Interesantne aplikacije za koje (možda) niste čuli – 2. dio

U drugom dijelu serijala o interesantnim i korisnim aplikacijama će biti za svakog po nešto. Od aplikacije za live streaming – Periscope, Microsoftovog alata Office – Lens, nesvakidašnjeg alarma Snap Me Up, igre Asocijacije do Hykoo aplikacije pomoću koje možete napraviti mini video priču.

smartphone7

1) Periscope

Periscope je aplikacija za live streaming video sadržaja. Za samo 10 dana Periscope je dostigao milion korisnika. Za iOS uređaje je dostupna dva mjeseca, dok je za Android uređaje dostupna svega dvije nedelje. Aplikacija radi na osnovu portretnog moda, a prije nego započnete video, možete staviti opis sa karakterističnim hashtagovima. Kako je ovo Twitterova aplikacija, prilikom prvog otvaranja dobijate opciju da zapratite sve osobe koje su vam followeri na ovoj društvenoj mreži. Korisnici koji prate vaš livestream mogu postaviti “srce” koje vas rangira na svjetsku rang listu Periscope streamova.

Periscope

2) Office Lens

Office Lens aplikacija vam omogućava da fotografiju raznih dokumenata pretvorite u datoteku koju je moguće uređivati i dodati u bilo koji fajl (Word, PDF). Ukoliko je instalirate, Office Lens će vam sigurno poslužiti kao džepni skener. Važni dokumenti i mnogi podsjetnici će vam biti odmah dostupni u telefonu. Samo zapišite ideje pa ih slikajte za kasnije, a račune i bilješke po papirićima više nikad nećete izgubiti!

Ova aplikacija je Microsoftov pun pogodak koji je za cilj imao povećanje udjela na tržištu pametnih telefona. Njihova strategija se zasniva na tome da svoj najbolji softver čine dostupnim na što više uređaja i to potpuno besplatno, bez obzira koristite li Windows ili ne.

Ovdje možete pogledati kako Office Lens aplikacija funkcioniše:

3) Snap Me Up

Koliko vam se puta dogodilo da zakasnite na posao ili neki sastanak jer se nijeste mogli probuditi iako ste navili alarm? Snap Me Up je aplikacija koja vas na veoma domišljat i interesantan način probudi i to pod jednim uslovom: ukoliko napravite selfie. Ako mislite da možete samo kliknuti da biste ugasili alarm ili da možete da napravite bilo kakvu fotografiju i nastavite da spavate, Snap Me Up vam to ipak neće dozvoliti. Naime, neprestano zvoni dok zaista ne napravite selfie i dok kamera ne “deaktivira” vaše lice. Takođe, aplikacija fotografije snima u album po imenu “My sleepy snaps” i omogućava vam da ih dijelite sa vašim prijateljima na društvenim mrežama. Selfie mod rada možete i isključiti, pri čemu će vas aplikacija buditi uz slideshow slika koje se nalaze u vašem telefonu.

Jutro-budjenje-budilnik-selfi-aplikacija-620x350

 

4) Asocijacije (Papirići)

Asocijacije su društvena igra zabavnog i edukativnog karaktera koja zahtijeva dva ili više igrača. Cilj igre je da igrač uz pomoć prijatelja pogodi zadati pojam koji može biti, na primjer, naziv filma, istorijska ličnost, glavni grad neke države i slično. Igrač koji pogađa pojam treba da drži telefon u visini čela, tako da je ekran telefona okrenut ka njegovim prijateljima. Prijatelji pomažu igraču da pogodi zadati pojam tako što pokušavaju da mu objasne glumeći, pjevajući ili opisujući ga. Igrač treba da pogodi što više pojmova u roku od 60 sekundi. U slučaju da igrač ne može da se sjeti date riječi, okreće ekran telefona ka gore, pa ga odmah zatim vraća u prvobitni položaj, kako bi preskočio taj pojam i prešao na pogađanje sljedećeg.Ovu besplatnu igricu možete preuzeti OVDJE.

qLEJRzU

5) Hykoo 

Hykoo je video aplikacija koja korisnicima omogućava da pretvore svoj video u priču. Korisnici mogu jednostavno kreirati tri kratka video-snimka, dodati komentar i podijeliti sve to na Instagram, Twitteru, ili Facebooku. Hykoo je trenutno dostupan samo za iOS, a uskoro će biti dostupan i za Android platformu.

Ovdje možete pogledati kako pomoću ove aplikacije možete napraviti mini priču i podijeliti je sa svojim prijateljima:

Isprobajte ove aplikacije do sledećeg utorka, kada ćemo vam predstaviti nove! 🙂

Author: Jovana Sakotic

Studentkinja treće godine Ekonomskog fakulteta, a pomalo i blogerka! Što je najbitnije - još uvijek sportistkinja u duši! :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: