Šta vas neće naučiti u poslovnoj školi ili kakvo obrazovanje vam je danas zaista potrebno

Promijeniti život inteligentne i talentovane mlade osobe, ključna je funkcija obrazovanja današnjice.

Da, budućnost  je rezultat naših današnjih odluka a medju njima obrazovanje, kao kapitalna, univerzalna tema.  Ako ste zaista mudri, obrazovanju težite neprestano, cijelog života.

knowledge - experience

Veliko pitanje je – kakvo vam je obrazovanje zaista potrebno?

Vjerujem da naš progres zavisi od procenta elite privilegovanog znanja u društvu  i koliko će ona biti u stanju da oslobodi svoju  kreativnost i talenat.  Kad kažem “elita privilegovanog znanja”, ne mislim na bogataške sinove i kćeri, koji su se školovali po najprestižnijim (i skupim) univerzitetima i poslovnim školama. Mislim na one privilegovane u pogledu obrazovanja i znanja stečenih u direktnoj borbi za svaki dolar, euro i sl., stečenih u oštroj tržišnoj konkurenciji, iz koje su izašli konkurentniji oni i bolji za sebe, svoju kompaniju i društvo u kojem će  ostvarivati svoju  najvažniju ulogu: umrežavanje znanja, tehnologije i inovacija.

Tokom višegodišnjeg života u Sjedinjenim Američkim Državama imala sam prilike da sa uspješnim mladim ljudima razgovaram o počecima njihove karijere. Ipak, gotovo u svim slučajevima, bilo je teško utvrditi taj formalni “početak karijere”. Da li je to bilo sa rasprodajom stvari iz garaže ili sa prvim od nekoliko slabo plaćenih poslova, poput pranja suđa ili reklamiranja restorana u kostimu maskote u vrijeme ručka, mašući prolaznicima do iznemoglosti, ostalo bi neutvrđeno. Rekli bi mi kako uglavnom nemaju prijatne uspomene na taj dio života ali i da ga ne bi mijenjali. Kad pitam  zašto, rekli bi: “Later, there was nothing I couldn’t handle”. Pomislila bih kako su imali sreće.

U ekonomiji kakva je američka, nije lako uspjeti. Moje mišljenje je da, ko uspije tamo, uspjeće bilo gdje. Zašto? Konkurencija. Bolje reći, krvožedna borba strategijama za svaki američki dolar. Da odlučite da proizvodite leteće metle, ubrzo biste shvatili da je i u ovom  tržišnom segmentu već prilična gužva i da samo inovativnom strategijom, značajno boljim proizvodom  ili drastično nižim troškovima proizvodnje možete uzeti svoj dio kolača. Zvuči prilično jednostavno ali je đavolski teško, i to samo zbog toga što zbilja pametnih ljudi, preduzetnika, inovatora, vizionara nema na svakom koraku. Za svaku  kompaniju to ostaje problem  broj jedan. Zbog toga ih SAD godinama “uvoze” iz svih krajeva svijeta, to je “roba” koja je uvijek jednako tražena, ovih dana možda i malo više. Tehnologija je “ubacila u petu brzinu” a društveni mediji omogućili novu eru marketinga, brendiranja i prodaje, uzrokujući brojne organizacione, funkcionalne i kulturološke transformacije kompanija. Šansi da postanete dio elite privilegovanog znanja zapravo nikad nije bilo više, jer niko i ne zna previše o novim tehnologijama i njihovom stvarnom potencijalu.

iStock_000018649734Large

Postaviću vam  pitanje: s obzirom na to da ste često spremni dati veliku svotu novca (i ja sam bila) za studiranje na prestižnim univerzitetima i poslovnim školama, da li biste bili isto tako spremni besplatno ili uz neku minimalnu naknadu raditi za kompaniju (zovimo to trening programom, praksom i sl.)  i sebi omogućiti sticanje više nego dragocjenog iskustva? Zar mislite da bilo kakvo predavanje o prodaji proizvoda  može  zamijeniti stvarno iskustvo prodaje, događjaj u kojem ste izvojevali pobjedu nad  konkurencijom u direktnom okršaju, događaj u kojem  je kupac odabrao baš vaš proizvod, događaj koji uključuje sve ono zbog čega jedna kompanija postoji, sve to u realnom vremenu? Zašto biste sebe lišili tog iskustva kad vam baš ono može donijeti konkurentsku  prednost na tržistu rada? Zašto ne biste pokušali sve da sebi stvorite takve jedinstvene prilike, ponudite malo više od ostalih?

Da bi se odgovorilo poslovnim izazovima sa kojima se suočavaju kompanije današnjice, vaše znanje mora biti upgradeovano do nivoa sa kojeg ćete biti korisni tim istim kompanijama. Univerziteti i poslovne škole nijesu dizajnirani da prate brzinu promjena u poslovnom svijetu danas, niti to mogu, a vi to morate. Razlozi su brojni.  Naravno, to ne znači da ne trebate studirati, ali istovremeno morate biti fokusirani i na sticanje praktičnih  poslovnih iskustava,  kritički razmišljati o poslovnim idejama, analizirati, posmatrati. Prodajte nešto koristeći Facebook, ako ni zbog čega drugog, makar da biste shvatili koliko je to teško.  Vaše obrazovanje mora uključiti kritična znanja i vještine realnog života.

internship

Koliko je konkurentno vaše obrazovanje i privilegovano vaše znanje, toliko ste konkurentni vi. Vaše znanje i vještine su vaš “value proposition”. Ne gubite vrijeme. Ako ste inteligentni i spremni da naporno radite na ličnom razvoju, da sa obje noge uskočite u teške i komplikovane zadatke, uvijek voljni da naučite više, sa optimizmom i žarom, ne gubite vrijeme. Vi sa stavom “nikad ne odustati”, vi koji ste istrajni u ostvarivanju ciljeva, težite ostvarivanju praktičnih iskustava u kompanijama. U Crnoj Gori ili inostranstvu. Tržište je globalno. Vaša konkurentnost na tržištu je globalna.

Na kraju, budite spremni da gradite čvrste i iskrene veze sa ljudima u okolini. Jer, sve  materijalno vam,  na ovaj ili onaj način, može biti oduzeto. Ali, postoje dvije stvari koje vam niko ne može oduzeti – vaše znanje i vaša prijateljstva.

Autor: Ivana Đurović, Whitehall Ventures, Business Development Executive

 

Author: Gostujući bloger

Share This Post On

Vaše mišljenje: