Najbolje petorke NBA timova – 7. dio

U prošlom tekstu sam počeo sa predstavljanjem ekipa iz zapadne konferencije, a danas su “na programu” nove tri ekipe.

Los Angeles Clippers

Ekipa koja se do sada tri puta selila je bez nekog značajnijeg uspjeha. Nikada nisu igrali čak ni finale konferencije. Ove sezone su imali sjajnu priliku ali su je propustili.

Plejmejker: Dolaskom Chrisa Paula u tim, sve se promijenilo. Od ekipe koja je uglavnom imala znatno veći broj poraza od pobjeda, Clippersi postaju ozbiljni pretendenti na titulu. Već u prvoj sezoni nakon njegovog dolaska, ekipa je ostvarila preko 60% pobjeda, što je bio najbolji rezultat u istoriji ekipe. U naredne tri sezone ostvarivali su prosječno 68.7% pobjeda. Paul je definitivno jedan od najboljih klasičnih plejmejkera u XXI vijeku. Kao i većina velikih igrača, i on je vodio svoju srednju školu do velikih rezultata, tačnije do polufinala državnog prvenstva. Interesantna je činjenica da je, samo nekoliko dana nakon djedove smrti u 61. godini, Chris postavio rekord karijere od upravo 61 poena na meču. Jedini je igrač u istoriji lige koji je dvije godine zaredom predvodio ligu po broju asistencija i ukradenih lopti. CP3 je jedan od onih igrača koji su i sjajni defanzivci, tako da je pet puta predvodio ligu po broju ukradenih lopti. Drži rekord po broju vezanih mečeva sa makar jednom ukradenom loptom (108). Zašto nadimak CP3? Razlog je taj što i njegov otac i stariji brat imaju iste inicijale i bavili su se sportom, pa su oni imali nadimke CP i CP2, a Paul i nosi broj 3 tako da se to idealno uklopilo. Paul je odličan i u kuglanju, tako da nemojte prihvatiti ako vas izazove. 🙂 Posjeduje i dvije zlatne olimpijske medalje sa državnom selekcijom. Trenutno je treći asistent i kradljivac lopti u istoriji ekipe, ali bez dileme će napredovati  i na ovim poljima. Za kraj priče o njemu pogledajte neke od njegovih najboljih poteza.

Bek: Ogromnan doprinos uspjesima ekipe u poslednjih nekoliko sezona daje Jamal Crawford i, iz tog razloga, on se nalazi na poziciji beka. Prije nego što je zaigrao na koledžu, morao je da odradi suspenziju od nekoliko mečeva zbog toga što je primio određeni iznos novca, a to je u koledž košarci izrazito zabranjeno. Kao i kroz veći dio svoje karijere, Jamal je i u dresu ekipe iz Los Angelesa uglavnom ulazio sa klupe i davao svoj doprinos. Jamal je jedan od samo četiri igrača u istoriji lige koji su čak dva puta dobili nagradu za najboljeg šestog igrača. U jednoj kategoriji je najbolji u istoriji lige, a to je po broju takozvanih “four point play“. Rečenica”As good as I want to be on the basketball court, I want to be an even better person off of it in my community.” ga prati i kroz karijeru i kroz život. U dresu Clippersa prosječno bilježi nešto preko 17 poena po meču i predstavlja jedan od najvažnijih šrafova u pohodu ka tituli…

Krilo: Malo je igrača u istoriji ekipe koji su imali uticaj kao Randy Smith. Na koledžu se pored košarke bavio još i fudbalom i skokom u vis. Lični rekord u skoku u vis mu je 2.05 što je u to vrijeme bio vrlo dobar rezultat. Nastupao je za ekipu još u periodu kada je ona bila smještena u San Diegu. Igra u tranziciji koja je već tada postala značajan dio igre, bila je njegova prepoznatljivost. Interesantna je činjenica da je u sred  NBA karijere dobio poziv od fudbalskog tima Tampa Bay da nastupa za njih tokom ljetnje pauze u NBA ligi. Zabilježio je i dva nastupa na All star vikendima. Vrhunac karijere je bila sezona 1977-1978 kada je bilježio 24,8 poena po meču i proglašen je za MVP All Star meča. Do prije par godina bio je jedini igrač u istoriji ekipe koji je mogao da se podiči tim priznanjem, ali mu se Paul pridružio 2013. godin. Najbolji je strijelac, asistent i kradljivac lopti u istoriji ekipe.

randy-smith-color-image1

Krilni centar: Na poziciji krilnog centra nalazi se Bob McAdoo. Još jedan u nizu svestranih sportista koji da nisu postali košarkaši vjerovatno bi bili uspješni u nekom drugom sportu. Bob se na koledžu pored košarke bavio i atletikom, i postavio je državni rekord u skoku u vis. Tokom srednje škole svirao je i saksofon, a složićete se da je prosto nezamislivo da neko do današnjih zvijeda svira bilo koji instrument! 🙂 U ligu je došao sa drafta 1972. godine. Već u drugoj sezoni predvodio je ligu po broju poena (34,5 po meču). U toj sezoni je dobio najviše glasova za učešće na All star vikendu i proglašen je za MVP-a lige. Bob je poslednji igrač u istoriji lige koji je u jednoj sezoni imao prosjek od preko 30 poena i 15 skokova, i vrlo vjerovatno će još dugo ostati tako. U ekipi je proveo svega četiri i po sezone i za to vrijeme je uspio da dođe na drugo mjesto najboljih strijelaca u istoriji ekipe. Ono po čemu je ubjedljivo prvi je prosjek poena (28,2) po meču. U karijeri je došao do dvije titule, i to u dresu gradskih rivala sredinom 80-ih godina. Bob je jedno od najzvučnijih imena koji su iz NBA lige prešli u Evropu. Sa Olimpijom iz MIlana (današnjim Armanijem) došao je do dvije titule prvaka Evrope i oba puta je bio MVP. Prosječno je bilježio preko 25 poena i 10 skokova po meču, a tada je već uveliko gazio četvrtu deceniju. Trenuto radi kao pomoćni trener u stručnom štabu Miami Heata.

Centar: Prvi pik na draftu 1999. godine Elton Brand zauzima poziciju centra. U srednjoj školi je bilježio prosječno 40 poena i 20 skokova po meču i vodio je ekipu do dvije titule državnog prvaka. Kao logičan nastavak priče završio je na Duke koledžu gdje ga je trenirao legendardni “Coach K“. Jedan je od prvih igrača u istoriji ovog koledža koji ga ja napustio nakon manje od četiri godine provedene na njemu. U dresu Bullsa je odmah prikazao izvanredne partije, prosječno ostvarujući preko 20 poena i 10 skokova po meču, ali je, ipak, nakon samo dvije sezone trejdovan u Clipperse. U svojoj najboljoj sezoni (2005-2006), predvodio je ekipu do druge runde plej-ofa, što je bio najbolji rezultat ekipe u poslednjih tridesetak godina. Koliko je bio značajan za ekipu govori podatak da je za šest godina ugovora dobio 82 miliona dolara. Ono što ga je kroz čitavu karijeru guralo je izvanredna post igra i sjajan osjećaj za skok. Razlika između njegovog raspona ruku (228 cm) i njegove visine (206) je jedna od najvećih razlika u istoriji lige, i upravo mu je ta fizička predispozicija značajno pomogla u njegovoj karijeri. Zabilježio je dva nastupa na All star vikendima.

Washington Wizards v/s Philadelphia 76ers November 23, 2010

Washington Wizards v/s Philadelphia 76ers November 23, 2010

Honorable Mentions: Blake Griffin, Corey Maggette, Danny Manning, World B Free.

Screenshot_3

Dallas Mavericks

Ekiap koja je u vlasništvu ekcentričnog Marka Cubana je došla do jedne titule 2011. godine, a pored toga imaju i jedno izgubljeno finale.

Plejmejker: Nakon mnogo dvoumljenja, ipak sam se odlučio za Kidda ispred Nasha. Jedan od najboljih razigravača u istoriji lige je u Dallasu proveo ukupno sedam i po godina (u dva navrata). Draftovan je 1994. godine kao drugi pik na draftu. Već u prvoj sezoni sa njim ekipa je ostvarila čak 23 pobjede više nego u sezoni ranije. Ipak, svoj puni kvalitet pokazao je u drugom mandatu kada je, zajedno sa Dirkom, vodio ekipu do jedine titule u istoriji tima. Kidd je jedini igrač u istoriji lige koji je ostvario 15.000 poena 7.000 skokova i 10.000 asistencija. Jason je lider i po broju sezona u kojima je imao preko 500 skokova i preko 700 asistencija (sedam), dok su Magic i Oscar Robertson na drugom mjestu sa po šest. Interesantno je da je Kidd veliki kolekcionar sportskih predmeta, što dosta čudno zvuči, zar ne? Kidd je desetostruki učesnik All stara vikenda, drugi asistent i kradljivac lopti u istoriji lige, kao i peti po broju ubačenih trojki.

Bek: Četvorostruki All star igrač, Rolando Blackman, zauzima poziciju beka. Draftovan je upravo od strane Dallasa, kao deveti pik na draftu 1981. godine. Rolando je jedan od najboljih igrača u istoriji Kansas state koledža, i njegov dres je povučen iz upotrebe 2007. godine. U dresu Dallasa proveo je 11 sezona i u tom periodu prosječno bilježio 19,2 , što ga je dovelo na drugo mjesto najboljih strijelaca u istoriji ekipe. Četiri puta je nastupao na All Star vikendima. Interesantan je podatak da u dresu Dallasa nikad nije meč završio sa šest prekršaja, a odigrao je 913 mečeva. Kraj 80-ih i početak 90-ih godina prošlog vijeka je bio period kada su NBA zvijezde dolazile u Evropu na kraju karijera. Tako je i Rolando pojačao AEK iz Atine, a kasnije je igrao i za Olimpiju iz Milana i Limož. U poslednja dva tima ga je trenirao Bogdan Tanjević. Njegov dres sa brojem 22 povučen je iz upotrebe u Dallasu.

Krilo: I Mark Aquirre je u ekipu stigao na draftu 1981. godine, ali kao prvi pik. Nakon što je malo poznati koledž DePaul vodio do NCAA Final 4, Mark se odlučio za NBA ligu. Samo u prvoj godini u Dallasu Mark nije imao prosjek preko 22 poena po meču. U dresu tima iz Teksasa prosječno je bilježio 24.6 poena po meču, a u svojoj najboljoj sezoni je imao prosjek od 29,5 poena po meču. U tom periodu zabilježio je i tri nastupa na All star mečevima. Međutim, ono što ga je svakako boljelo je to što nije mogao do titule sa Dallasom. Samo jednom su igrali finale konferencije, ali su Lakersi bili uspješniji. U toku sezone 1988-1989 se seli u Detroit i odmah uzima titulu, kao i sezonu nakon toga. Mark je treći strijelac u istoriji ekipe, ali i igrač sa najboljim prosjekom poena u istoriji ekipe.

Krilni centar: Najbolji evropski igrač ikada, Dirk Nowitzki. bez dileme dobija ovo mjesto. Šta reći za Njemca? Niko a vjerovatno ni on sam nije vjerovao da će postati ovo što je sad. Vjerovatno najbolji bijeli igrač u istoriji košarke. Potiče iz sportske porodice, a majka mu se takođe bavila košarkom. Otac mu je bio reprezentativac Njemačke, ali u rukometu. U ligu je došao preko drafta 1998. godine, na kojem je bio deveti pik. Dirk je jednostavno sinonim za Dallas, jer je neodvojivo povezan za sudbinu i istoriju ovog kluba. Do sada je proveo 17 sezona u klubu i ostavio neizbrisiv trag. Pošto sam o Dirku već par puta pisao, da se ne ponavljam previše, daću samo par interesantnih činjenica. Dirk je tek treći igrač u istoriji lige koji je u istoj sezoni imao trocifren broj postignutih trojki i blokada (sezona 2000-2001). Prvi je igrač u istoriji ekipe koji je izabran u najbolju petorku lige. Najviši je igrač koji je ikada učestvovao u takmičenju u brzom šutranju trojki. Trenutno je sedmi strijelac u istoriji lige, ali početkom sledeće sezone će doći na šesto mjesto. Postao je prvi Evropljanin koji je proglašen za MVP regularne sezone (2007. godine), kao i drugi evropski igrač koji je dobio nagradu za MVP finalne serije (2011. godina). Dirk je, takođe, član elitnog kluba 50-40-90. Njegova prepoznatljivost je “neuredna” kosa i brada kao i šut u padu sa jedne noge. LEGENDA u svakom smislu te riječi!

Dallas Mavericks:  Nash and Nowitzki press conference

Centar: Iako je u istoriji ekipe bilo boljih centara, ipak sam se odlučio za Tysona Chandlera. Zašto? Zato što je bio vrlo važan šraf u šampionskoj generaciji, i neko ko je zatvarao rupe koje su ostajale iza Dirka i ostalih igrača. Kroz cijelu karijeru Tyson je odlično odrađivao posao u odbrani. Kao i mnogi dominantni igrači iz srednjih škola, i on se prijavio na draft. Draftovan je do strane Bullsa kao drugi pik na draftu 2001. godine. U karijeri je zabilježio i jedan nastup na All star meču, a bio je proglašen i za najboljeg defanzivca u ligi. Njegov trenutni prosjek poena u karijeri iznosi 10.2 po meču, a u dresu Dallasa bilježi i prosječno 10,4 skokova po meču. Uz sve to, prepoznatljiv je po izvanrednom procentu šuta iz igre – u dresu Dallasa 66%, a u karijeri 59,1%.

Honorable Mentions: Derek Harper, Steve Nash, Michael Finley, Jason Terry

Screenshot_1

Oklahoma City Thunder

Ekipa koja je dugo vremena nastupala u Seattleu pod imenom Supersonicks se početkom XXI vijeka seli u Oklahoma City, gdje dobijaju sadašnje ime. Imaju jednu titulu prvaka lige, kao i tri poraza u finalima.

Plejmejker: Bez dileme, na poziciji pleja se nalazi Gary Payton. Legendarni “The Glove” je jedan od najboljih plejmejkera u istoriji lige. Ono po čemu je vjerovatno najbolji među plejmejkerima je igra u odbrani, pa stoga ima takav nadimak. Malo je falilo da nakon prve sezone napusti košarku, zbog tadašnjeg trenera koji mu nije davao puno prostora. Jedini je plejmejker u istoriji koji je dobio nagradu za najboljeg defanzivca godine. Čak devet puta je biran u najbolju defanzivnu petorku lige, a to je jedino uspjelo još Jordanu i Bryantu. Takođe, devet puta je biran i u najbolje petorke lige. Zajedno sa Kempom je činio jedan od najboljih dueta početkom 90-ih godina XX vijeka. Ono što ga je oduvijek karakterisalo pored izvrsne defanzive je i trash talk. Na listi igrača sa najvećim brojem tehničkih grešaka, Gary je na visokom trećem mjestu. Za razliku od velikog broja igrača iz tog perioda koji nisu došli do titule, Gary je u sam smiraj karijere došao do prstena. Učinio je to sa Miamijem 2006. godine. U filmu “After the sunset” glumi samog sebe! 🙂

Bek: Iako ne volim stil kojim Russell Westbrook igra, mora mu se odati priznanje. U ovoj sezoni postao je tek drugi igrač u istoriji lige koji je prosječno bilježio 30 poena, 9 skokova i 10 asistencija prosječno po meču u jednom mjesecu. Jedini je igrač uz Jordana koji je u svom debitanskom nastupu u finalnoj seriji imao 25+ poena i 10+ asistencija. Ono po čemu se takođe odvaja od ostatka lige je I stil oblačenja Prilažem samo jednu fotografiju, a ostale možete vrlo jednostavno naći, i uvjeriti se o kakvom se modnom magu radi. 🙂 Za sada ima četiri nastupa na All star mečevima i četiri puta je biran u najbolje petorke lige. Na poslednjem All star meču je dobio MVP nagradu. 

russel

Krilo: Na poziciji krila je, bez dileme, još jedno čudo prirode – Kevin Durant. Odmah u startu da naglasim da nisam objektivan kada je Durantula u pitanju, jer mi je omiljeni igrač novije generacije. Nikada, ali baš nikada u životu, nisam vidio da neko sa tolikom visinom ima takvu kontrolu lopte i takve poteze koji su svojstveni mnogo nižim igračima. Prava je napast i praktično ga je nemoguće čuvati. Ako mu se približite, zaobići će vas i zakucati, a bolje je da mu se ne odmičete. KD je pravi majstor jednog gotovo izgubljenog šuta u košarci – “dugih dvojki”. Za njega praktično nema tajni u košarci i samo ga povrede mogu spriječiti da postane jedan od najboljih igrača u istoriji lige. Mislim da je već sada jedan od najboljih napadača koje je liga ikad vidjela. Ono što mu takođe može predstavljati problem je to da ga prati “drugo mjesto “. Počev od srednje škole, drafta, glasanja za MVP lige, finaal lige – svuda je bio drugi. Kevin je sa nepunom 21 godinom predvodio ligu po broju poena, i tako postao najmlađi igrač u istoriji lige kada je taj parametar u pitanju. U svih osam sezona prosječno je bilježio preko 20 poena po meču. Trenutni prosjek poena u karijeri je 27,3 kao, i 6,9 skokova po meču.

Krilni centar: Nakon što je svoju srednju školu vodio do državnog finala, Shawn Kemp je trebao da upiše prestižni koledž Kentucky, ali zbog loših rezultata an prijemnom ispitu nije primljen. On odlučuje da se odmah prijavi za draft, gdje ga biraju Supersonicsi kao 17. pika na draftu 1989. godine. U momentu kada je stigao u ligu bio je najmlađi igrač u njoj. Sa Paytonom je činio jedan od najboljih tandema u ligi i vodili su ekipu do finala 1996. godine, ali su Bullsi tada bili uspješniji. Posjedovao je do tada rijetko vidjene fizičke predispozicije koje su mu dozvoljavale da “leti” preko igrača i zakucava onako kako je želio. U karijeri je zabilježio šest nastupa na All star mečevima, a tri puta je biran i u najbolju petorku lige. Drugi je skakač u istoriji ekipe u kojoj je prosječno bilježio nešto preko 16 poena i 9,6 skokova po meču.

Centar: Serge Ibaka potiče iz sportske porodice. Oba njegova roditelja su igrala košarku za reprezentaciju Konga. Serge ima čak 17 braće i sestara! :D. Tokom jednog od mnogobrojnih ratova u otadžbini, Ibaka je sa porodicom prvo izbjegao u Francusku, pa zatim u Španiju. Gdje je do skoro* bio najmlađi stranac koji je ikada igrao u prvoj ligi. Biran je kao 24. pik na draftu 2008. godine i na taj način se pridružio super talentovanim Westbrooku i Durantu. Na samom početku karijere, Serge je bio orijentisan prije svega na odbranu i prepoznatljiv je bio po svojim blokadama, ali i atraktivnim zakucavanjima zbog kojih je i dobio nadimak “Air Congo”. Tokom karijere počeo je da šutira i “duge dvojke” a od ove sezone opasan je i izvan linije za tri poena. U karijeri bilježi prosječno 11 poena, kao i 7,5 skokova i čak 2,6 blokada po meču. U karijeri je tri puta biran u najbolju defanzivnu petorku lige i dva puta je predvodio ligu po broju blokada. Za kraj pokušajte da izgovorite njegovo puno ime i prezime: Sergeballu LaMu Sayonga Loom Walahas Jonas Hugo Ibaka. 🙂

 Honorable Mentions: Fred Brown, Ray Allen, Jack Sikma, Dale Ellis

Screenshot_2

*Serge je bio najmlađi stranac koji je debitovao u ligi, ali sada taj rekord drži mladi Slovenac Luka Dončić. Ovaj igrač Reala je debitovao za Real sa svega 16 godina, dva mjeseca i 2 dana.

Author: Marko Tufegdzic

Vjeciti student Ekonomije. Privređuje već godinama. Ljubitelj svega slatkog. Voli i bodri "samo jedan Klub na svetu celom".

Share This Post On

Vaše mišljenje: