarik Zaimović, imao je privilegiju da, po drugi put zaredom, bude deo SoMoBorac žirija i da glasa za najbolje digitalne kreativne kampanje u ovom dijelu svijeta. Ovogodišnji SoMoBorac pobjednici su:

SoMo Face (najbolja zvanična Facebook stranica kompanije, pojedinca ili brenda): Degordian, Ožujsko pivo; SoMust Have (najbolji radovi na ostalim društvenim mrežama): Executive Group, Carlsberg Srbija, brand Tuborg; SoMo Content (najbolji content-marketinški projekat kompanije, pojedinca ili brenda): BBDO Zagreb, Jamnica Sensation; Digitalni Mix (najbolja kampanja koja se vodila putem više digitalnih kanala): Imago Ogilvy, Jana; Community Manager godine (najbolji/a community menadžer ili menadžerka u proteklih 12 mjeseci): FCB Afirma Beograd, Grand Kafa Gold, Atlantic Group; Viralni Blockbuster (najbolji viralni sadržaj – video, GIF ili bilo koji drugi sadržaj koji je postao hit na internetu): Fabrika Sarajevo, Dubioza Kolektiv; SoMo Tech (najbolja mobilna, web ili Facebook aplikacija): Infinum, Hrvatska poštanska banka; SoMoRitanac (nova kategorija namjenjena radovima koji koriste digitalnu sferu za povećanje vidljivosti određenog problema u društvu): No Ordinary Agency, #CrazyEnoughToChangeTheWorld; Digitalac godine (nagrada za lidere digitalnih sektora ili digitalnih projekata, čiji je tim ostvario izuzetno kvalitetne projekte i ostvarenja):Maja Blumenšajn, Nova TV, Nova TV.
1-_somo_boracOrganizatori su se maksimalno potrudili da na sve moguće načine ispromovišu predavače i teme, i prije i tokom trajanja festivala. Putem Weekend Media aplikacije mogli ste da isplanirate predavanja koja ćete slušati, da pročitate više o istom ili predavaču, kao i da se informišete o dodatnim sadržajima, što je olaškavalo ličnu organizaciju i optimizaciju u svakom trenutku. Naročito inspirativno predavanje održao je Goran Vlašić, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu: “Unleashing Creative Potentials”, koji se bavio pitanjem ograničenja i prepreka koja nam onemogućavaju da budemo kreativni 24/7 ili makar kada mi to želimo; “Export Report” – panel na kom je pričano o outsourcing iskustvu regionalnih agencija, bila je dobra prilika da vidimo da svi imamo slične problem i načine kako ih prevazilazimo; “Pitch Sauce – How to Present Your Idea” – misterije dobre prezentacije i dobrog izlaganja; “Global Brands” – priča Heinekena, Coca-Cole, Schneider Electric, McCann Beograd, kako se i zašto veliki brendovi prilagođavaju lokalnom tržištu; “Service Design – How to Design User Experience” koncept koji polako ulazi na naše prostore kroz veće kompanije koje shvataju njegov značaj. Luka Baranović (Hrvatski Telekom) ističe da potrošač više nije taj koji je u fokusu, već ljudsko biće, jer on možda nije vaš klijent, ali može imati susret s vašim proizvodom na indirektan način. Budući da se interakcija dizajnira, komunikacija s potrošačem ne smije biti jednosmjerna, mora postojati bliska saradnja i povratna informacija, a na tu temu  govorio je Marzia Arico (LiveWork, Holandija). Na panelima se mogla dobiti i preporuka kvalitetne literature, poput: Service Design, From Insight to Implementation, Strategyc Design, Psychology of Everyday Things i Design of Everyday Things.
unleashing-creative-potential

Pored pomenutog edukativnog programa, ono što Weekend Media Festival izdvaja jeste pažnja koja je posvećena podsticanju druženja kroz žurke, malo duže kafe pauze, među festivalski prostor koji je ispunjen brojnim zanimljivim sadržajima. Iako smo mislili da smo jedini predstavnici Crne Gore na ovom događaju, Noyz (Mario Đorđević) iz Who See-ja nas je opovrgnuo zabavljajući se na jednoj od festivalskih žurki, dok se Dedduh (Dejan Dedović) spremao za subotnji panel “Digital chaos” o medijatizaciji i digitalizaciji muzike.

Osim žiriranja, imali smo mogućnost i da predstavimo našu agenciju pod pokroviteljstvom SoMoBorca, u sklopu Weekend radnog prostora, na temu “Crnogorsko iskustvo – Kako raditi velike projekte na malom tržištu”. Aleksandra Bošković je, na primjeru Bild Studija, govorila o izazovima kako doći do velikih projekata na malom tržištu, o razvoju i rastu na lokalnom tržištu i izlasku na međunarodno tržište; uticaju tehnološkog iskustva na sve sfere digitalnog poslovanja; korporativnoj kulturi i razvoju i ulaganju u postojeće i buduće kadrove, kao preduslovu uspješnog poslovanja.
aleksandra-boskovic-wmf

Pored takmičenja i inspirativnih predavanja i radionica, Weekend Media Festival se još jednom pokazao kao odlična prilika za umrežavanje sa našim regionalnim kolegama. Razmjena iskustava, znanja, ideja, kao i izazovi sa kojima se suočavamo i načini na koje ih prevazilazimo, inspiracija su za naš dalji rad i profesionalni razvoj. Kampanje predstavljene u sklopu Balcannes i SoMoBorac takmičenja, su naročito poslužile toj svrsi. Ova dva regionalna takmičenja otkrila su nam kakve kampanje daju uspjeh i zašto, postavivši standarde uspješnih kampanja koje daju dobre rezultate i efektnih načina za pristup određenim ciljnim grupama.

Pozivamo sve kreativne agencije iz Crne Gore da se prijave za učešće na sljedećem Weekend Media Festivalu, nadmeću se sa najkreativnijim pojedincima i firmama u ovom dijelu Evrope i razmijene svoja iskustva sa regionalnom publikom. Imajući u vidu da 2017. godina označava 10 godina Weekenda i pet godina SoMoBorca, bolje da se pripremimo za iznenađenja na sljedećem #WeekendMedia!

Autor: Ljiljana Polić

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: