Prva faza je gotova, idemo u polufinale!

Nakon vrlo burnih 45 dana završili smo prvu fazu takmičenja „Otvorene ideje za lijepu Crnu Goru“ u kojoj smo tražili od vas da nam date svoje predloge kako biste vi uredili neku od pet kandidovanih lokacija.Da se podsjetimo malo kako je sve to prošlo.Takmičenje je zvanično predstavljeno 11. februara 2015. godine, a prva faza je završena u petak 27. marta. Tokom prethodnih 6 sedmica, pozivali smo sve građane Crne Gore da se prijave za, do sada, najveće takmičenje u inovacijama i osmisle novu namjenu za pet definisanih lokacija. U tom periodu, predstavnici kancelarije UNDP u Crnoj Gori i organizacije Digitalizuj.Me predstavili su koncept takmičenja u svih 5 opština u kojima su kandidovane lokacije, gdje su sa više od 100 građana razgovarali o mogućim rješenjima. Projekat je predstavljen i na nekoliko fakulteta Univerziteta Crne Gore kao i Univerziteta Donja Gorica, gdje se sa detaljima takmičenja upoznalo više od 1.000 studenata.  U istom periodu „usijali“ smo i društvene mreže, pa je tako tokom prvih 6 sedmica takmičenja naša Fejsbuk stranica dobila 35% više pratilaca, a Tviter nalog 20% više.

IM7 146

 

I pored činjenice da smo vodili ovako intenzivnu kampanju, moramo da priznamo da su rezultati čak i nas iznenadili. Tokom prve faze takmičenja primili smo ukupno 279 prijava! Zaista smo ponosni na ovaj rezultat i želimo još jednom svima da se zahvalimo što su odlučili da nam pomognu i da daju svoj doprinos društvenom i ekonomskom razvoju Crne Gore. Po opštinama struktura prijava je sljedeća:

  • Berane – 79 prijava
  • Mojkovac – 44 prijave
  • Rožaje – 33 prijave
  • Šavnik – 42 prijave
  • Žabljak – 73 prijave

Obzirom da u narednoj fazi takmičenja mogu da učestvuju po deset najboljih ideja za svaku od lokacija, naš sudijski panel trenutno vrlo vijedno radi kako bi došli do 50 „polufinalista“ (po 10 za svaku od kandidovanih opština). U sudijskom panelu imamo 5 sudija – predstavnik UNDP Crna Gora, predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, predstavnik NVO Digitalizuj.me i peti, rotirajući član, predstavnik svake od pet opština u kojima se održava takmičenje.

Usljed neočekivano velikog broja prijava, listu od 50 najboljih projekata objavićemo u srijedu, 08. aprila, a ne u petak, 3. aprila kako je bilo predviđeno, da bismo omogućili sudijama da temeljno pregledaju svaku prijavljenu ideju. Izvinjavamo se zbog toga što ćete čekati malo duže nego što je bilo predviđeno. Znamo da ste svi nestrpljivi da saznate rezultate, ali prije svega svima nam je cilj da zaista odaberemo najbolje predloge koji će proći u polufinale. Uporedo sa objavljivanjem rezultata prve faze, objavićemo i listu mentora koji će biti na raspolaganju našim polufinalistima, kako bi zajedničkim snagama pripremili što bolje projekte za potencijalno učešće u finalu.

Još jednom hvala svima na zaista sjajnom uspjehu koji smo zajedno postigli u ovoj prvoj fazi takmičenja i sigurni smo da će u nastavku biti još bolje.

Preuzeto sa www.otvoreneideje.me

Author: Nikola Vulic

Predavač, konsultant, zaljubljenik u sport, pen&paper RPG fanatik, gejmer (ne nužno tim redosledom). Suosnivač Digitalizuj.Me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: