Hakaton v0.3 – Sedmicu kasnije

Ovaj tekst je, nesumnjivo, trebao ići još u prošli ponedjeljak ali su nas svakodnevne obaveze “pregazile”. Iz ugla organizatora, i posmatrajući ga iz perspektive dobijenih rješenja, ovo je definitivno bio najbolji Hakaton do sada.

Kao i na prethodnim Hakatonima, sve je proteklo u najboljem redu, sve kako smo planirali i zamislili. Jedinu primjedbu koju smo dobili od strane učesnika, iako je oni nisu izgovorili, jeste da su jedva dočekali večeru! 🙂 Ostaće, takođe, zapamćeno i da smo Nikšićanima ove godine zamijenili njihovo omiljeno piće! 😀

Ove godine se takmičilo samo pet timova, što je svojevrstan alarm za nas organizatore da možda nismo pogodili termin. Stoga, ako imate bilo kakvu sugestiju/predlog na ovu temu, slobodno nam javite. Stalo nam je da ovakva okupljanja i dalje oranizujemo. Dobra stvar je što i ove godine imamo nove hakatonce. Dakle, krug onih koji se takmiče se polako, ali sigurno, širi.

E sada, zašto je ovaj Hakaton najbolji do sada? Zato jer su sva rješenja koja smo dobili, po našem sudu, primjenjiva u nastavi. Sva rješenja su edukatvna i imaju makar jedan element koji, po našem mišljenju, može da zainteresuje djecu da nastave da uče koristeći aplikaciju. Da ih ukratko sve predstavimo po redosljedu kojim su se oni sami predstavljali.

Tim "Tim" - Hakaton v0.3

Tim “Tim” je odlučio da se pozabavi azbukom, dajuću djeci mogućnost da se vizulno upoznaju sa slovima i to prvo povezujući slova sa predmetima (slika aviona – slovo A), pa nakon toga umećući nedostajuća slova u jednostavne riječi (T.TA), te na kraju igrajući kviz. Da je tim vodio računa o  djeci, govori i činjenica da su prva slova koja djeca uče slova M, T i A kako bi posle toga mogla da sastave riječi MAMA i TATA. Tim je vodio računa o tome da su komande vidljive i lako dostupne, dok je postepenost usvajanja znanja potpuno prepuštena nastavnom osoblju koje ima mogućnost da samostalno zada riječi koje je potrebno nadopuniti ili riješiti putem kviza. Ovakav pristup omogućava personalizovani pristup svakom razredu pojedinačno.

Tim Remitenti

Tim “Remitenti” je odlučio da djecu uči o geologiji uz pomoć jedne male gliste (koja, by the way, neopisivo podsjeća na Eustahija Brzića – vidi ovdje). Glista, prolazeći pored i preko prepreka, djetetu prenosi neophodno znanje iz date oblasti. Ideja ima opštu primjenu i sa stanovišta programiranja ima univerzalnost da može da pokrije bilo koju oblast (mijenjanjem okoline u kojoj se naš junak kreće – u ovom slučaju glista), ali isto tako i jednostavno obezbjeđuje postepeno napredovanje u usvajanju znanja kreiranjem proizvoljnog broja nivoa, kao i interaktivnost između karaktera i djeteta. S obzirom na to da djeca vole da se poistovjećuju sa glavnim akterom, aplikacija jednostavnom modifikacijom može da pruži djetetu i mogućnost personalizacije glavnog junaka.

Tim "Six Pack" - Hakaton v0.3

Treći po redu se predstavio tim “Six Pack” koji je uspio da napravi i prezentuje aplikaciju koja djecu uči o oblicima, prepoznavanju brojeva, kao i sabiranju i oduzimanju. I ovo rješenje sadrži interaktivnost neophodnu da se djeci drži pažnja kao i mogućnost da se zadaci koje djeca treba da riješe prilagode od strane nastavnog osoblja. Kreativnost ove ideje se ogleda u načinu na koji je riješeno učenje sabiranja i oduzimanja kroz balone koji nose odgovore. Postepeno usvajanje znanja je i ovdje riješeno omogućavanjem nastavnom osoblju da kreira primjere one složenosti koja odgovara tempu napredovanja cijelog razreda.

Tim "Kickstartersi"- Hakaton v0.3

Sljedeći na redu su bili “КикСтартерси” koji su se pozabavili muzikom, odnosno zvukom, kao i primjenom muzike kao alata za učenje. Njihova aplikacija se sastoji od nekoliko djelova u kojima se djeca prvo upoznaju sa zvukovima, i to na način da treba da prepoznaju zvuk povezujući ono šta čuju sa slikama koje opisuju zvuk. Nakon toga, ova aplikacija djecu muzikom, na krajnje zabavan način, može naučiti šta je brzo, a šta sporo (određujući ritam), i šta je tužno, a šta veselo (putem melodije). Sljedeći modul aplikacije djecu uči prepoznavanju ritma i melodije, kao i reprodukciju unaprijed date melodije ili neke koju odjeljenje stvori u toku časa. Kako su instrumenti jako važni u muzici, aplikacija nudi djeci da nauče osnovne stvari o instrumentima putem prepoznavanja i njihovog razvrstavanja u grupe instrumenata putem kviza.

Tim "Om3ga" - Hakaton v0.3

Posljednji, ali ne manje važan od ostalih, tim “Om3ga” je pred sebe postavio izazov pravljenja digitalnog školarca za prvi razred sa kompletnim materijalom iz maternjeg jezika, prirode i društva, matematike i engleskog jezika. Kao razonodu, dodali su i igricu iks-oks. Prednost ovakvog pristupa u odnosu na bukvar je mogućnost prilagođavanja sadržaja, kao i obezbjeđivanje svakodnevnog uvida u to šta djeca rade i koliko su postigli njhovim roditeljima.

Odrediti pobjednika bilo je izuzetno teško, ali ipak, kako smo morali da nagradimo najbolje, žiri je donio odluku da prvo mjesto podijele dva tima, i to “Six Pack” i “КикСтартерси”. Svi članovi tima su dobili po jedan Asus Transformer Book T100, koji je obezbjedio Microsoft, kao generalani sponzor Hakatona.

Na kraju, nekoliko poruka koje mi kao oganizatori želimo da pošaljemo javnosti:

  • Očigledno je da imamo kapaciteta da sopstvenim snagama našoj djeci obezbijedimo kvalitetan nastavni materijal u digitalnom obliku;
  • Takođe je evidentno da smo u stanju da kreiramo raznovrstan materijal i da materijal koji budemo u budućnosti pripremali NE TREBA da bude samo e-book;
  • Prednost ovakvog nastavnog materijala je u interakciji nastavno osoblje-djeca-roditelji i to što sav materijal, na neki način, može da uključi sve tri strane;
  • Ne smijemo da zaboravimo da naša djeca moraju da znaju i da pišu brojeve i slova, tako da tehnološku zamku ne smjemo da predvidimo i da je zanemarimo!

Pozdrav do sledećeg Hakatona! 🙂

Author: Predrag Lesic

još uvijek se pronalazim :D

Share This Post On

Vaše mišljenje: