Besplatna škola programiranja za više od 100 mladih počela sa radom

Kompanija doMEn d.o.o i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta Crne Gore i ove godine nastavljaju sa ulaganjem napora da programiranje, kao najperspektivnije zanimanje današnjice, približe mladima u Crnoj Gori. Od septembra do decembra prošle godine, organizovana je DoMEn škola programiranja za 50 najmlađih osnovaca, a ovog semestra sa učenjem programiranja nastavlja ili započinje više od 100 osnovaca i srednjoškolaca.

Trudeći se da prevaziđu jaz koji postoji između formalnog obrazovanja i programiranja i novih tehnologija, organizatori potpuno besplatnu DoMEn školu programiranja realizuju već jedanestu godinu zaredom. Prijave su bile otvorene za sve mlade, ali je broj mjesta u školi ograničen prostornim kapacitetom. Tako je više od 100 osnovaca i srednjoškolaca početkom februara dobilo priliku da besplatno uči programiranje sa uspješnim programerima i uglednim predavačima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Izvršni direktor kompanije doMEn, Predrag Lešić dao je kratak osvrt na ono što je realizovano: “Doprinos Škole se najbolje vidi u činjenici da su danas neki od predavača na fakultetima i u DoMEn školi programiranja upravo naši bivši polaznici. Kada nekog naučite neku vještinu, vi mu otvarate nova vrata i omogućavate mu da se razvija u novom pravcu. A kada vidite te iste mlade ljude da kasnije stečeno znanje dijele sa drugima, znate da ste uradili pravu stvar. Srećan sam jer kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet ovim projektom kreiraju bolju budućnost za crnogorsko društvo.”

Ove godine oformljene su 4 grupe, a polaznici su podijeljeni po uzrastu i nivou znanja. Nakon što je prethodnog semestra iskazano veliko interesovanje za grupu najmlađih programera koji su učili u programskom jeziku Scratch, organizatori su ovog polugođa oformili još jednu grupu od 25 učenika V i VI razreda. Osim njih, prve korake u programiranju napravilo je i 30 starijih osnovaca koji rade u složenijem programskom jeziku C++. Sa radom su počele i grupe srednjoškolaca, koji se ranije nisu susretali sa programiranjem, pa će sada intenzivno raditi svake druge subote. Za sve one koji su ranijih godina bili polaznici i naučili osnove, organizatori su oformili dodatne grupe u kojima će svoje znanje unapređivati i gdje će ih pripremati za razna nacionalna i međunarodna takmičenja u programiranju.

A kako kaže profesor Goran Šuković, ovo nije kraj prilikama za mlade koje će kompanija doMEn i Prirodno-matematički fakultet realizovati ovog semestra: “Trudimo se da što većem broju mladih omogućimo učešće u našim programima. Stoga, svi oni koji ove godine nisu dio DoMEn škole programiranja, imaju priliku da nam se pridruže u aktivnostima koje slijede. Osim što ćemo materijal sa časova redovno objavljivati na portalu stemedukacija.me, za sve zainteresovane mlade programere organizovaćemo i treći DoMEn kup, jedino onlajn takmičenje u programiranju u Crnoj Gori. Molim sve mlade koji su zainteresovani za programiranje da nastave da se informišu i iskoriste svaku priliku koja im se ukaže, bilo da uče ili se takmiče sa vršnjacima.”

DoMEn škola programiranja započeta je 2009. godine od strane kompanije doMEn i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore i do sada je sa ovom vještinom upoznala preko hiljadu mladih. Od samog početka, DoMEn škola programiranja ima za cilj da mladima približi programiranje kao profesiju budućnosti, kako bi i naša zemlja bila bliža razvijenijim zemljama u oblastima novih tehnologija i informatike. Prošle godine, kompanija doMEn je pokrenula i portal gdje sve mlade informiše o prilikama koje, u saradnji sa brojnim partnerima, stvara iz oblasti matematike, inženjerstva i ostalih prirodnih nauka.

Author: Danijela Žižić

Studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta koja se bavi marketingom. Uživa u organizacionim poslovima, konstruktivnim raspravama i MotoGPu. Velika ljubav su joj psihologija i filozofija, a strast joj je argentinski tango. Vjeruje u Avengerse i Elona Muska.

Share This Post On

Vaše mišljenje: