Novi Spark.me govornik – Peter Sunde

Organizacioni tim jedne od najvećih regionalnih konferencija posvećenih marketingu i inovacijama, konferencije Spark.Me, koja se održava 31. maja i 1. juna 2015. godine u hotelu Mediteran u Bečićima, je objavio ime novog predavača, a riječ je o Peteru Sunde!

Naime, Peter Sunde Kolmisoppi je skandinavski haker/aktivista, koji radi na projektima koji imaju potencijal da promijene društvo. Posebno ga interesuju pitanja autorskih prava u digitalnom dobu, privatnosti na internetu i slobode informacija. Sunde je ovako objasnio svoju borbu protiv sistema i centara moći: “Današnji režimi koji zagovaraju zaštitu autorskih prava pokušavaju da ospore digitalni duh. Jedino slobodan pristup informacijama i znanju može da unaprijedi naše društvo.”

Peter Sunde - Photo 4

Sunde je najpoznatiji kao suosnivač The Pirate Bay, švedskog web sajta koji indeksira BitTorrent fajlove, a čiji je slogan – “Najotporniji BitTorrent sajt na svijetu” (kasnije promijenjeno u “Najotporniji BitTorrent sajt u galaksiji”).

Peter Sunde - Photo 1

Prvu optužbu za kršenje autorskih prava Pirate Bay je dobio 31. maja 2006. godine od strane Američke filmske asocijacije (MPAA), zbog odgovornosti za pomaganje u činjenju dostupnim sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Tada je švedska policija zaplijenjenila servere Pirate Baya. Osnivači Pirate Baya, Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm i Carl Lundströ, su 17. aprila 2009. godine, poslije samo devet dana suđenja, proglašeni krivim za pomaganje u kršenju autorskih prava i osuđeni na jednu godinu zatvora i plaćanje kazne od oko 3,1 miliona eura. Nakon žalbe, 26. novembra 2010. godine, švedski apelacioni sud je umanjio zatvorsku kaznu na osam mjeseci, ali je povećao novčanu kaznu. Sunde je uhapšen 31. maja 2014. godine – tačno osam godina nakon što je policija zaplijenila servere Pirate Baya. Proveo je pet mjeseci iza rešetaka i pušten je u novembru iste godine, iako je prvobitno bilo rečeno da će izdržavati kaznu u trajanju od osam mjeseci.

„Zatvor je pomalo poput autorskog prava. Moćnici mogu da zloupotrijebe svoju moć zbog toga što se većina običnog naroda ne zamara tim pojmovima. Boravak u zatvoru samo je ojačao moja politička uvjerenja. Znao sam i prije da sistem ne funkcioniše, ali sada znam do koje mjere.“, rekao je Sunde.

Peter Sunde - Photo 3

Sunde je takođe suosnivač Flattr, prvog pravog servisa za mikroplaćanja (mikrodonacije), kao i suosnivač Heml.is Messenger, disruptivne anonimne aplikacije za razmjenu šifrovanih poruka preko interneta.

Konferencija Spark.Me održaće se po treći put, 31. maja i 1. juna 2015. godine, u hotelu Mediteran u Bečićima, pod organizatorskom palicom kompanije doMEn d.o.o, agenta registracije nacionalnog .ME domena.

Više informacija o ovogodišnjoj konferenciji, načinu prijave, kotizacijama, i prethodnim konferencijama, možete saznati na zvaničnom sajtu, Facebook stranici i Twitter nalogu.

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: