Startup Rečnik i Spark.me startup škola

Protekle sedmice u Hotelu Mediteran, u Bečićima, održana je Spark.me konferencija. Donela nam je 19 internacionalnih govornika, i ∞ količinu inspiracije. Ali o konferenciji u nekom drugom postu, jer to nije  jedini događaj koji nam je kompanija doMEn priredila. Ove godine, konferencija je imala uvod u vidu Startup Škole.

sparkme startup school

Spark.me Startup Škola

Spark.me startup škola je ovogodišnja novina. I nadam se da će postati tradicija, jer za svakog mladog (čitaj “mladog u duši”) preduzetnika, ovo je najbolja prilika da čuje iskustva već prekaljenih startapera, da priupita investitore kako da im izvuče novce iz džepova. U poverenju, priznali su mi svi do jednoga, da jedva čekaju da nekome daju novac. Najsrećniji su kad trošite njihov novac na neke cool ideje. Čudan neki svet. 🙂

Kako je ovo prva startup škola organizovana u Crnoj Gori, hajde da se prvo pozabavimo osnovnim pojmovima. Jer kada se po prvi put nađete u tom čudnom startup svetu, srećete se i sa nekim čudnim izrazima, koji se svakodnevno koriste.

Pitch – najjednostavnije rečeno prezentovanje startupa pred investitorima. I ne mora to nužno biti na takmičenju, ili bilo kakvoj drugoj zvaničnoj sceni. Svaki put kada i u neformalnoj situaciji priđete investitoru vi pičujete. Elevator pitch je najbolji od svih. Kada uspete da objasnite svoju startup ideju za tako kratko vreme, kao što je vožnja liftom, onda znate o čemu pričate. Kratak, koncizan a toliko jednostavan opis da bi ga i vaša mama razumela. Iako se vežbanje pitchovanja pred mamom ne preporučuje. 🙂 A više o tome pred kim i na koji način vežbati pičovanje možete naći u knjizi The Mom Test.

Angel Investor – Investitori sa puno love, spremni da investiraju u vaš startup, najčešće u zamenu za akcije ili konvertibilne obveznice. To su ljudi koji su u stanju da prepoznaju dobru ideju u ranoj fazi i da vam daju novac za ranu fazu razvoja kada maltene još sve imate samo u glavi. Nakon njih sledi seed investicija uglavnom od strane akceleratora.

Accelerator – Akceleratori su organizacije koje pomažu startapima u ranim fazama razvoja, uglavnom u zamenu za udeo u kompaniji. Najčešće se taj udeo kreće od 5-25%. Visina udela zavisi od više faktora, ne samo od količine novca koji se ulaže. Najbitnije je znati razliku između investitora i akceleratora. Akceleratori osim novca svoj ulog u startup unose i u vidu edukacije, tj mentorisanja, pa ćete ulaskom u akcelerator dobiti savetnike za marketing, menadžment, prodaju, povezati se sa ljudima iz industrije u koju pokušavate da se probijete. Neki od najuspešnijih akceleratora Istočne Evrope, koje ste mogli upoznati i na našim događajima (a imaćete još takvih prilika 🙂 ) : Eleven, Hubraum, LAUNCHub.

MVP (Minimum Viable Product) – Dakle niđe veze sa MVP igračima. 🙂 MVP je proizvod sa minimumom dodataka, najosnovniji mogući prototip, koji korisnici mogu upotrebljavati, a startup iz te upotrebe može izvući najviše povratnih informacija. Prvi cilj koji postavljate u svom razvoju je izrada MVP, kako biste što pre dobili mišljenje svoje ciljne grupe. Možete ga zvati i testni proizvod, jer sa njim testirate rešenje problema kojim se bavite. I ne samo da li ste rešili problem, već u kom pravcu dalje treba da razvijate svoj proizvod.

Pivot – Pivotiranje je izraz koji se koristi u najinspirativnijem plesu od svih, tangu. Ne morate učiti tango da bi shvatili pivotiranje (mada nije na odmet 😉 ), ali ako znate onaj korak kada je jedna noga fiksirana u mestu, a drugom pravite okrete. Kao šestar. E, tako i u biznisu, morate da menjate pravce kreatanja, da istražujete. Put startupa nije pravolinijski, nego krivudav. Vizija koju imate od prvog dana se do izbacivanja finalnog proizvoda promeni najčešće za 360′. Kada izbacite svoj MVP i dobijete feedback od korisnika, imate realniju predstavu o tome gde se nalazite i gde treba da budete. I onda pivotirate, menjate strategiju, taktike, ciljeve. Prilagođavate se potrebama korisnika. Jer korisnici nikada neće svoje potrebe prilagoditi vašem proizvodu. Logično 🙂

Bootstrap – u suštini postavljanje biznisa “na svoje noge” bez ili sa minimalnim investiranjem sa strane. Kada postavite održiv biznis, od sopstvenih resursa, e to je bootstraping.

Neka ovo bude početak našeg zajedničkog učenja i ulaska u startup svet. Još tekstova dolazi, spremite se 🙂

Author: Itana Prljevic

CMO i suosnivač MoreMoney.Me, platforme za novu generaciju savjetnika zasnovane na vještačkoj inteligenciji. Eko-aktivista po opredjeljenju, borac za društvene promjene po nasljeđu. Nosilac osmjeha. :)

Share This Post On

Vaše mišljenje: