Pametne kuće – budućnost je na korak od nas!

Gasim laptop i sa posla krecem kući. Dok sam u gradskom prevozu, preko telefona “naređujem” svom stanu prvo da se provjetri, a onda da se zagrije do 25 stepeni, kažem mu da mi pripremi toplu vodu za tuširanje, da mi podgrije večeru i skuva čaj. Dolazim, pred vratima me čeka kesa sa namirnicama koje je moj frižider poručio iz lokalnog supermarketa, jer je “skontao” da fale. Ne moram da tražim ključ, vrata se sama otvaraju jer su me prepoznala. Ulazim u stan: provjetren, topao, tepih usisan, cvijeće zaliveno, u bojleru topla voda, miriše večera, sa zvučnika me dočekuje muzika koja je u skladu sa mojim raspoloženjem, TV me upozorava da će za 5 minuta da počne moja omiljena emisija. Presvlačim se, perem ruke, prinosim večeru i čaj, sjedam u omiljenu fotelju, svjetla se prigušuju, na TV-u kreće emisija, i konačno, posle napornog radnog dana, odmor može da počne.

smart home

Ne, moj stan nije toliko pametan. Još uvijek. Teglio sam dvije pune kese iz prodavnice, jedna kesa ispada dok tražim ključeve, otvaram vrata, dočekuje me ustajali vazduh, cvijeće je počelo da se suši, bojler se čitav dan grijao i hladio i trošio struju bez potrebe, i sad tako umoran nakon posla moram da spremam sebi večeru i da sređujem stan. Muka! Dobro, nije tako strašno, ali u tom trenutku vam to izgleda kao jedna velika životna nepravda! 😀 #firstworldproblems

#FirstWorldProblems

#FirstWorldProblems

Sve ovo što sam pomenuo u prvom pasusu već danas uopšte ne izgleda kao naučna fantastika. Osamdesetih, kada je koncept pametne kuće bio u začetku, ovo jeste bilo potpuno nezamislivo, barem većini ljudi. Bilo je nekih zanimljivih rješenja, ali po paprenim cijenama. Pametne kuće su bile nešto što su samo bogati sebi mogli da priušte.

Danas je već sve to mnogo drugačije. Cijena tehnologije potrebne da se napravi bilo šta od ovog što sam pomenuo je danas relativno niska. Nešto što, makar na zapadu, bilo ko sa prosječnim primanjima može sebi da priušti. Ali, postoji jedan problem.

U moru pametnih kuća, ili elemenata pametnih kuća, još uvijek je jako puno problema koji nisu riješeni na dovoljno dobar način. To što svi nemamo pametne kuće je potvrda toj tvrdnji. I eto prostora da se napravi globalno uspješan biznis! Cijene tehnologija su pristupačne, samo još neko treba da bude vrijedan i kreativan i da svakodnevne probleme riješi na način koji će se ljudima svidjeti.

Evo primjera nekih dobrih rješenja, tj. startapa koji su za sada na dobrom putu da osvoje globalno tržište svojim proizvodima:

Melissa Climate

Melissa Climate

Melissa Climate

Prvi primjer nosi nevjerovatnu priču, a radnja se događa u komšiluku. Znate onaj vic: “Šta zna dijete šta je dvesta kila!?”. Osamnaestogodišnji Любо, ili Ljubo, sada već celebrity u Bugarskoj, je osnovao kompaniju koja je nedavno dobila milion eura investicije!

Njegova ideja je jednostavna – gedžet plus aplikacija za pametno korišćenje klima uređaja.

Zanimljivo je to kako je Ljubo zrelo i pametno pristupio poslu – prvo je pošao kod najvećeg uvoznika i distributera klima uređaja u Bugarskoj, direktoru te kompanije se svidjela ideja i napravio porudžbinu. Tek onda je Ljubo stvarno počeo da radi na proizvodnji. Tek onda je nastao proizvod, kad je već imao zagarantovanu prodaju.

Ecoisme

Ecoisme tim

Ecoisme tim

Drugi primjer je ekipa iz Ukrajine. Peđa je već najavio da krakovski hub:raum iza kog stoji Deutsche Telekom organizuje sljedeći WARP u Podgorici. Ova ekipa iz Ukrajine je svoje prve startap korake napravila upravo u hub:raumu u Krakovu. Mi iz Tour Via Me smo se družili sa njima tih osam dana koliko je trajao program.

Ecoisme je uređaj koji vam pomaže da smanjite račun za struju, a da pri tom ne gubite na udobnosti. Senzor prati potrošnju svih uređaja u kući i javlja kako možete da uštedite, šalje vam obavještenja ako ste ostavili upaljenu peglu, a izašli ste iz kuće, i sl.

Momci su nedavno na Indiegogo kampanji premašili cilj od 50 hiljada dolara, i prikupili skoro 70 hiljada.

Dropcam

Treci primjer je Dropcam, kompanija sa sjedištem u San Francisku. Kupite njihovu HD kameru, postavite je u kući, zakačite na WiFi, i bilo gdje da ste, uz pretpostavku da imate pristup internetu, možete pratiti šta vam se dešava u kući.

Uvijek pričamo kako ideje koje “padnu na pamet” najčešće nisu dobre ideje, dobre ideje nastaju tako što smislite rješenje za problem koji je vrijedno riješavati. Otac osnivača Dropcama je imao problem – jedan od pasa iz komšiluka je vršio nuždu u njegovom dvorištu, zanimalo ga je koji je to pas. 🙂

E da, prije godinu dana je Googleov Nest kupio Dropcam za 555 miliona dolara!

Oomi

Mnogi na pomen pametne kuće zamišljaju centrlizovani sistem preko koga je moguće upravljati cijelom kućom. Sistem koji je povezan na centralni uređaj kome dajete komande korišćenjem aplikacije na telefonu, ili jednostavno “razgovarate” sa kućom, komandujete govorom. Mnogi su i pokušali da naprave takve sisteme. Evo jednog primjera:

Oomi pokušava da pojednostavi pametnu kuću i pokušava da pruči bolje korisničko iskustvo. Oni koji ignorišu korisničko iskustvo često naprave aplikaciju preko koje možete, između ostalog, da upalite svijetlo, ali tako da vam je lakše da ustanete i da odete do prekidača nego da to uradite kroz aplikaciju.

Digitalizuj.me Startup Meetup – Smart Home

Dođite sjutra, u srijedu 21. oktobra u 19h na dvanaesti Digitalizuj.me Startup Meetup u kafiću Soul2Soul. Tema meetupa su pametne kuće.

Takođe, za nekih mjesec dana nam dolazi pomenuti WARP (uskoro ćemo objaviti i precizne informacije o ovom događaju) i dovodi investitore koji investiraju i u startapove koji se bave pametnim kućama. Iskoristite tu šansu!

Za kraj pogledajte ovih nekoliko zanimljivih videa na temu pametnih kuća, možda vas inspirišu i daju vam neku dobru ideju!

Author: Dražen Žujović

Jedan sam od osnivača tourvia.me, prvog crnogorskog startapa. Inžinjer elektrotehnike koji se trenutno najviše bavi internet marketingom. Aktivno radim na razvoju startap zajednice u Crnoj Gori. Prirodno stanište su mi rok festivali.

Share This Post On

Vaše mišljenje: