#JeSuisCharlie – najpopularniji hashtag na Twitteru?

#JeSuisCharlie (Ja sam Charlie) je hashtag koji je oformljen na društvenim mrežama, prevashodno Twitteru, kao znak solidarnosti sa žrtvama napada na francuski satirični časopis Charlie Hebdo i kao podrška slobodi govora. Hashtag je nekoliko časova nakon događaja počeo da biva sve aktuelniji, pa je tako na hiljade tvitova postavljano svakog minuta.

Neki tvrde da je upravo ovaj hashtag najpopularniji u cijeloj istoriji tvitovanja. Mora se priznati da jeste jako popularan, međutim, sudeći po podacima @TwitterData, #JeSuisCharlie nije ni blizu najpopularnijeg!

#JeSuisCharlie je u periodu od 07. januara do 09. januara iskorišten preko 5 miliona puta. Nasuprot tome, #vote5sos je bio pomenut u preko 78 miliona tvitova (za vrijeme MTV Video Music Awards prošlog ljeta za bend 5 Seconds of Summer) i #WorldCupFinal (za vrijeme finala Svjetskog prvenstva u fudbalu 2014. godine) je bio pomenut preko 32 miliona puta. Međutim, što se tiče svoje oblasti, #JeSuisCharlie, zaista, jeste najpopularniji. Poređenja radi, prošlogodišnji popularni fenomen #IceBucketChallenge iskorišten je “svega” nešto preko 4,2 miliona puta (a akcija je trajala mnogo duži vremenski period nego #JeSuisCharlie), dok je hashtag #Ferguson iskorišćen u preko 3,2 miliona tvitova dok je praćeno suđenje Michaelu Brownu.

Twitter je u petak retvitovao time-lapse mapu svijeta na kojoj je prikazano gdje je objavljeno najviše tvitova koji sadrže #JeSuisCharli hashtag. Ovu zanimljivu mapu možete pogledati na sledećem videu.

Author: Danica Čelebić

Studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i alumna La Sapienza rimskog univerziteta. Adventure seeker! :D Uživa u izazovima i voli da bude izvan svoje komfort zone. Na listu stvari koje voli dodaje i putovanja, upoznavanje novih ljudi i kultura, probanje nekih novih stvari.. ;)

Share This Post On

Vaše mišljenje: