Blogomanija 2013 – dan drugi! :)

Preživeli smo prvi dan Blogomanije, sa sve žurkom, i evo nas sa izveštajem sa drugog dana. 🙂

blogomanija2

Drugi dan konferencije je obeležila tema cenzure komentara, odnosno da li ih cenzurisati ili ne… Na tu temu govorio je Ivan Brezak Brkan, osnivač Netokracije. I dok se o tome već neko vreme raspravlja, komentari po portalima postaju sve gori i gori. Ivan je imao par dobrih ideja kako rešiti taj problem – za početak se mogu uvesti Facebook komentari kako bi svako iza svojih reči stao imenom i prezimenom. Ni biometrika nije nemoguća – očitavanje otisaka prstiju pre komentarisanja moglo bi motivisati ljude da razmisle pre nego počnu komentarisati, a slično je i sa legitimiranjem iza koliko mržnje i agresije bi neko stao sa svojim JMBG? Mogli bi komentare slati i pismima, našalio se Ivan, ali moguće opcije su i plaćanje komentara ili njihovo zasluživanje. Namjerno je preterivao Brkan. 🙂 Ako želimo da promenimo sistem komentarsanja, moramo promeniti komentatore. Pri tome, možete zaboraviti na retvitove ili odgovaranje komentarima. Kontaktirajte autora negativnog komentara lično, mejlom… “Budimo aktivni i utičimo na sledeću generaciju koja neće biti blesava i mrziti sve na internetu samo zato što mogu”, zaključio je Ivan.

blogomanija-zorannah1

Radionice su bile u znaku blogerki. Ivana Popović, ili Mala Iv, vodi blog o čajevima, Slurp-o-rama & Cutensils je naziv bloga, a čitaoci su prijatelji, porodica i poznanici, kako kaže Ivana. Ona piše svoj blog kao beg od svakodnevice i stresa, i ne želi ga etiketirati, jer ga smatra previše ličnim. Zorana Jovanović, najuticajnija srpska fashion blogerka, autorka Zorannah’s Fashion Corner, pričala je o tome kako i zašto je počela da piše svoj blog, ko joj je najveća pomoć i podrška u svemu tome, i kako odlično zarađuje od blogovanja. Priču o Zorani možete pročitati na blogu Dragana Varagića. Veza između svih priča o blogovima, je da su ljudi na ovaj način našli beg od stvarnosti i način na koji prikupljaju pozitivnu energiju, i pričaju samo pozitivne priče.

Predavanje je održao omiljeni Tviter advokat svih nas, koji nam je objasnio kako zaštititi autorska prava blogera. 🙂 Prvi deo predavanja Žarka Ptičeka je bio baziran na zakonima i odredbama srpskog ustava (mada mnogo drugačije nije ni u okolnim državama), i kako se on odnosi na autorska prava. Ptiki nam je otkrio da čak i user experience može biti autorsko delo, a dao je i nekoliko konkretnih saveta za zaštitu blogova:

  • Stavite do znanja jasno i nedvosmisleno što je dozvoljeno, a šta nije;
  • Aktivno proveravajte je li došlo do povrede autorskog prava;
  • Osigurajte dokaze;
  • Pišite opomene u kojima zahtevate uklanjanje sadržaja i/ili nadoknadu;
  • Tužite. Zato postoji sud;
  • Ne odustajte. Nikada.

blogomanija-braca-burazeri

Konferenciju su zatvorili kraljevi sadržaja. 🙂 Braća Burazeri su nam govorili kako izgleda njihov kreativni proces. Govorili su o svojim počecima i kako je voditi mamu da joj pokažete grafit koji ste vi napravili. Takođe, pokazali su nam za koliko kompanija rade vizuelni imidž, kao i video o Decho Tzaru koji tek treba da se pojavi online, kao i nov dizajn za majice koje se prodaju kao zvanični suveniri Grada Beograda. Momci iz Tarzanije su imali genijalnu prezentaciju, koja nam je slikovito objasnila njihov kreativni proces. 🙂 Državni posao nažalost nije mogao da dođe, jer su imali premijeru predstave (momci čestitamo!), ali su nam o u kratkom videu objasnili svoj kreativni proces.

blogomanija-publika

Blogomanija 2013 je završena. Nama je bilo odlično – upoznali smo puno genijalnih ljudi, razmenili iskustva, uživali u čarima otvorenog bazena na -10°C, malo gladovali, dosta naučili i postali kreativniji za oko stotinak limenki Coca-Cole! 🙂 Hvala na divnom iskustvu i vidimo se dogodine! 🙂

Photo Credits: Igor Milic Photography

Author: Jovana Vulić

Jovana Vulić je administrativna menadžerka u UNICEF Laboratoriji inovacija za mlade “Kreaktivator” i zauvijek najmlađa članica Digitalizuj.Me ekipe. :) 101% Geek, voli Despicable.Me priču i Minion je u timu Spark.me konferencije. Jednog dana će promijeniti svijet i vratiti se da živi u Boku. Do tada se odlično snalazi na društvenim mrežama i piše svoj (eat) food blog eatwithjo.me.

Share This Post On

Vaše mišljenje: